.

Konco-konco

Time is Money

Wednesday, December 21, 2011

Alhamdulillah..

macam2 nk di syukurkan..alhamdulillah jugak even xde rezeki nk part time dgn member aku, kebetulan mase anta Na g part time kt RnR Temerloh ade uncle minta tolong keje2 key in data bcoz he unfamiliar with IT. So, mule nye nak anta na g keje je, aleh2 die minta tolong and ingat kan mtk tlg mase tu je , skali die offer part time dgn die. So, nanti die bayar la upah. Alhamdulillah, berkat doa dan zikrullah..rezeki datang dari arah2 yg x aku sangke..terima kasih Ya Allah. Pasal upah aku xkisah pun brape die nak bayar, sebab keje aku xsusah pun, key in data and send email. Dapat la melepaskan duit top up etc.

^___^ Dan mungkin berkat doa aku dan zikrullah, Alhamdulillah bersyukur...after 3 bulan sepi tanpe ape2 panggilan, berpusu2 org panggil utk interview. Baru interview pun nak beria???huh..korg xtau. Dapat xdapat keje lain cerita, baru org call panggil utk interview pun aku dah hepy..sbb ape?after 1st interview bulan 7 hari tu, 3 bulan xde pape panggilan yg membuatkan aku stress, down, moyok, rase cm !@#$%& lah. After 3 months tu dpt call dari company kat area Sunway. Then next 2 weeks (klu xsilap) dpt call lagi and kali ni sekali datang panggilan, ha amek kaw la, dalam seminggu 3 interview kene pegi, jauh2 lak tu (Sepang, Setapak pastu rushing balik pahang interview kat Kuantan). Then, belum pun habis attend tiga2 interview tu lagi dlm minggu yg same dpt call interview mgu depan nye kt Melake. Fuewww...sgt penat. Tapi yg +ve mcm possibly akan dpt x la sume..aku xkisah lgsg pasal dapat xdpt, misi aku adalah menghadiri sume interview sbb aku hargai sume interview tu.. susah nak dpt. 1 je yg xdpt pergi hr tu sbb last minute sgt, bgtau hr ni tp kene attend keesokan harinye. And tadi dapat call lagi, interview minggu depan, mmg malas tol nk pegi..kat Perlabuhan Kuantan (company yg same kt Kuantan hari tu), xnk la aku g sampai 2x interview kt company yg same. Yg hari tu penat2 aku rushing balik pahang utk attend intvw company tu, last2 position QHSE tu more to Quality Assurance xde safety and prefer dak2 chemical engineering (yg korg letak name position tu Quality Health Safety and Environment tu ape pasal?), bengkek gak aku. Next week ni company yg same untuk position lain n department lain (position Quality Control--sah2 la terang lg bersuluh nak dak engineering sedangkan post QHSE pun nk tu). adoi, ni la masalahnye klu yg screen CV org lain yg interviewer nye org lain. Naye ke org, kos perjalanan lg, dtg2 kelayakan kite bkn utk position tu. So, x ape la kan aku x attend yg ni?


hehe, lagi pun, i need to report myself to PERMATA/Petronas Leadership Centre (PLC) utk skim latihan 4 Januari 2012. So, xberat hati sgt utk absent interview yg kuantan tu (plus abah maybe xde, blk kg on that day). Alhamdulillah, thanks Ya Allah. Mungkin Dia tau aku xdapat keje utk mane2 company yg intverview hr tu, so Dia buka kan rezeki aku utk Skim latihan Petronas ni kan..?Alhamdulillah (^^)..will be migrate to Bangi for 2 months soft skills class, then 6 months On Job Tarining at any one of Petronas branches. Alhamdulillah ^______________________________^ tidur pun tersenyum.

P/S: Petronas bagi elaun masyok juge, hopefully mintak2 nnti company tempat attch tu bg pulak bayaran lain..wihieeeeeeeeee! nak beli handphone baru, dh lame hp sony rosak..asyik2 tgk org lain 4-5 kali tukar hp.  Sony Ericsson Mini Xperia  ^________^


  Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Thursday, December 8, 2011

Cintaku Jarak Jauh


MH<<<<<<<<>>>>>>>>>TNH



Long distance relationship...tak sangka, dan tak jangka..aku lah antara orang-orang yang terlibat dalam jenis percintaan macam ni..cabaran?banyak..gaduh, baik, gaduh, baik..tp yang tu biaselah, tak pelik. Yang menjadi isu utama, susah nak jumpe..betape tak tau dan tak keruan..bile rindu, tapi tak boleh jumpe..Mase masih belum bekerja dah payah nak jumpe, kalau dah kerja nanti?...sigh~


Inilah kata yang sengaja ku cantumkan untukmu,sementara kau masih diam di ruang hatiku,sebuah kata yang keluar dari maha kesucian hatiku yang berpadu dengan desah kerinduan akan senyum dan wajahmu…
Jarak yang jauh ini telah menyatukan hati kita dan memperkuat ikatan jiwa kita,biarkan lukisan surgawi tetap terpatri di hatimu, agar kelak kita dapat berbagi kebahagiaan untuk selamanya..





Selingan: "Dayah...hp kau ade camera tak? Tangkap gambar bunge ros ni, cantik pulak"   hehe...kate mak apis. I took my lappy and snap pictures of this roses, totally 60 kuntum, Kg. Kelamak Alor Gajah, Melaka ^________^
(cant correct Dayah to Yaya anymore..dh terbiase, xpela~)
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Sunday, December 4, 2011

Kg. Selabak









ni the latest adeeb ^_______________________^



Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, November 29, 2011

Adeeb sebulan

2 hari

Oh my gosh...xsabar nak tunggu hujung minggu ni nk g perak jumpe adeeb. yang paling best tu kakak ikut balik phg dgn adeeb, yeay~~~~~~~~


sebulan
 betape cute nye anak buah aku ni...dgn pipi dah bertambah2 bulat..melayang je rase mulut ni ke perak nk cium...mmmuah!..rambut pacak..mmg korean artist lah..wooott wooooot~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oh..selingan sebentar..bwk Mama&Abah mkn kt ice room PD.heeeee..jgn jeles Ragamuffin sekalian~




p/s: Lupe lak nak amek pic Orange Smoothy Abah

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Thursday, November 17, 2011

InsyaAllah

akan memulakan kerja part time..jage kedai peralatan komputer seorang sahabat. Bermastautin lah saye di jengka buat sementara waktu. Hopefully pencawang celcom siap cepat, boleh la gune my sweet heart b.band.
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, November 15, 2011

take it as challenge

HAHAHAHAHA...penat siot bace law, smpai tepu (refer entry ni Ulang kaji)..aleh2 1 law pun die xtye.

mlm td stop rest kt genting sempah, subuh baru gerak ke location interview. oke je interviewer tu, the interviewer used concept unformal and more to discussion session. Bos xde, so sorg jela. but, sediy lah jugak, xtye psl law. aku fokus on legistation prepare utk kali ni (klu tye law...potpetpotpet mulut aku leh goreng rasenye). tp skali lg luck x menyebelahi, byk tye psl solving problems (dh jd mcm org yg xtau pape psl safety pulak di mate mamat tu cesss). i cant thinking in short period of time, otak jem. try so hard to answering. Tapi bile dgr die ckp "u have no exp, i dunno wt to ask"...wey..klu xmo amek fresh, jgn panggil la (padahal interviewer tu setahun pun xsampai lg dh jd senior SHO:: info dr mak cik mase bergossip td, haha)..naye la. Cost perjalanan..xbek naye ke org..

haha, sorry guys..i cant do it. Dapat alhamdulillah, xdapat pun alhamdulillah..mase bru sampai tu pun, hati dh xde utk rase nk kerja kt area tu. traffic probs, parking staff pun kene byr?what the hell???bukan memilih bukan jua demand, tp kene pertimbangkan juga kemampuan diri, klu kerja tphakikatnye seperti menjerut leher ape gune??mase tgh tgu tu, chit-chat dgn mak cik pembancuh air, die mengaduuu..kos hidup tggi kt sni, sewa umah mhl.

gaji 1000 xlepas nk hidup..mak cik dh 20 tahun keje, thn depan igt nk blk kg lah..org2 yg keje sini pun kuar masuk, xtahan lame..xpela, mk cik mls nk cite nnti org kate ape pulak kan (dlm riak muke nk cite tp takut..), hehe..thx mk cik, klu mk cik xcite pun sy dh tau..

Company besar, mewah...exclusive. glad to have this exp. thx all yang wish me luck, aminnnn...selawat ke atas nabi S.A.W.

P/S: thx to one of the bos yg forward my resume to his department, no wonder they call me for interview..(baru je nk gumbira igt kan via jobstreet yg xpenah berhasil sebelum ni, haha..)

Bak kate feymes Blogger Maria Elena, chill lah,,jgn stress klu de prob, nnti cepat tue..hidup pun xbest.

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Sunday, November 13, 2011

ulang kaji lagi...

jom kite review same2..

entry kali ni pasal nk bt revision je, sape yg rase bosan sile lah jgn scroll down bace..sape yg nk kongsi ilmu boleh la go through.FYI this is for ENVIRONMENTAL, SAFETY AND HEALTH zone.

OSHA 1994 is created to make further provision for securing safety, health and welfare of person at workplace and protecting them against safety risks.

SHO responsibility:
actually SHO duty is to plan, promote and implement safety and health practices.

regarding SHO regulation, reg 18:
it shall be the duty of SHO to advice employer and employee about safety and health at workplace, SHO also need to inspect place of work to determine the safety condition, and he or she need to investigate any accidents, near miss, dangerous occurence following the NADOPOD.other than that, SHO shall assist employer and safety committee and at the same time be the secretary for safety committee.

Some important act in OSHA 1994:
Act 15. the general duty of employer to employee:
Employer shall ensure safety, health and welfare of all employees. Employer also shall provide maintenance of plant and system of work so that it safe for work activities. other than that, employer shall provide information, training, instruction and supervison on safety and health to employees. and they also need to provide maintenance of work environment to employees so it safe for work activties.

Act 16: Employer shall provide Safety and Health Policy

Act 17: General duty of employer to person other than employees
It is the duty of employer to ensure that person other than his employees not exposed to safety risks at workplace, and it is the duty of employer to provide safety information to person other than his employees at workplace.

Act 24: General duty of employee at workplace:
employees should take care of themselves and other person at workplace who may affected by his or her work activities, employee also shall co-operate with his employer, and wear PPE provided by his employer or SHO all the time, employee also must comply all the instruction given by his employer or SHO.

Some types of industries that must employ SHO are:
-Any building operations that involve cost exceeding 20 million
-Any work of engineering construction exceed 20 million
-Gas/ petrochemical industries that employ more than 100 employees
-Some types of industries that employe more than 100 employees like chemical, metal, boiler and pressure vessel manufacturing, wood and cement.
- Any other manufacturing industries that not stated under SHO order which employed more than 500 employees.

atas ni quite senang ingat..tp FMA susah sikit la...

BOWEC:
byk cite psl standard for working at construction site. yang aku tau, safety committee should be establish if there are more than 50 employees employed in the worksite. And main contractor should appoint one site safety supervisor(sss) and the sss should work at least 15 hours per week to inspect safety condition at site and checking sub-contractor either they comply wiith regulation or not. while sub-con must appoint contractor's safety supervisor to supervise on safety aspect to their employees. In the safety committee, there must have representative of site safety supervisor, and all contractor's safety supervisor.

pastu under bowec ade la jugak ckp psl electrical appliance, working at high, standard for scaffolding, safet belt, life line, and byk lg istilah2 dlm construction yg xbrape familiar.

CHRA under USECHH 2000.

FMA(safety, health and welfare) reg: 1st aid, facilities, lighting standard, floor, etc (xigt).

EQA(Schedule waste) reg 2005:
Waste generator (30days)-contractor (10days)-occupier

DG (2 copy)-Waste generator (2 copy)-contractor (1 copy)-occupier(1 copy)

lets go to ISO..
ISO 14001:
ISO 14001 is actually consisting of environmental management system (EMS). It is a structure that measuring and improving an organization's environmental impact.
some important elements in ISO 14001:
-general requirement
-target
-environmental policy
-document control
-records
-work instruction
-management review

certified with ISO14001 allow company demonstrate commitment to achieve legal and regulations compliance to regulators and gov. company also can demonstrate environmental commitment to the stakeholders. they also can better manage of environmental risks now and in the future. and can help enhance company reputation.

ISO 18001:
or OHSAS 18001 is a occupational safety and health assessment for safety and health management system. It is a system that measuring and improving an organization's safety and health. OHSAS 18001 help an organizations by providing a frame work which allow them to consistantly, control safety risk, reduce potential for accident and improve overall performance. some important elements in OHSAS 18001 are:
-Planning for HIRARC
-OHSAS management program
-training
-communication and consultation
-operational control
-document control
-records
-working instruction
-management review

Both ISO is actually the same. the requirement for both ISO also the same. Process and documentation to get certification of ISO 14001 and 18001 are essentially similar. Only the intent and focus are different.

ISO 9001:
is quality management system (QMS)
it help improve business performance. through this system also, it encourage internal communication, improve operation process and reduce waste and customer complaints. if i'm not mistaken, this system use PDCA methods which stand for "Plan, Do, Check, Act".


NADOPOD:
when accident happen which involve fatality or serious bodily injury that cause employee MC for more than 4 days, or dangerous occurrences that stated in 2nd schedule, employer must notify to the nearest DOSH office as soon as practicable, and they need to send report about the accidents within 7 days. at the same time employer or chairman of safety committee should immediately convene a safety committee meeting to discuss about the incident, and than SHO will investigate the accident together with safety committee members.

OSH(Safety and Health committee) Reg:
A company should have safety committee if there are more than 40 employees are employed. and the frequency of safety comittee meeting is at least once in 3 months. (tp jwb cenggini mase 1st intvw dulu die kate slh, die kate 6 bulan sekali, mustahil nk bt 3 bln skali...)...saye jwb ikut reg maaa..


HAHAHA... glad to say that i wrote all that above  without referring books, just trying to refresh my mind. (^^)

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Wednesday, November 9, 2011

Wajahku Tetap Ayu walau begini

Camera trick, jgn percaye~

Dah brape belas tahun yek mslh jerawat kat muke aku ni..lame tu, mcm2 pencuci muke sume xjalan..aku dh rimas dgn teguran org, 
 
i know la they were concerned to me, but if we dont even know each other, juz suddenly selisih tepi jln boleh buat ayat menegur cmni "ieee..jgn makan udangggg", then berlalu pergi...APEKAH..u r totally

 Tension nye, mak cik tau x sy giler jarang nk jumpe udang kt umah, klu ade pun abg sy mancing and xsemestinya sy mkn, its not really my feveret food. xtau pape terus nak ber ieee ieee...quite rude oke. ade sesetengah tu bole pulak, dtg2 umah mase bersalam2an "heyyy...ni salah pakai pencuci muke ni"..amboih, hebatnye die dr nujum pak belalang sampai tau dgn menelek muke ku xsampai 1 saat. mak cik2 akak2 sekelian..selame (jap nk kire..23-12=11), so selame 11 tahun ni sume pencuci muke baik dari secikai2 pencuci muke cm sabun susu kambing sampai la sefeymes2 sabun like sendayu tinggi, totally ntah brape puluh or maybe ratus brand sabun pencuci muke sy gune, 1 pun TIDAK memberi sebarang kesan. ye, TIDAK MEMBERI SEBARANG KESAN..neither +ve impact nor -ve impact..lg byk ke lg kurang ke x ade ye...maintain gitu jek..so, i easily summarize that i had internal problem kot..darah kotor maybe?like my sis fren which doc said her pimple prob cant be solve because she had darah kotor, or maybe my body have too high toxin (sbb habit jarang minum air masak...sehari setengah gelas air masak???critical betol)..dh berape kali cube nk minum air byk, siap beli botol air pinky colour cute miut sbg perangsang minum air, xjalan jugek...habit habit..ssh betol nk ubah~
baru jap td, surf internet, i found so many tips to solve pimple prob..ade yg kene gune bende2 yg mengarut yg aku xberape gemar nk gune like bawang putih la, bunge cengkih la, susu tepung la, kunyit la (grrrr...what the??), but i found a blog which suggest a good and relevant tips that i can practice it easily...so, jom try nak??simple je..dpt pahale lg okeh..

1)  Jangan sentuh atau garu muke anda dengan jerawat( eh, silap..dgn jari..hehe), paham??
2)  Kurangkan atau x payah langsung makan makanan berminyak, cth: kuah kari, kuah sardin so on,,
3)  Puasa sunat hari khamis dan jumaat selalu (yg ni mmg aku suke, leh loose weight sekali)

simple right?so, go gurl..bring it on..

p/s: Semua manusia dicipta indah oleh-Nya
Ya Allah yang mengecilkan yang besar dan membesarkan yang kecil, kau kecilkan lah ape yang menimpaku..aminnn.

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Thursday, November 3, 2011

Telur Bistik..nk cube juge!



Bahan - bahan :

Untuk telur :
3 biji telur
Garam secukup rasa

Bahan untuk Sos


2 ulas bawang kecil, dicincang
2 ulas bawang putih, dicincang
1 batang cili merah, dihiris halus
2 batang jagung muda, dipotong serong
Sedikit bunga kobis
Sedikit carrot, potong serong
1 biji buah tomato, dibelah
½ cawan sos cili
¼ cawan sos tiram
1 kiub ayam
Garam secukup rasa
Bancuhan tepung jagung
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :

1. Telur dan garam dipukul dan digoreng seperti telur dadar, angngkat dan ketepikan

2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang kecil dan lada merah sehingga naik bau.

3. Masukkan sos tiram, sos cili dan kiub ayam, kacau sehingga ia sebati.

4. Masukkan jagung muda, bunga kobis dan karot, kacau sebati.

5. Masukkan sedikit air, masukkan garam dan serbuk perasa, masukkan tomato, kacau sosnya sehingga ia sebati dan sayurnya masak.

6. Kemudian tuang sos diatas telur yang telah didadar tadi

7. Enak dihidangkan sewaktu ia panas.


Sumber : eugene-mum-recipe.blogspot.com


Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Kek Lapis Kukus..jom try, macam sedap lah!





kek lapis keju kukus...

bahan kek choc ::
1 cwn koko
1cwn susu cair
1cwn minyak
1cwn gula
1/2 cwn susu pekat
(masak atas api) biar sejuk


(b)
1cwn tepung naik sendiri

(c)
3 biji telur (pukul sampai kembang)

cara2 ::
masukkan 
(c) dlm bahan koko td..kacau...masukkan (b) kacau lg




bahan cheese::
250g cream cheese
60g gula castor
25ml air
1 biji telur
25g tpg gandum



pukul semua bahan kecuali telur
pukul sampai kembang dan gebu
masukkan telur pukul lg
dh siap semua kukus selang seli mcm wt kuih lapis

SELAMAT MENCUBA
by: Suharyati Saadon

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, November 1, 2011

Karnival Gegaria


KAMI MEMERLUKAN CREW EVENT KARNIVAL GEGARIA YANG BERTEMPAT DI TAMAN AWAM KUBANG GAJAH, TEMERLOH PAHANG. 30 ORANG DIPERLUKAN. SMS IC DAN NAMA DI 012345678/0191234567(Si Polan)

Khamis, 27/10/2011
"eman..awk nk x g jd crew karnival gegaria kt temerloh sbtu ahad ni"
"haa?wtpe..cmne"
"jd crew event la, dpt duit keje due hari"
"hmmm...eman xde duit la cmne?"
(adesss...lembap stokin betol la adik aku ni).."DAPAT duit la, bukan kene bayar duit..mcm part time la..jd crew tolong2, phm"
(eman still blur..)

*sending* (sms ic and nama)..10mnt kemudian..tut tut (msg masuk).."KALAU NAK DATANG BRIEFING ESOK PUKUL 2 KAT DATARAN, SAPE CEPAT DIE DAPAT"..

FB chat:
Ragamuffin Cieylah ::  Kak cik nak ikut.. 
Ragamuffin Yaya    ::  awk nk jd crew jugak ke?
Ragamuffin Cieylah ::  org xde duit, kene byr RM40 ke?
Ragamuffin Yaya    ::  adoi..lambat pick up betol la eman ni (sah2 slh info dr eman), x...org dh explain  3x dh kot kt eman, kite part time as a crew..DAPAT RM40/day, bukan kena bayar tp dibayar
Ragamuffin Cieylah :: ooo...mne org tau. bestnye klu dpt jd crew   

Ya Allah Ya Fatah Kau murahkan lah rezeki kami hari ini, hari esok dan hari seterusnya...aminn..berkat doa aku, Jumaat tu bergeraklah kami ke temerloh pas solat jumaat, dan alhamdulillah ngam2 ade 3 kosong lg tempat. 

Eman dgn cilah igt temankan aku je. si eman igt aku suh temankan tgk konsert jumaat tu, cilah pulak igt nk temankan aje, skali aku bg name dorg, xpasal2 terjebak jugak jd crew,,haha..
aku bukan ape, selain dpt duit tu. saje nk amek pengalaman handle event, jd kuli. mula2 segan2 cuak. skali dh buat,,gile best. seronok seyh, jd crew ni. dpt duk dekat kwsn staff2 crew2, duk dalam pagar. Jadi dpt lah pengalaman yg amat berharge yg boleh di pahat dlm memory selama2nya. Penat x penat lah, janji enjoy seronok. PUAS HATI..hoyeah~

Aku: Eman..klu die xbyr cmne?
Eman: die xbyr ke?
Aku: klu la..org rase org xkisah pun..sbb seronok.
Eman: aah same la, eman xkisah pun klu die xbyr, sbb seronok giler keje ni.

hehe, thx to eman and cieylah kerane temankan aku jd crew..klu sengsorg x jdi jugak, lainlah suhajar kenalan baru mase jd crew, die tu berani..kering je dtg sorg2 nek motor. mmg slumber, salute sama you gurl. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 



Motor Ego je pun actually~

yg ni Novo~

Waja modified~

Supra~



Wira Juara Autoshow~


















okeh, impacts dr jd crew ni..dpt memory manis, kene maki hamun, layan kerenah budak2 yg ramai giler main belon (feuwww, ssh handle), pak cik and abg2 yg jage balloon yg sporting, bos pun oke aje, member2 yg jd hantu sporting (dpt tgkap gmbr dgn dorg last event), dan keesokan harinya hari isnin aku rase sebak sbb dh xkeje, rase xpuas lagi..xsempat say bye and thx kt abg2 same2 jage balloon. thx guys for helping and working together and being nice to us.  
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos