.

Konco-konco

Time is Money

Saturday, October 24, 2009

Visit at KPKT Kota Damansara

hurmmmmmm...actually 23rd Oktober jumaat baru2 ni class aku de trip..kitorg g Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT) or Ministry of Housing and Local Government...tp aku cm mls sikit 2@3 hr ni nk menaip...so...nnti2 la ek aku cite pe yg aku dpt kt sane utk di share2 kn bersame...


KPKT:
-tibe dlm kul 9 pg lebih,talk start dlm kul 10 lebih2 pas breakfast..then,abis kul 12..di akhiri dgn lunch...ramai gak kakitangan yg join talk tu...aku p0n quite naik seriau gak la kn...okeh2,len kali aku update lg post ni...tyme2 mood rajin dtg nnti...chow dulu..

Thursday, October 22, 2009

lepas 1 beban yg menghempap!

our company trademark

our product prototype


fuhhhh...berpeluh...melekit2 badan...bersengkang mate...urat kepale tegang...tempurung otak mampat hampir meletup...tangan timbul urat2 halus...otot badan exhausted......................kenape???nak tau ape sbb nye????...................ni la natijahnye bile BUDAK SAINS di hadapkan dgn SUBJEK BISNES!!!!!!!!!!!!!!!subjek technology entrepreneurship ENT600...mereng2...gelong dowh!


fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...alhamdulillah,aku rase cm nk sujud syukur je dah lepas present techno n submit project paper subject ni pg td...smlm group aku tido kul 4 pg siapkan project paper n prepare presentation hr ni...masing2 mate bengkak dlm lecture td,tp berbaloi la kn cmtu p0n coz even last minute p0n our grup all out,sume soklan yg ditanye kitorg dpt jwb xla cm grup len yg tersengih2 cm kerang busuk xtau nk jwb...well prepared la jugak la kn...

aku bangge gak la dgn grup aku,dr zero...smpai almost 90% at de end...dr 0 n blur2 sbb subjek bisness ni smpailah kitorg dpt merangka hampir details tentang project bisness yg kitorg nk bt...aku dr xtau pape cm org bengong smpai bole ke tahap leh la nyampuk2 time nk jwb tu...bangge siot...hehe...well done guys!!!~~~~(MISSION COMPLETED!!!) (^_^)

Tuesday, October 20, 2009

20/10/09 10am-11.30am Visit at DBKL






dewan
DBKL

okeh...hr ni my class de trip ke DBKL untuk dpt serba sedikit info dan ilmu...di samping tu jugak untuk merase n melihat sendirik DBKL yg gah namenye di dengar oleh kite selame ini...yup,kt DBKL pe yg aku lihat..tempat nye mmg agak exclusive,ofcos la kn coz tempat menteri2 keluar masuk..sampai2 kitorg di sambut oleh sorg pegawai indian dan di iring ke lif ke tingkat atas..kami ditempatkan dalam 1 dewan taklimat (kot...) yg bole memuatkan seramai 50 org (juga agak exclusive)...yg bg taklimat adalah Pn. Zainon Hj. Alias (sbg Pegawai tadbir Jabatan Jana Ekonomi dan Pembangunan), En.Razif (Pgw yg terlibat scra totally dlm pgurusan PPR&myelesaikan masalah setinggan...*not sure*) dan En. kamaruddin selaku MC.

Berikut antare info yg aku dapat dr DBKL hr ini...

Tajuk Taklimat : TAKLIMAT PENGURUSAN PERUMAHAN DAN PERSEKITARAN KEPENDUDUKAN

-Menyelesaikan masalah rumah setinggan
-2005 tahun sifar setinggan dan tahun ni 2009 p0n tahun setinggan sifar...
-salah satu law yg digunakan Ordinan (Kuasa-kuasa Perlu)
-setinggan atas tanah Gov perlu diberi rumah alrenative sebelum rumah mereka dirobohkan
-jika setinggan di atas tanah private, pemilik sendiri(project developer) perlu uruskan masalah setinggan tersebut.
-setinggan bukan warganegara tidak diberikan rumah alternative
-setinggan diberi saguhati RM1000 setiap keluarga
-pemaju swasta bebas samada nak beri wang saguhati atau tidak

Antara peraturan-peraturan:
1) Setinggan xbole ubah suai rumah alternative tersebut
2) Setinggan yg bujang lanjut usia,bujang adik-beradik etc tidak diberikan rumah alternatif, hanye diberikan kepade mereka yg berkeluarga. bujang akan diberikan rumah kelas dan jenis lain dimana mereka yg bujang ini ditempatkan 4 org satu rumah.
3) Rumah PPR yg ditawarkan tidak boleh diduduki berseorangan dan tidak bole disewakan kpd org lain.

Rumah PPR DBKL - RM 124 /month sewa, 3 bilik 2 bilik air, 650 kaki persegi.

Cabaran:
- Squatters tuntut pampasan yg tinggi (cth:RM300 ribu 1 keluarga)-padahal dorg duduk atas tanah Gov secare xsah nk lg tuntut pampasan tggi...ish3
-proses berunding ambil mase lame
-mereka ingin membeli PPR bkn menyewa (DBKL bg kelonggaran T&C)
-Pemindahan ke luar kawasan parlimen (if PPR kws parlimen tersebut penuh)- relate with politic la...
-Kelewatan KPKT memberi project kepada DBKL
-Setinggan bukan kediaman (cth:kedai,bengkel,kilang)-mintak tangguh kosongkan dgn alasan xjumpe lg tapak baru.

Antara alasan:
-Anak2 sekolah (leceh nk pindah tukar sek pada pertengahan tahun)
-musim perayaan
-Jauh dari tempat kerja dan sekolah
-Peperiksaan besar anak2 (cth:UPSR,PMR,SPM,STP)
-Membawa kes pemindahan ke mahkamah (mostly DBKL menang)-sbb pemilikan tanah dah jelas.


LAin2:
-xbayar sewa even sewa hanye RM124 ,1 rumah
-xbyar sewa rumah mereka akan dikunci bekalan air (notis 14 hari)
-klu xbayar jugak Sita barang (notis 30 hari)
-2 juta peruntukan untuk program social pada tahun 2008 utk bendung mslh social di kws PPR ekoran dr pemindahan setinggan ke PPR.
-3-10 thn jadi pemilik(Rumah PPR boleh jual pada anak dan keluarga)
-lebih 10 tahun jadi pemilik (boleh jual kepada sesiapa)

Sunday, October 18, 2009

sketsa mandarin final project...


kait rambutan





fuhhh...sekarang tgh bertungkus lumus nk siapkan final project mandarin kitorg...ni la group aku...5 org..shahrul,aini,k.wan n syira..hr tu da shoot abess da sume scene,naseb baik check smlm..we found dat sume scene yg shoot pakai camera aku xle nk import masuk dlm movie maker...klu kt nero start smart plak bole import tp sore lak xde..hey,mmg dugaan sgguh,kitorg tpakse la potong part beli kasut n shoot smule part hari raye kt umah cousin aini...esok kene kuar lg la tuk siapkan last shot...mintak2 xde pape halangan n sume lancar sok...sok sume da kene settle n burn dlm cd skali coz rabu da nk kene anta + ade exam listening mandarin + hr tu gak dak2 ni nk kene present stress management...hope dpt la abeskan sume sok...sok mmg kene cekal n sabar2 sgt2 la nk main dgn movie maker ni...lap top hang la pe la...wokeh..let us see wts is going on tomorrow...oyeah!!

Kesinambungan post di atas:
pada 19/10/09

akhirnya kami dpt siapkan jugak penggambran,editing project sketsa mandarin...dari kul 4ptg edit in movie maker sampailah kul 2 pg...siap sume burn dlm CD,alhamdulillah...epy work 2gether wif my group members..thx all~~

ni video sketsa kami bertajuk "Pengyou"

>>>(aiseh!!error in uploading la...sowie..~~)

celebrate kat Rasamas


tempat shooting kat Bukit Cerakah umah cousin aini

OPen hoUse JPK&JPP (tp aku juz insan yg myibuk join jela..)




ber-scoot


yeah...haha,aku baru jek blk dari open house td,tgh kenyang giler nie...berrrrrrrrrrk,alhamdulillah!!!
huhu...semalam jamuan raye EHSAN hr ni join open house JPK&JPP plak...yela,JPK xnk dtg sape suruh,org2 cm aku ni la yg baik hati meramaikan mjlis (ecewah konon..!)...alhamdulillah,makanan p0n boleh tahan,aku mkn dgn lahapnye..jimat onkos tuk dinner hr ni.hurrrmmmmmm released tension skaligus la kirenye...bagus2..


p/s: Jamuan or Open House ni dianjurkan oleh Majlis perwakilan pelajar dan kolej bagi kolej angsana dan Rafflesia UiTM puncak Alam...diadakan kat CourtYard Fakulti Farmasi pada 17/10/09 jam 7.45pm-11.00pm......well done!!!(^^,)

Tuesday, October 13, 2009

Talk: B4,present & future environmental audit@K1 FSK



after TALK break

hide&seek



do i???



nyum2 sat

semalam 12/10/09 ade Talk pasal environmental audit and EIA...ramai org luar dtg involve dgn talk ni....sime darby,local authority,recycle,DOE, etc kt FSK dewan kuliah 1 dr 8am-5pm...ptg de presentation dak part 7 about dorg punye audit...

Wednesday, October 7, 2009

open house anjuran fakulti sains kesihatan&fakulti farmasi uitm kampus puncak alam~~~

adeh...kelakau la...penaaat nye bkn main padahal g mkn smpai kembung jek..ngalahkan dorg punye krew2 yg handle open house tu plak...tp wteva p0n tahniah kt mereka2 yg telah menjayakan...mmg chanteq deco n mknn p0n...hmmm,waalah!!aku mkn rojak buah,nasi ayam merah,kuih raye,sate,ayam golek n air sarsi...nk mkn mknn kt sume kaunter xbole la plak,perut nk pecah da..klu x sume2 kaunter aku amek mknn dorg..hehe,enjoy!well done.


p/s:rumah terbuke and jamuan hari raye ni dibuat kt courtyard fakulti farmasi bersebelahan FSK kitorg di mane majlis ni dirasmikan oleh vice canselor uitm Tan Sri Prof Dr.Ibrahim Abu Shah.majlis ini adalah anjuran fakulti sains kesihatan and farmasi (xsure puncak perdane join venture ke x...)...mission completed!!!=)

Saturday, October 3, 2009

My granny fell sick...(-_-)

hr ni...aku baru pulang dari pahang. aku blk phg khamis lepas sbb emergency..
hr khamis tu suddenly my sis calling me,she inform dat my mak pah(nenek belah mak) tenat, ...then, she calling me again while crying,my sis ckp dah teruk and described a bit about my granny condition...aku p0n siap2 pe yg patut coz my housem8 and rum8 suggest aku nek bus shuttle uitm ke shah alam then dr Shah alam g KL sentral...aku p0n terus bgegas trun tgu bus kul 12.30 kt bus stop bwh, tp after 2 hours malangnye dpt tau dr conductor bus inform bus lewat sikit smpai kul 3 ptg..tibe2 my sis call, aku dah suspen...owh..dorg on d way amek aku rupenyer..lega sikit rasenye,xpyh nek bus sorg2..dorg smpai kul 4 ptg,kitorg dpt tau mak pah dh dihantar ke hospital kt emergency ward n condition die dah ok skit,kami smpai kul 6.30 kt hospital temerloh...smpai2 aku masuk ICU (kene masuk2 sorg2), aku jenguk mak pah...yup die dh sedar..alhamdulillah...kami dpt tau kmgkinan besar mak pah jd cmtu sbb salah mkn ubat + sakit tue...pas mak pah di pindah ke ward biase kami p0n balik...esok dtg lg..esok nye aku dtg seawal jam 9.00 pg kt hospital,tp kami xle masuk kene tggu wktu melawat, kul 12 kami lawat mk pah...then blk jap ptg kul 5.30 ptg kami dtg lg jenguk mak pah...kak lang,sitah,kakak, n mak lang bergilir jage mak pah...mlm smlm kakak jage..n hr ni pg td sblm blk sini aku sggah hos jumpe mak pah dulu,pastu mak lang lak ganti kakak coz kakak nk teman kak lang hanar aku blk sini...insyaAllah esok mak pah kuar sbb aku tgk kt pass pelawat tulis 2 0kt-4 okt...xtau la tol ke x...

hmmmm...last year tok pergi...jgn lah mak pah p0n nk ikut tok...rinduuu kt tok, tok anta kak cik g n blk sek rendah,tok singgah kedai nasik lemak odw pagi2 g sek rdh..tok bwk mkn roti canai kt simpang pas org baik dr demam seminggu,tok belikan lori remote control mase nangis mak pah mrh..jatuh motor dgn tok mase tok anta g tadika...tok, mase tok meninggal...maafkan kakcik tok sbb xblk...kak cik kt pantai kelanang camping cleaning beach...kak cik menangis sepuas hati kt tepi pantai tu and ckp sorg2 harap tok ade di sisi mendengar mase tu...tok,hr tu kak cik terlupe nk g kubur tok..leka bt kuih itik,mase tu dh janji dgn kak su b4 blk sini mase cuti raye nk g kubur tok lg skali,...tp dah 2x plan tp xjd g...jht kn cucu tok ni???

~~maafkan diriku dari cucumu..