.

Konco-konco

Time is Money

Friday, September 23, 2016

My Pregnancy Journey Part IV: Admitted @ 33w

Assalam and good morning..

Semalam kena admit ward sebab ade kronologi leaking kat bawah.

21.9.16 Rabu
Pagi basah celah kangkang masa subuh..xsure air apa. Jernih xde bau bkn air kencing. Tp confuse dgn air infection sb sebelu ni pernah keluar air sekali dengan keputihan..tgh hari nk ke petang perasan seluar dalam basah, tengah malam dalam pukul 1 lebih pun basah celah kangkang...kerap x macam mase air infection hr tu keluar sekali je. Xpergi hospital pun..

22.9.16 Khamis
Memang ada appointment kat klinik kesihatan ibu dan anak twice a month. Masa cek perut inform nurse pasal air yg keluar tu. Nurse risau ketuban yg leaking and suruh jumpe doctor. Result sample keputihan dah keluar...Alhamdulillah -ve GBS. Tapi doctor mcm pelik detect kuman lain Monilia pulak..so untuk kepastian 2nd sample kena ambik. Kena la seluk lagi dengan mulut itik. Ngilu sgt x mcm yg first x sakit lgsg doc yg lg sorg tu buat. Lepas siap ambik sample. Masuk bilik doctor utk reviewmsikit. Doctor keluarkan surat refer ke hospital Melaka untuk kes leaking tu. Nurse dgn doctor marah kenapa x pergi hospital semalam bila perasan ada leaking.Btw nurse dah siap2 cucuk kancing gigi 2nd dos sebab prepare takut aku kene pakse bersalin so that due2 dos dah settle. Doc pesan bawak brg2 baby siap2.
Tengah hari blk rumah jap kemas beg lagi topup2 ape2. Hubby marah sbb bwk 1 almari baju byk beg. Dah blur xtau berapa lama kena tahan kan..sampai2 hospital pukul 12pm. Lepas daftar kena salin baju pink..so officially kene tahan ward ok. Tapi seperti yg di info oleh hubhy hospital melaka mmg crowded. Makanya mmg ramai la ibu2 que atas kerusi ward&katil kosong baru dpt admit. Aku sampai tgh hari, pukul 7pm baru dpt katil..doc suruh pakai pad, tadi 2× kene seluk. Tgk kat pad keluar darah. Xtau la mybe luka dorg seluk. Pukul 11 tukar pad ada air sikit dgn darah tadi. Pukul 7am just kuning xde air keluar.

23.9.16 jumaat
Pagi2 ade doc pakar, pelatih round ward review pesakit sorg2. Doc pakar tu bgtau die nak monitor aku punye kes infection+ketuban..Khamis depan repeat scan dengan pakar. Darah ambil 2x seminggu. Kalau darah ade jangkitan kuman kena induce bersalin, kalau ketuban makin kering pun kena induce. Klu semua ok? Die xde ckp pulak...adoi xkan kene duduk ward sampai 36++ minggu..lamenye...huwaaaa.

So setakat ni tu la update terkini. I will update this entry dari semasa ke semasa.

Doakan saya & baby selamat ya...aminnn.