.

Konco-konco

Time is Money

Sunday, July 27, 2014

Cookies Chocolate Chips ala2 Famos Amos Cookies.

Line leaf top Pictures, Images and Photos
As salam,.entry ni nak cite sikit pasal kuih..raye ni 1st time buat kuih bancuh adunan sendiri..dan ternyata kuih sy sangat sedap. Huhu. Feveret sy famos amos cookies..x sangka cookies choc chip yg berjaya di buat ni rase sama dgn biskut famos amos!!onion head Pictures, Images and Photos


 Resepi die aku ambik dari salah 1 blog. Xingat ape ntah..so lets share the resepi.

Bahan2:

a. 2 cawan setengah tepung gandum
b. 2 cawan gula castor/kalau nak kurang manis gune 1 cawan setengah (kalau anda tak suke manis nak lagi kurang manis ade orang guna gula perang je 2 cawan)
c. 250g butter (bersamaan sebongkah/seketul butter)
d. Setengah cawan serbuk koko (untuk cookies nampak coklat)
e. 1 biji telur
f. 1 sudu esen vanilla
g. 1 sudu baking powder
h. 1 sudu soda bikarbonat
i. 2 cawan coklat chip (sebenarnye ikut suke anda nak banyak mana, pastu klu nak tambah kacang pun boleh, ada juga yg campur dengan Hershey coklat)

Cara2:

panaskan oven 150-170 darjah celcius selama 5 minit.


p/s: Kalau nak bentukkan doh atas acuan tu jangan besar2 sangat ye, sebab cookies akan menaik gebu gile sebelum die turun balik membentuk elok. Saye buat kecik2 bulat2 je..lagi satu. bakar jangan sampai hitam, agak2 die dah turun sikit (atas ade kembung sikit) and still warna coklat boleh angkat dah. Klau hitam tu mmg kene angkat dah sebelum jadi hangit.
ni rupa biskut saye sebelum masuk oven.
ni lepas masuk oven. huhu.
haha..abaikan bentuk dan warne sebab kebanyakan nye terlebih masak :p 1st try kan, di maafkan.onion head Pictures, Images and Photos