.

Konco-konco

Time is Money

Friday, December 11, 2015

Kalendar 2016 shadawentz

 hellooo
 tq syadawentz for the calendar. I dah print cantik2!
 pada sape2 nak kalendar ni boleh visit blog shadawentz klik sini
http://www.shadawentz.com/2015/11/kalendar-2016-shada-wentz.html?m=1






onion head Pictures, Images and Photos

Thursday, December 10, 2015

Pengalaman Renew Insurance dan Roadtax via MyEg


 Assalam and salam sejahtera all,

Entry ni khas nak cerita pengalaman renew insurance + roadtax online via myEg. Saje nak cube sebab dengar2 lebih murah berbanding renew dengan agent sebab agent kenakan upah. So, this is my first time and it was seram sejuk punye experience since ada problem sikit.

Firstly, aku login MyEg. Terus direct 'Go To' Myroadtax. masuk2 info die nak klik proceed.
Isi maklumat yg di mintak...then klik proceed..
Dia akan beritahu kita takde policy insurans yang baru so die suggest renew insurans, then aku klik butang buy insurance.

Keluar windows untuk renew insurans. Ade 3 pilihan syarikat insurans, aku pilih Etiqa since last year buat dengan Etiqa dengan agent kt FB. So, isi la maklumat die nak macam no.chasis, no.enjin, jenis kereta etc. Pastu ade part confirm NCD, klik button confirm die check berapa NCD kite ade, aku ade 30% NCD. Pastu die calculate lak berapa ribu insurans kite patut ambik siap ade suggestion aku punye 24k-30k boleh cover tapi aku ambik 23k. Then, die akan calculate berapa total semua sekali kene bayar after kite pilih nak tambah pape x cthnye passenger liability pebende ntah yg aku x ambik, aku just tambah insurans cermin (RM75 untuk cover RM500) kete sbb jalan jengka ni banyak lori pastu tambah second driver (charge RM10 per name).

Total kene bayar RM748++ termasuk GST. Bayar via Maybank2U. Receipt bayaran, Ecover note insurance die send kat email as a bukti. So, means transaction aku dah berjaya lah.

Motor Takaful
Payment Date : 09Dec2015

Payment Mode : Maybank2u (Debit Akaun)
GST (6%) : RM 41.80 Product : MOTOR
Total Payment with
GST (6%): RM 748.46 Maybank2u

Ok, pastu aku budget terus la boleh buat roadtax. Sekali aku nk proceed bayar..
Die kate insurance kete aku cannot be found. What???mampus. Dah tolak RM748 kot kat bank. Takkan hilang macam tu je. Gelabah la jap. Aku call Customer service MyEG die check kate polisi insurans aku masih yg lama, yang baru xde lg dalam database, so die suruh kite call pihak Etiqa utk update...Call hotline Etiqa yg 1300-13-8888 tu line customer service busy sokmo. Sekali call habis 9sen. 10x dah 90sen. Aku cube ikhtiar pergi agent insurans berdekatan..pun xboleh tolong sebab dorang just agent and utk renew insurans and roadtax je. Ok phm. Agent tu bagi no.phone Etiqa branch kat Temerloh. Call...then, staff Etiqa tu check masih xde dlm sistem, die pun tolak case aku ke hotline sebab renew online mmg hotline yg cover.

Aku dah bergenang air mata risau nasib RM748 aku tu...aku call bertubi2 hotline dlm hati habis topup RM10 td pun xkisah la janji dapat balik RM748 tu. At last, Allah nak tolong dapat jugak reach that hotline. Operator tu check2 then jumpe problem...sebab nye system x trace aku punye renewal ialah tarikh starting polisi yg aku isi bukan tarikh sehari selepas mati insurans lama. Nak buat macam mane aku kate, mase aku renew kt myeg tu 4-5 kali isi tarikh mati roadtax 18 Dec tapi page tu refresh return back tu 9 Dec (tarikh hari yg aku online) jugak. Aku give up sebab tu aku proceed. Xtau pulak tarikh tu sensitive case.

Then, operator tu cakap xpe die tolong tukarkan tarikh, die mintak no.fon dah settle nanti die call bgtau so that aku boleh proceed renew roadtax (baik sangat akak operator ni,,salute!!walaupun mybe beribu call die entertain sehari tapi tetap maintain!).

Petang tu suddenly masuk inbox 'E-covernote Resit'..aik dapat email sama lagi? teng terenggg..terus assume akak tu dah betulkan tarikh policy aku. Dengan pantas aku login MyEg try renew roadtax, yeay...dah boleh renew...die keluar ni,
Aku tekan [click here] tu buat transaction then, my roadtax pun renewed. Tunggu delivery je. Masa diambil untuk delivery seperti di bawah:

Delivery charges for road tax renewal:
Area
Delivery Charges (RM)
Service Charter
Klang Valley
6.00
within 2 working days
Peninsular Malaysia
*Town Areas
*Rural Areas

8.00
8.00

within 2-3 working days
within 5 working days
Sabah & Sarawak
10.00
within 5 working days
Klang Valley - Express Delivery
20.00
within 6 hours

 Kalau within 2 working days x receive roadtax boleh call no. tertera (MyEG helpdesk):

 Harap pengalaman aku ni akan bagi guideline kepada sesiapa nak renew online since sebelum aku renew aku search xde sorg pun share pengalaman  atau step details nak renew.(eh ade 1 blog yg same case mcm aku tapi lastly die settle kat JPJ). Ok, moga bermanfaat~~tq