.

Konco-konco

Time is Money

Tuesday, March 30, 2010

hmmm...nape rase sedih nie?

hmmmm...xnk...xnk terjebak lg...nnti kecewa.dh serik.tebalkan iman di dada,faham Tun Nurul Hidayah~

Sunday, March 28, 2010

kursus kahwen 27&28 March 2010 at faculty of pharmacy DK500~~






wah...tidak ku sgke aku suda layak utk kawen...wihieeeeeee...
da hbs da kursus,sijil p0n lg 2 mgu dpt...
slame due hr ni aku memberi penuh commitment kt kursus kawen aku...sgguh berdedikasi(gatai~)..
best2 la ceramah die...tp yg heran n peliknye,ke lapan2 ceramah penceramahnye sume org jawa..adoiyai,mmg ramai jawe la kt selangor ni...
yg plg besh...ofcos la part2 "tutttttttttt"...hahahaha!

pape p0n,congcratez to myself,lalala~~~

Monday, March 22, 2010

hahakz...aku jumpe carto0n thunder cat mase kecik2 dulu~


(,^^)hieeeeeeeeee...lamenye katun ni...mase aku kecik2 dulu slalu tgk...thunder...thunder...thunder cat!!!


Sunday, March 21, 2010

balik phg sekian kalinye ketiadaan mak pah~

seperti biase...bile aku blk jengka...masuk umah,aku terus ke bhgn dapur tempat mak pah berbaring sambil ckp "mak pah...kak cik blk nie.."...wlaup0n mak pah xde,aku still wt cmtu,mgkin dh biase..hehe.tp Alhamdulillah,sbb ramai2 ade kt jgka,jd x teringat sgt kt mak pah...aku blk mgu ni sbb budak2 kn cuti sekolah...s0,ser0n0k kumpul ramai...wieeeeeeee~

cuti sem nnti bel0m pk lg nk lepak mane...mgkin tidak di jengka sbb no body at home except abg n ucu...klu dorg kuar aku la tgal sorg...lepak umah bdr pusat kot~

Tuesday, March 16, 2010

seminar EHS

ohoooooooo...kul 9.30-4.00ptg...sgt lame...sgt bosan...sgt penat...adoiyai,seb bek da settle present~

Friday, March 12, 2010

...

Bismillahirrohmanirrohimmmmmm.......

Ya aiyuhallazi na aa manus biruu waso biru waro bithuu wattakullahala'allakum tuflihuuuuuun...aminnnnnnnnn..

ku abadikan doa ini yg terakhir kalinye dlm blogku utk si Dia~

no more~

Wednesday, March 10, 2010

cobaan pertama~

-bagi tahu siapa dan makhluk mana dan link blog insan yang menganugerahkan award ni.
makluk ini namanya nard naddy. nard naddy ni penah jadi classmate i di Kmpk dulu.(wawawa,mmg betol2 copy paste..)

-tajuk post mesti ade perkataan FIVE
blurrrrr...=)

1)Five name that people called you
tun,nurol,dayah,to-on,kak cik,ieday,rose ketam,ida,syg,auntie nurul(bakal..)...wawawa over gitu~

2) Five important dates in your life
5 feb 1988,6 jun 2001(1st day masuk Seri jgka), 15 mei 2006 (1st day masuk KMPK), 30 Jun 2007 (1st day masuk UITM)....hahaha,sume nye blaja blaja dan blaja...sy single,so tarak date2 anniversary ka,couple ka,bufday bf ka...

3)Five things u did yesterday
semalam...aku berak belah pg,terlepas subuh,g kuliah,mlm tu org duk discuss sokseksoksek aku lak men tenet,....gayut jap dgn ex...lalala~

4)Five ways to be happy
ada boyfriend hensem, ada boifriend kaya, ada boifriend tough, ada boifren macho, and last but not least ada boifriend yang sayang i for who i am. =)<<<<(same dgn naddy,xmo tukar)


5)Five favourite movies
Harry potter all 4 series, sepi, talentime,upin-ipin, Percy Jackson de lightning thief...

6)Five fave hobbies.
tenet,tenet,tenet,tenet,tenet~


7)Five favourite peoples
siti,faizal tahir,abah,mama,future husband...(^^,)

8)Five favourite places for vacation
Japan,UK,Paris, lelang dao, jengka 19....


9)Five reasons your answer the survey
naddy pakse,saje nk try test tgk,buang mase yg berlebihan,ilanhkan ngantok study mandarin,update blog,dats all~

10)Five persons to tag
enta...ni p0n baru 1st tyme di tag da nk tag2 org len lak pehal~

hmmm...bosan apakah~

adoyai...sok exam mandarin,mls nye...masih di bilik bacaan faculty~~~

case study utk di kongsi

Chun Knee Tan Asian Rare Earth (ARE)

alrite...kt sini aku nk kongsi sikit 1 case study yg menarik..yg mane case ni actually de kaitan dgn presentation group aku psl radiation on subject Environmental Health and Safety ENV 510..case ni psl 1 company Jepun joint venture dgn company Malaysia nk construct 1 radiation waste dumping site kt Papan Perak,but kene tentang oleh penduduk kt bukit Merah berdekatan dgn kwsn Papan ni..so,almaklumlah Islam kn galakkan kite share ilmu...so,bace la ye~

Social economic background

Furuoka & Lo, 2005
Malaysia's strong orientation towards industrialization caused environmental deterioration and opened the passage for the 'export of pollution'. Some MNCs were aware of a strong developmental drive on the part of Malaysian policymakers and took advantage of this single-minded pursuit of economic development. In this sense, Malaysia's strong industrialization drive has been a 'pull factor' for the 'export of pollution'. The export of 'dirty industries' has been a part of a wider process of environmental deterioration during the period of rapid economic development in Malaysia.
Malaysia with its various tax incentives, cheap labor and political stability is an attractive destination for foreign investors.
The authorities have been unable to assign fair treatment to the local grassroots organizations, or non-governmental organizations (NGOs), that protested against the 'export of pollution' or criticised the government's economic policy. Such NGOs were labelled 'trouble makers' who opposed economic development much needed by the country.
Malaysian policymakers had been preoccupied with the implementation of various economic development projects they did not pay attention to the issues related to environmental preservation that the grassroots organizations were raising.

Why the environmental problem happened?

Furuoka & Lo, 2005
In 1979, Mitsubishi Chemical, or Mitsubishi Kasei, set up a joint venture company with a Malaysian company BEH Minerals and Lembaga Urusan dan Tabung Haji called Asian Rare Earth (ARE) in Malaysia.
The company was attracted to Malaysia by, among other things, being given a special tax-free status - 'pioneer industry' status - that the Malaysian government reserves to attract preferred foreign investors. ARE's purpose was to extract rare earth from monazite in the town of Bukit Merah, in the state of Perak, which used to be a tin mining and farming area.
In 1982, a contract was drawn up whereby it was agreed that the radioactive waste generated would become the property of the Perak State Government.
SAM, 1985.
Sam survey in 1982 on provision for proper waste dumps for industrial toxic wastes among Local authorities all over the country shockingly revealed that there were no facilities for such dumps, and no knowledge of toxic wastes.
There were no established guidelines for disposal.
The Environment Quality (Scheduled Wastes) Regulation 1989 established, few years after the Bukit Merah issue surfaced.
Kualiti Alam, the only waste disposal facilities established in 1991, and completed the facility in 1998.

Why it is important?

Furuoka & Lo, 2005
Since ARE had been established in 1982, the well-being and health of Bukit Merah residents, who were not aware of the potentially hazardous nature of the operation that the company was involved in, had deteriorated.
Since its opening, ARE had not carried out an environmental impact assessment.
Furthermore, for four years, it operated without a permanent, or a temporary, dump site for the waste.
In 1986, Professor Sadao Ichikawa of Saitama University, Japan, carried out a radiation dosimetry test near the ARE factory's waste storage site, in which five out of seven points revealed radiation levels far exceeding the 100 mrem/yr ICRP dose limit.
In 1987 and 1988, Bukit Merah children were tested for total blood count. Some deterioration in the children's health conditions was detected as about 39 percent of them suffered from a triad of mild lymphadenopathy, congestion turbinates and recurrent rhinitis.
In 1989, two children in Bukit Merah, 5 and 7 years old, were diagnosed with acute lymphoblastic leukaemia.


Who involve?

Local resident in Bukit Merah formed and funded own NGO, the Perak Anti-Radioactivity Committee
Assistance from SAM, CAP, EPSM and some Japanese NGOs.
Japan, Asia, Africa and Latin America Solidarity Committee

What happen?

Furuoka & Lo, 2005
In February 1985, eight residents of Bukit Merah New Village filed a complaint against ARE with the High Court of Ipoh, Perak, Malaysia alleging that exposure to ARE's radioactive materials and waste were harmful to their health. They demanded the cessation of the plant's operation, clean-up of the radioactive materials and payment for damages (without specifying any amount).
An injunction was obtained in November 1985 ordering ARE to cease its operation.
In February 1987, a licence was granted to ARE by a five-member Atomic Energy Licensing Board (AELB). ARE interpreted it as the green light to resume its operations even though the legal action was still in process. The factory had in the meantime create a new temporary storage facility.
Meanwhile, the campaign to stop ARE's operations was started in Japan. In April 1990, a collective group of Japanese unions and non-governmental organizations calling themselves the Japan, Asia, Africa and Latin America Solidarity Committee with over 4 million members started a signature campaign calling for the shutdown of ARE. Due to mounting public pressure in Japan, ARE was forced to close its operation in Bukit Merah.
on 23 December 1993, by the ruling of the Supreme Court of Malaysia ARE was allowed to reopen the factory since, apparently, its operation had been considered by the Court as lawful and in compliance with regulations.
In 1992, the Japanese government announced, following the decision, that Japanese factories overseas must not harm the environment, and issued a warning to Mitsubishi (Financial Times, London, 14 July 1992).

Outcome

Malaysia's most famous environmental battle
Furuoka & Lo, 2005
No final solution has been reached thus far in the Bukit Merah case. The residents did not receive any compensation on the basis of ARE's claim that there had been no conclusive evidence showing the cause of the deterioration of Bukit Merah residents' health.
On 17 January 1994, ARE announced officially that it would close down permanently owing to the following reasons:
(a) Difficulties faced by ARE in obtaining local monazite due to the decline of tin ore mining activities;
(b) Competition from rare earth producers incorporated in foreign countries, especially China, which is the world's largest producer of rare earth.
Harding, Andrew, 1998
One can assume that the virulence of local opposition to the factory had prompt this decision
The appeal was presumably only pursued to save Mitsubishi's face and/or to secure an award of costs.
Residents of Bukit Merah had won the court of public opinion, and ultimately that court proved to be decisive one

Lesson Leaned and Success Factors

Local resident and NGO collaboration
Networking with foreign NGOs, especially the Japanese that give large pressure to Mitsubishi in Japan on the exporting pollution issue.
First demonstration and objection, when the actions is not bringing any result, going for the legal actions
The case of Bukit Merah was brought to public attention and highlighted by the major Malaysian newspapers. This helped to secure support from the general public, scientists and environmentalists both in Malaysia and abroad. (Furuoka & Lo, 2005)
April 2, 2009 at 2:20pm · Report

Friday, March 5, 2010

mak pah~



mak pah...syg mak pah selamenye~



hmmmm...last week hr jumaat mlm,aku dpt call dr kakak,mak pah nazak...kt hospital dh pakai oxygen supply,then aku msg abah suh amek,abah smpai dlm kul 9.30...aku tggu dr kul 8..2 j aku tggu..pastu,smpai phg dlm kul 2pg,sggah kg.awah jap amek eman dgn na,pastu kitorg trus g hospital bdr pusat...smpai2 sane aku jenguk mak pah,mak pah nmpk mcm susah sgt nk bernafas...mlm tu yg tggu mak pah,sitah dgn kak lang...aku blk dulu tido,lapar dr ptg xmkn..kitorg stay kt umah mama kt bdr pusat,taman desa jaya,sume kumpul kt umah mama,cik na,angah,cik ha,mama,abah,ucu, and kitorg sume2 la,....esok pg2 aku bgun...cilah n na take over tggu mak pah pg tu...aku,kaklang,akak,sitah g blk jgka amek toto periuk n brg2 bwk umah mama sbb kak lang jek duk situ,so brg2 mmg xde sgt...blk dr jgka,aku suh dorg drop aku kt hospital temankan na n cilah jage mak pah...pastu kitorg bertiga stay kt hospital smpai kul 8 lebih mlm..mlm tu,kitorg cabut lari blk jap konon nk mkn,suh mak lang jage mk pah jap,mane x nye,dorg duk luar jek,xde p0n bertanye nk tukar2 ke ape ke,lapar ke dahage ke..alang2 dh blk lajak smpai kul 11 mlm la...haha,pastu kak lang ajak la kitorg ramai2 stay kt hos mlm tu,tukar2 shift jage mak pah stp 2 or 3 jam 2 dua org...aku bwk lap top,dpt la lyn 1 cite korea smbil2 tggu kt luar tu...mula2 kak lang n kakak,pastu na n cilah,kul 7 pg eman dgn nan,shift aku???haha...xsempat...then kitorg blk umah rehat2 jap tgal eman n nan kt hos.tp pg tu kul 11 aku kene g hos lak tukar dgn dorg,aku take over pulak dr kul 11pg smpai kul 9 mlm,haha...sbnrnye xla ssh sgt sbb start kul 12.3otgh hr smpai 7.30mlm dh waktu melawat hr ahad so jap2 org dtg tgk mak pah xla aku sorg2 sgt...mlm tu na,cilah n eman gilir2 jage mak pah...aku mintak excuse sbb pg esok isnin nk blk kampus,lg p0n condition mk pah dh stabil...n aku hr selase kene masuk hutan FRIM kt Kepong.

hr selase tu aku masuk hutan pg n sampai ptg kul 4...kul 2 lebih aku dpt msg dr kakak.kakak ckp mak pah kene heart attack sbb stroke mak pah tu,jantung x menentu...tp akak ckp hold dulu sbb takot aku blk2 mak pah stabil blk...aku p0n stay kt hostel...tp...xlame tu,kul 12.30 mlm 3 march 2010,rabu...aku dpt call dr kakak,mak pah dh xde...mak pah dh pergi...aku xtau nk bg reaction ape,tp...sekejap je aku cool,xlame pastu menitik jugak air mate aku..aku tggu abah amek,kul 2 pg aku da siap..abah smpai kul 5.30 pg...aku smpai2 jengka,van jenazah p0n baru gerak...tp actually jenazah mak pah smpai umah kul 2pg td da..smpai2 aku terus g tgk mak pah,no reaction,termenung, aku blurr tepi mama depan mak pah...xtau nk bt ape nk rase ape..pastu aku ke dapur g cuci muke n tukar bj kurung itam,aku suh na duk tepi mak pah bace kan yassin sbb aku uzur.pastu dlm kul 10 mak pah di mandikan...aku masuk mencelahkan diri utk merase jirus mandikan jenazah mak pah...aku pggil kakak n na utk merase sikit sorg jirus mandikan mak pah bt kali terakhir,sume merase...kak lang,cilah,na,kakak,cik na,mak lang...kami sume amek peluang ni utk mandikan mak pah bt kali terakhir,..sayu...betol ke mak pah da meninggal ni???aku baru je suapkan die nasi,air,mandikan sepanjang cuti hr raye cine 2 mggu lepas,baru jek tgk gelagat mak pah mengunyah ns lembik xde gigi,mak pah goyang2 tgn kanan bile kak cik suh agkat tgn kiri...baru je tukar2 shift jage mak pah kt hospital...mak pah pejam celik pejam celik perhatikan org2 yg menjage die,aku borak2 dgn mak pah even xde respon...arghhhh,ape ni...fantasi ke reality nie?

pas siap mandi,mak pah d kapan kan...mak pah pakai telekung n si selubungkan dgn beberape lapisan kain kapan.pastu,mak cik yg uruskan mak pah pggil ahli keluarge utk cium arwah mak pah utk kali yg terakhir..kami sorg2 cium mak pah...aku tahan air mate x bergenang...smpai mase aku pulak utk cium,aku peluk mak pah,aku cium pipi,dahi mak pah puas2...dan air mate aku dh xtertahan lg,aku nangis jugak...lg bertambah sebak bile aku tgk ucu menangis tersandar di dinding dipeluk alang,..pas smbhyang jenazah,mk pah terus di bawe ke kubur dgn van utk dikebumikan,aku,kak lang,cilah,na,eman,abg,along mala,abg eri,cik ha n lain2 bergegas ke kubur ...aku smpai berlari2 takut xsempat tgk...naseb bek la kubur cume belakang umah km je...aku p0n tgk n hayati2 saat2 akhir aku bersame mak pah di kubur...mak pah dimasukkan dlm liang lahad dan dikambus bersebelahan dgn pusara tok,lengkaplah pasangan suami isteri bersemadi di sane..hinggalah bacaan talkin habis...cilah nangis lg mase bacaan talkin tu..hmmm..

tp dlm d antare km,cilah plg sedih and plg sebak...cilah lah yg duk kt jgka,sekolah ulang alik dr jgka-kg awah,hr2 teman mak pah,jage mak pah dgn ucu...kehilangan mak pah mstilah cilah plg terase,di akhir hayat mak pah,cilah lah plg byk mase kt sisi die selain ucu...aku p0n phm sgt nape cilah plg sedih n menangis teresak2..sian cilah.smpaikan die rindu mak pah n beli ais krim oren...mak pah mmg gemar sgt mkn ais krim oren,xp0n air gas oren...kdg2 klu kitorg kuar temerloh,mak pah selalu pesan jagung manis....winduuuuuuu sgt kt mak pah...

hr khamis pg...aku kene blk kampus sbb jumaat de test food safety,ya Allah betape hye tuhan yg tau ht aku yg berat nk blk semula ke kampus.pg tu b4 aku blk dorg punggah n kemas almari pakaian mak pah..aku ternampak cekup kepale mak pah yg aku belikan kt masjid jamek,aduuuu...mmg sayu sgguh..aku suh mama pakai sbb klu xde sape yg pakai lg la aku sedih.then,aku p0n blk la puncak alam...meneruskan sesi pmbelajaran.life must go on....aku xboleh blk semula ujung mggu ni,sbb isnin aku de test solid waste,de assgment food,de exam mandarin hr khamis,de present project hr rabu,byk sgt aral melintang...interview pengecualian yuran kolej p0n aku xdpt attend sbb de kt phg mase bde tu dijalankan,nk bt cmne,xde rezki...

hmmm...mak pah,kak cik sayaaaaaaaaaaaaaang sgt mak pah...nape cpt sgt mak pah g,tibe2..cmne la kak cik nk tahan rindu kat mak pah...klu blk jgka nnti cmne la kak cik nk berhadapan dgn xde nye mak pah kt jgka...xsggup nk blk umah jgka rasenye..semoga roh mak pah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan para hamba Nya yg soleh,insyaAllah ade mase nnti kak cik slalu sedekahkan yassin~


~AL-FATIHAH~

Monday, March 1, 2010

Tips utk aku...melupakan cinte yg xkesampaian~



Cinta terhadap seorang manusia itu boleh datang dan juga pergi begitu sahaja.Perit yang ditanggung oleh seseorang yang kehilangan cintanya bergantung kepada sejauhmana pemberian dari segi hati dan perasaan kepada pasangannya itu. Ada sesetengah manusia agak mudah untuk melupakan cinta yang telah pergi dan menerima kehadiran cinta baru. Ada sesetengah manusia itu pula agak sukar untuk melupakan cinta yang telah pergi dari hidupnya.Ada ramai orang yang terjebak dalam cinta sesama manusia.Cinta yang digalakkan adalah cinta di alam perkahwinan.Merujuk kepada cinta sebelum perkahwinan,dewasa ini banyak golongan belia dan remaja terjebak dengan cinta sesama manusia dan menjadi mangsa cinta.Sehingga satu tahap cinta itu melampai batas-batas agama.


"Wahai Muslimin, jauhilah zina kerana perlakuannya mendatangkan enam keburukan, tiga di dunia dan tiga di akhirat. Adapun tiga yang diperoleh di dunia adalah hilangnya seri pada wajah, memendekkan umur dan mendatangkan kefakiran. Tiga yang diperoleh di akhirat adalah kemurkaan Allah, hisab yang buruk dan azab neraka!"
(Hadis riwayat Ahmad, Ibn Hibban dan al-Hakim)

Jesteru,ruangan ini diharap dapat memberi kesedaran kepada mereka yang pernah terjerumus dan menjadi mangsa cinta sebelum perkahwinan dan memulihkan semangat dan motivasi diri.Sebagai seorang manusia,kita tidak lari dari melakukan kesalahan.Kekecewaan yang dialami ketika bercinta bukanlah satu kesilapan semata-mata.Tapi itulah pengajaran yang harus diambil supaya ianya menjadi iktibar kepada kita semua. Di sini saya menyelitkan sedikit tips dan cadangan bagi mereka-mereka yang masih lagi mencari jalan untuk melupakan si dia yang berada di hati anda. Walaupun saya bukanlah seorang pakar motivasi, tapi berdasarkan pengalaman dan sejarah silam saya yang juga pernah kecewa dalam bercinta diharapkan dapat menjadi titik-titik panduan untuk anda semua. Janganlah dikenang lagi cinta lama yang telah pergi atau mengharapkan si dia akan kembali semula dalam hidup anda. Pegang lah pada ketentuan dan takdir Tuhan.Teguhkan iman,percaya lah pada Qada' & Qadar.

"Manusia itu seperti unta. Antara 100 ekor unta, sangat sulit kamu menemukan seekor yang sangat baik tunggangannya "
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Menerima hakikat si dia bukan cinta anda...
Belajarlah untuk menerima hakikat bahawa cinta si dia kini bukan milik anda.Terimalah hakikat ini dengan hati yang terbuka sebagaimana anda menerima hakikat si dia pernah berada di hati anda.Tiada gunanya bersedih terhadap kebaikan yang Allah mahu berikan di kemudian hari.Perpisahan yang terjadi mungkin ada hikmah yang adakalanya tidak terduga dibenak fikiran manusia.Mungkin cinta yang ada akan temui di kemudian hari itu lebih bermakna dari kesedihan yang anda alami ketika ini.Ingatlah satu perkara,cinta sebelum perkahwinan bahagianya hanyalah sementara.Tapi bahagia cinta selepas perkahwinan itu lebih indah dan bermakna apatah lagi ianya diredhai oleh Allah s.w.t.


Mendekatkan diri dengan Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...
Satu perkara yang penting,kita seharusnya menjaga bukan sahaja hubungan kita dengan manusia malah hubungan kita dengan Allah juga seharusnya kita jaga.Rajin-rajinlah berdoa kepada Allah s.w.t supaya kita dipertemukan dengan pasangan yang boleh memberikan kita kebahagiaan di dunia dan di akhirat kelak.Segala yang ada di dunia ini adalah hak milikNya semata-mata.Hargailah nikmat yang Allah s.w.t kurniakan kepada kita sebagai hambaNya.Kepada Dialah kita berserah,dan kepada Dialah kita meminta pertolongan.Tambahkan ibadah anda dengan banyakkan membaca ayat-ayat suci Al-Quran dan berzikir kepada Allah.Insyaallah, dengan mengingati Allah hati akan tenang.Doakan juga bekas pasangan anda itu bahagia dengan apa yang dimilikinya sekarang.


"Barang siapa yang bertawakkal hanya kepada ALLAH, maka ALLAH mencukupkan (keperluannya)" (At-Tholaq: 3)

“Barang siapa yang mengerjakan amal soleh, baik lelaki atau perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik…”
(An-Nahl: 97)

“Dan siapa yang berpaling dari peringatan-Ku, sesungguhnya baginya kehidupan yang sempit.” (Thaha: 124)

"Orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah (mengingati Allah). Ketahuilah dengan zikrullah itu hati akan tenang tenteram.."
(Ar-Rad:28)

Tidak lupa pada rakan-rakan...
Cinta itu buta.Tapi tidak untuk nilai sebuah persahabatan.Cinta boleh pergi begitu saja umpama layang-layang.Sedangkan persahabatan itu umpama aur dengan tebing.Jaga lah hubungan anda sahabat-sahabat anda.Luangkan masa anda bersama mereka dan mintalah pandangan mereka tentang anda.Mungkin pendapat dan komen mereka dapat membantu anda untuk melupakan orang yang anda sayang.Hargailah nilai persahabatan itu.Berkawan biar seribu,bercinta biar satu.Pengertian persahabatan amat meluas.Walau apa definasinya, yang penting jagalah silaturahim anda itu.


Luahkan pada seseorang...
Meluahkan apa yang anda sedang rasai adalah salah satu cara terbaik. Jangan pendam terhadap apa yang anda rasai. Carilah seseorang yang anda percayai dan boleh memberi kesan yang positif untuk anda pulihkan semangat dan jiwa anda.Rata-rata ramai orang lebih gemar menceritakan masalah yang dihadapinya kepada sahabat karib kerana mereka lebih dekat dan memahami.Ada sesetengah orang suka meluahkan kesedihan yang dialaminya kepada ahli keluarga seperti ibu,ayah, kakak atau pun abangnya.Ianya terpulang kepada kepercayaan dan keselesaan anda. Luahkan dan carilah nilai-nilai positif.


Letakkan matlamat baru dalam kehidupan...
Semua orang punya cita-cita dan impian yang mahu dikecapi. Adakalanya seseorang yang sedang kecewa akan rasa kurang bersemangat untuk melakukan rutin hariannya.Pandanglah jauh ke hadapan dan mulakan langkah baru anda. Sekiranya anda seorang pelajar,cubalah gapai keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan yang lebih baik dan memberangsangkan.Mungkin target yang anda letakkan agak mustahil untuk dilakukan.Tapi dengan cara ini, bila anda berusaha untuk mencapai misi mustahil itu sedikit sebanyak kesedihan yang anda yang akan alami akan beransur-ansur berkurang.Fokus anda lebih terarah pada perkara lain yang lebih penting.Begitu juga jika anda seorang yang sudah punya pekerjaan, cubalah gapai tahap prestasi kerja yang membanggakan dan tahap prestasi kerja anda menjadi kayu pengukur terhadap pekerja-pekerja yang lain.


Memaafkan si dia yang meninggalkan anda...
Sekiranya anda ditinggalkan, maafkan segala kesalahan si dia. Doakan kebahagiaan yang dipilihnya dan jadikan kesalahan yang dilakukannya itu sebagai satu iktibar dan pengajaran.Apabila kita memaafkan kesalahan si dia, sedikit sebanyak membantu kita untuk melupakan si dia.Ingatlah, setiap pekerjaan yang kita lakukan akan ada balasan dan ganjarannya.Baik yang kita lakukan,baik lah juga ganjarannya.Tapi kalau buruk amalan yang kita lakukan,sesungguhnya buruk jugalah yang datang kembali kepada kita.

"...dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak suka bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang."
(An Nuur, 24:22)

Sekian,Renung-renungkanlah... wallahualam



p/s: yg aku highlighted warne hijau tu...yg aku setuju and mmg aku rase~sume tips ni baguss utk myedarkan aku yg hanyut mengejar byg2~~~