.

Konco-konco

Time is Money

Sunday, March 31, 2013

SKMM Rebate RM200 Handphone 3G

Alhamdulillah..akhirnye dapat jugek gune rebat ni after susah payah...aku mule daftar bulan 1 hari tu..mase tu mmg xbyk info kat mane boleh redeem rebat ni. Kedai ape dll. Kat website bgtau kat maxis, digi, celcom centre boleh rebat..aku usaha pegi celcom centre and maxis centre yg berdekatan tanye untuk redeem, semua reject. Hampeh..info x clear yg skmm bagi. Search2 kat internet dapat tahu seng heng boleh rebat, aku pun try seng heng dungun..and hasilnye sia2 sebab tinggal hp yg mahal2 je, galaxy young out of stock..aku siap tanye lg bile re-stock? 'Cik cube dtg isnin depan stock baru sampai'...to be safe aku mintak no fon, xde keje aku nk ngabihkan minyak dtg tp kang xde..hr isnin berikutnye call..hampeh pye seng heng, mmg die re-stock hp mhl je, galaxy young die x amek..pui.

Pastu merate la aku pegi..seng heng temerloh...pun same.

Mase tu xbyk kedai lg yg boleh rebat..limited. aku pun gv up...kebetulan jumpe org jual on9 hp2 nokia brand lame..make aku pun beli lah nokia daun present utk abah. Lupakan rebate yg hampeh ni..


Beberape minggu lepas tu nk dekat2 expired date rebat..aku terima email dr skmm, yg menyatakan rebate aku di lanjutkan hingga bulan 4, which means dr 1 bulan valid jd 4 bulan valid..ceh, aku dh beli hp baru nk offer lanjutkan.. mase ni dh byk kedai berdaftar utk rebat..so bertambah senang kepade rakyat belia..at last aku berjaya tebus rebat ni kt melaka tesco..bf aku gune tebus galaxy young..cume aku nk bgtau..

Klu rebate kat kedai biase pakej die tambah rm199 dan kene beli sim rm5 hotlink (klu kedai maxis) and top up rm30 =rm234. Kat digi centre cume tambah RM169 and sim digi Rm8.90..and perlu lah mempunyai pakej pelan data mne2 line. Mujur aku mmg pakai b.band..

Sape2 yg nak tau..meh aku bgtau jawapan utk soalan korang:
Kedai yg boleh redeem selalunye akan gantung banner or sticker skim 1 belia rebate rm200
Kedai biase selalunye gune pakej rm199+sim kad +top up rm30
Digi Rm169+sim rm8.90
Centre lain aku xtau
Kene tebus within the period yg slip tu bg, klu dh expired xboleh tebus dah, kene dftar semula after 2 bulan expired.
Mase dftar kene bwk slip, ic, lesen..lesen ntah la wajib ke x sebab mase aku tebus tu die mintak lesen...hurmm musykil jugak.

Jenis2 hp boleh refer kat kedai hp tu sendiri die offer ape..atau kat www.skmm.gov.my utk list  centre and hp yg di offer.

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Monday, March 25, 2013

result spm stpm adik2

Respon kepade entry pasal result spm and stpm hr tu...hurmmm...adik2 gua x dpt score la..adik gua yg stpm tu boleh la kate kan semua lulus tp x melepasi PAR aku..hopefully ade universiti yg accept die masuk..

Adik gua yg lg stu pulak..2 subjek kantoi..sampai xselera makn nasi kate ko..xpela, i'll try my best to help utk die further study jugak..sijil pun boleh insyaAllah..

Harapan aku cume nk tgk adik2 aku sambung belajar dan bkn takat stpm or stpm je..

Xkisah la belajar ape...at least you got a certificate.
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, March 12, 2013

Hmmm..perang.

Tak ku sangka..Malaysia masih terlibat dengan perang. Walaupun kecil. Impaknya besar di hati rakyat Malaysia.

"Sabah News : (cerita member2 polis kt sana)
  
Ni cerita dr insp hasnal...dia kata perut dia kena tembak tp kena sipi tembus tetus kena tn ibrahim....lepas tu dtg sulu tetak kepala dia berkali2 tp sbb dia tahan ngan tangan so jari2 dia hampir putus....2 2 belah tangan hampir putus di jahit balik....dia kata yg mati cukup sifat cuma supt. Ibrahim....yg lain disembelih...dia selamat sbb kaki dia x ditembak so lari masuk rumah org...20 jam tunggu bantuan sampai darah kering dan dhurung semut.....cuma dia minum air hujan yg ditahan dr atap rumah" - Source Whatsapp kawan.

6 orang polis. Kena ambush. 1 Meninggal ditembak. 4 meninggal ditembak dan disembelih. 1 survive but cedera teruk. (Case yang ni x dihebahkan kat tv, thats why aku sendiri baru tahu semalam..Aku xpasti dalam statistik jumlah kematian yg dihebahkan kerajaan tu termasuk jumlah polis yg meninggal ni ke tak..yang pasti, sangat sakit hati dan marah bile dapat tau diorang bertindak kejam dan lahanat macam ni, patut la kerajaan isytihar Ops Daulat. Rupe2nye ada kejadian  ni.

In the laws of war, intruders or members of the security forces cannot mutilate bodies like ripping off eyes, decapitating heads or cutting up bodies. - Defence Minister
- BERNAMA -
Pengganas ditembak matiSuspek ditangkapWira negara yang terkorbanAnggota Keselamatan Cedera
549785

Kampung Tanduo kini bersih

kampung tandou berita terkini lahad datu 11 mac 2013
Selepas seminggu Operasi Daulat, polis hari ini mengumumkan Kampung Tanduo, kawasan pendaratan penceroboh sejak sebulan lepas, kini bersih daripada kumpulan itu
Pasukan keselamatan kini memberi tumpuan untuk membanteras penceroboh di kawasan Kampung Tanjung Batu dan Sungai Bilis
Pasukan keselamatan turut menahan 125 orang kerana berada dalam zon larangan Operasi Daulat


source: http://tausug-global.blogspot.com/2010/04/usaha-filipina-mengutip-wang-pajakan.html

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Monday, March 11, 2013

Another draft entry yang x ber post


00:45 am @ 9/8/09h
hmmmmm...mase aku tulis ni jam hp sony walkman W550i aku da tjuk kul 12.45 pg.Td aku baru jek pas tgk Naruto...haha,yup...aku mmh peminat Naruto, tp bese la sbg student aku mesti x b'peluang nk follow complete cite dr A sampai Z tanpe miss 1 p0n episode xkesah la pape cite bersiri skali p0n. Even last episode Rosalinda P0n aku xdpt tgk Coz kt hostel SMK Seri Jengka...huhu, b4 diz mase aku kt matrix dgn bodo nye aku g beli buku komik Naruto and ade la berape belas buah entah (konon2nye nk collect la...ceh aku xtau mase tu yg buku naruto ni ade beratus2...hahaha!!). Then, gave up, hangat2 taik ayamaku xbeli da...Mmmmm..dh la cite kt TV xle nk follow, ye la aku kn student tambah2 duk hostel mmg xle nk wtpe la kn...pastu aku lost cite Naruto ni quite lame gak...sampai la aku masuk UiTM, then aku ade follow cite die kt TV3 and kadang2 kt astro (2.00pm-2.25pm), pastu blk U miss it lg...
Mase akak aku yg bulat tu couple dgn abg asraf dulu, die ade cite ex die tu p0n peminat Naruto fanatic, abes sume cd die beli, then siap pasang lgu theme opening Naruto dlm kete estima die lg...org kaye bole la, klu aku???hmmm....kene bergolok bergadai la semate2 nk collect sume cd n buku Naruto tuagaknye kn...but, smlm classm8 aku offer cite2 yg ade dlm external die...huhu,ohooooo...ade naruto da latest episode.aku xtgk lg...naruto d zmn remaje nye..a besar sikit...Encem!!!(ade kwn aku ckp naruto da tamat...adeh,ketinggalan jauh tol la aku..)
so, related wif da new Naruto appearance for me...hmmm..naruto bertambah ensem, muke die da nk iras2 rupe ayah die 4th Hokage da~~...sonok tgk naruto ni sbb aku suke semangat dlm diri die mase die nk berlawan...agak klakar la kot dgn gurl yg umo cm aku ni minat Naruto klu bg sesetengah org kn,tp bg aku...biarlah asal kn aku suke...hahahaha...sampai sini je la ckp sal Naruto~~(ni selingan jek)...nk continuewat assigment Waste Water En.Nazri Che Dom~~da...

my story on Final Draft

oh..ade entry yg berhabuk disimpan sebagai draft. At last perasan and di post hari ini.

Post bertarikh 18 May 2011, Masa: 3.16AM, Lokasi: Puncak Alam

hmmmmm....start jumaat lepas sampai la hr selasa kelmarin tak sah kalau xtido cecah kul 4 atau 3.30 pagi. begitu la situasi genting yg aku hadapi skrg..ade sesentengah nye xmemahami aku perlukan sedikit ruang dlm tempoh genting ni utk menyiapkan final draft thesis aku. Mereka xfaham yang final draft ni sgt2 penting setelah presentation 2 mggu lepas yg disaster. hmmm...kenapa ade yg xfaham situasi aku ni???

cite pasal final draft...kenape start jumaat baru start genting???nak tau?jumaat tgh hari aku g jumpe supervisor..yesss, ofcos la genting bile supervisor and slh sorg panel aku hr tu suruh aku tambah lg analysis psl pellet ikan utk support aku pye project..cuak xcuak la, due date rabu 11hb May, 5 hari je lg pas hr jumaat tu. pas je jumpe, report kene alter blk, almost 70% alteration, aku dh menggelabah pk psl pellet analysis, dh siap amek kunci bilik AAS Jumaat tu, lastly, call kak wan, she said that she want joining me to do analysis on her fertilizer. so, lega sikit..dpt tarik nafas sekejap...dlm kereta. aku kene hold dulu masuk lab hr ahad kpd hr isnin sbb nk tgu k.wan blk kedah amek fertilizer, sabtu dan ahad bole la bersengkang mate repair report dulu..so, hr isnin dr pg sampai petang bertungkus lumus la kami analyze sampel pellet dan fertilizer.. alhamdulillah~ dpt bacaan..even though blk dr lab hr isnin tu tgn dan lutut ketar sbb berdiri sepanjang hr..harap berbaloi, Ya Allah aku tawakkal selepas segale usaha..aminnn~

sehingge selase mlm, saat genting, aku cume dpt lelapkan mate kul 6.15pg. Menyiapkan saki-baki report yg belum edit (format, agreement, abstract, acknowledgement, paging, appendix, margin, spacing)..oh, pg kul 8 kene pegi fakulti farmasi ade seminar SAAG (Success As A Graduate), gile ah! mmg ting tong la pg tu...lari jap dr seminar g print sbb due b4 kul 12 tgh hr!!dh la tu, lap top lak wt hal, certain chapter xleh insert page number, terpakse la tampal menampal page number mane yg xde tu, leceh...leceh.

hesh, mmg hr yg berpeluh2..dgn panas, dgn kalut, dgn penat, dgn mengantok..sabor jela~

SAAG habes kul 5 ptg...tp lajak kul 5.30ptg, kul 6.50ptg baru jejak umah sewa...feuwww~
mlm tu kul 9mlm aku da tumbang...bestnye dpt bantal.utk mlm ni dan esok sehingga keputusan akhir samada TL x TL, aku free..dpt la rehat sebentar, tenagkan hati..relax puas2...alhamdulillah syukur~

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Result SPM & STPM 2012..cuak?

Result exam ohoi..
Jangan salah paham yak..bukan koi punye result.
Tapi bukan koi punye pun still cuak sebab budak due ekor (adik koi), sorang STPM sorang lagi SPM 2012.
Due2 ekor ni menyebabkan akak beliau berasa cuak menantikan pengumuman result keluar.
Bila?bila?bila?

Ushar2 kat internet ramai yang cakap 22nd March 2013 result SPM keluar, last year 23rd March 2013. Get ready Segmen Taro!!oyeah.

Semakan Keputusan SPM 2012

Tarikh Keputusan SPM 2012 : 20 Mac 2013
Masa : Bermula 10pm bertempat di Sekolah Masing-masing


STPM?ntah..cari kat internet sekor pun xde post pasal date result STPM keluar. Na kate 18 Mac. Wallahu'alam.

p/s: 8 Mac minggu lepas baru lepas settle isi UPU budak 2 ekor ni.. =) . Gud luck to both of you.


 Check through SMS

Zulhelmi Aiman & Nurul Husna
Wish both all the best

UPDATE:
STPM Result released on 18th Mac 2013.
SPM Result released On 21st Mac 2013


Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, March 5, 2013

End of contract in Kerteh =(

Sayu benor rasenye..nak meninggalkan tempat yang kita dah rasi..
Next week habis sudah contract di Kerteh ni.
6 bulan x berasa apa pun.
Banyak kenangan kat sini. Tempat selalu makan...tempat selalu shopping...kedai runcit selalu shoping..jalan pegi keje selama setahun...pantai tempat selalu lepak...pasar malam selalu berkunjung..... ;(
Pejam celik pejam celik dah setahun ade kat Kertih.
Bermula dengan trainee GEES kemudian terjebak dengan Risk Management. Begitu la rupenye rezeki Allah kepada aku, melalui jalan yang x diduga. Walaupun contract dan pengalaman kerja aku ni sekejap je kat sini, tapi pengalaman dan kenangan cukup bermakna. Disini la mengajar aku erti hidup bekerja. Pegang duit gaji...yang paling manis, pengalaman outstation and travel. Paling xboleh dilupa dapat pengalaman naik flight, hidup dah 24 tahun baru dapat naik flight kan..memory stay dekat hotel 4-5 stars. Dinner & lunch kat hotel exclusive. Turun naik menara KLCC. Meeting at KLCC and hotels.

It such a wonderful moments in my life. 1 permulaan yang baik untuk membina perjalanan career seterusnya.

Lepas ni kena usaha lagi. Untuk memantapkan kerjaya, kesabaran itu perlu.

Terima kasih kepada ex-bos Mr. Aboi yang paling banyak membantu dan insan yang memberi peluang menempatkan aku dalam organisasi yang hebat ni. HSE is the greatest here among other organization. Org lain xboleh challenge punye. Aku yakin susah nak jumpa yg sebaik ini kat luar sane.

A bunch of thank you.



Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Yeah..masa untuk kecantikkan!

Horey..dah dapat dah Fellina and VCO.

Masa untuk cantik dan slim.

Hopefully fellina ni berkesan. Nak buang lemak2 lebih sane sini ni... :)

Nantikan testimoni saye oke (=



Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos