.

Konco-konco

Time is Money

Saturday, October 1, 2016

My Pregnancy Journey Part V: KETUBAN LEAKING-INDUCE-ALMOST EMERGENCY CEASER

Kronologi since admitted @HOSPITAL BESAR MELAKA.

Nak share experience yg sy tempoh dari seminggu di ward sampai lah kelmarin 29.9.2016.

21.9.2016@33w: Rase basah air keluar time subuh tp xsure air apa sbb confuse sebelum ni pernah air+keputihan keluar sekali mase beberapa bulan lepas. Tp infection keputihan hr tu just 1x je keluar. Ni dah 3 kali, subuh, tgh hari, tgh malam. Hati makin xsedap. Esok kebetulan check up nak inform kk.

22.09.2016@33w: check up kk. Inform nurse ada air jernih keluar. Subuh hari ni pun ade keluar jugak. Nurse terkejut sbb berkemungkinan air ketuban bocor. Die suruh jumpe doc. After check perut sy jumpe doc, doc marah kenapa tak terus ke hospital semalam..yes my bad sbb sure xsure tu air ketuban kan. Doc terus buat surat refer hospital besar Melaka. Doc pesan siap2 barang baby sekali bwk. Hati dah cuak. Tengahari balik rumah kemas barang terus pergi hospital. Sampai hospital daftar kat labour room. Yes, sy kena admitted sbb after doc check ketuban dah tinggal 7 dan sy akan dirawat sebagai Preterm Premature Rupture Of Membrane (PPROM) patient. Preterm (bawah 37w) Premature (belum in labour) Rupture of membrane (pecah ketuban). Sy que untuk dapat katil kosong, pukul 7 mlm baru dpt masuk wad.




23.9.2016@33w: Bermula routine harian di ward, setiap 2 jam nurse check jtg bby+tekanan darah, every morning and evening pakar round review case setiap patient. Alhamdulillah air ketuban xde keluar, just keputihan je, sy jugak akan disuruh pakai pad as one of monitoring method tgk air ada atau x keluar. Sy kena buat daily CTG baby for PPROM kes. xboleh banyak berjalan. Doc suruh bedrest je. Doc ckp sy akan di treat antibiotic selama 10 hari, ambik darah isnin nnti (26.9.16) dan repeat scan khamis depan (29.9.16) dan berkemungkinan ditahan wad sampai 36w.

27.9.2016@34w1d: Result sample keputihan is cleaned takde infection, alhamdulillah bebas GBS. Result darah jugak ok. CTG baby still cantik. Day 5th on antibiotik.

28.9.2016@34w2d: Hati mula risau fikirkan result scan dgn pakar esok. Ketuban paras mana lah yg tinggal. Harap ok.

29.9.2016@34w3d: hari ni awal sikit nurse kejut buat CTG. Pukul 5 dah kejut. Sebelum pergi CTG sy ke toilet mcm biase buang air sbb CTG lama dlm 20-30 minit. Pad ok, xde air just keputihan..CTG pagi ni so-so mybe bby tidur..balik dari CTG dlm pukul 6 aku terus mandi sebab pagi ni appointment utk scan dengan pakar. Prepare awal. Mase dlm toilet nak bukak pad, berdebussss keluar air ketuban...ya Allah Tuhan je yg tau terkejut masa tu, siap ada darah kat pad sikit. Sy laju2 mandi..cepat2 keluar nak bgtau nurse. Nurse respon ok. Erkkk mcmtu je. Sy tgu kat katil..call husband suruh dtg hospital cepat standby apa2 jadi. mase duduk rase air ketuban still keluar2 lg. Xpuas ht sy g kaunter nurse kt depan bgtau air still keluar2 lg ni nurse, then dorang suruh tgu kt bilik CTG tgu doc dtg check. Xlama sy tgu, doc lelaki yg round2 td dtg check. Die ckp "aah la mmg air ketuban, show pun dh ada ni.." . Sy balik ke katil sementara tgu arahan doc. Tibe2 perut mengeras. Inform doc yg lalu pasal perut ada mengeras. Datang nurse check perut, die pun sahkan ade contraction. Xlama lepas tu nurse suruh kemas barang, sy kena hantar ke bahagian PAC labour room utk di observe. Repeat CTG. Pad dah lenjun. Scan dgn doc..air ketuban tgl 8 (dlm ht lega sbb 8). Doc risau sbb kalau boleh die nak sy bertahan sampai seminggu lg atleast, baby dah 35w. Bby belum cukup 2kg. Baru 1.86kg. So, doc inject ubat tahan sakit utk bg sy dan baby relax. Then, pakar round check patient, pakar minta sy masuk bilik 17 scan dgn pakar. Scan dgn pakar details sikit, ambik kau air ketuban bkn tgl 8 tapi tgl 5. MasyaAllah..pakar risau, die pun minta sy bertahan sbb hospital xcukup oxygen ventilator utk bby yg pramatang in case paru2 baby x cukup matang even dah inject dexa. Sy blk ke katil observation td. Suddenly pukul 12 lebih sy nampak pakar scan td dtg kt meja doc xjauh dr katil sy mcm discuss something. Then, doc dtg katil explain, pakar decide induce sy memandangkan risau keadaan baby dengan level air ketuban yg ada. Ntah kali ke berapa sy dgr dr beberapa mulut doc2 ada disitu mention "kita ada ventilator ke??". Ht ibu mane xrisau dgr. 1pm doc suruh sy panggil husband masuk bilik utk explain pasal induce&emergency ceaser klu terpakse, dan sign surat consent utk induce. Jam 2pm ada labour room (LR) kosong sy di masukkan dlm LR 16. Tgu kul 4pm baru doc start masuk ubat. Contraction 10mnt sekali sampai jam 6pm. Makin lama makin kerap jam 6 laluan baru buka 3cm. CTG bby dibuat lg, jantung baby makin lemah setiap kali ada contraction. Menandakan baby xtahan dengan contraction yg kuat. Sy dh x terkata2 menahan sakit dtg 5 minit sekali kemudian 2 minit sekali. Jam 7.30pm sy dikerumuni ramai doc, doc pakar decide emergency ceaser lg sekali dgr statement yg sama dr doc "kita ade ventilator ke??". Husband dipanggil utk sign consent doc terangkan kat husband bby dah stress, dh lemas, terpakse ceaser sbb nk tgu 10cm lama lg skrg baru 4cm. Doc &nurse hampir 6-7 org kerumun prepare sy utk masuk operation theatre (OT) . Husband dtg usap kepala cium sy bg support, rase nk menitis air mata.sy dipindah dr katil ke troli, dr troli ke troli sambil menahan contraction. Jam 8pm ditolak ke emergency room. Husband escort sampai depan OT. Dr situ kami terpisah. Masa dr pintu OT ke dlm suddenly rase nak berak. Masuk je OT doc explain sy akan dibius separuh, sakit contraction akan hilang. Minta sy sabar. Doc tgk sy die tye "ehh awk ade rase nk berak ke rase nk meneran??" Cepat2 sy angguk sbb xboleh bercakap. Terus doc cek bwh "ehhh dah fully bukak..haaa awk teran terannn!!" Excited semua yg ada dlm OT tu. 1st teran "ok bagus2 dh nampak kepala..ada contraction teran..curi nafas..pegang kaki..kepala pandang perut..terann!!". Alhamdulillah beberapa kali teran keluar baby sy. Hilang segala sakit...hilang segala kerisauan..dengar baby merenget. Baby kesian kat mommy tak nak mommy die kena ceaser cepat2 die keluar ikut bawah hehehe..

29.9.2016@34w3d lahirlah puteri sy seberat 1.77kg. Alhamdulillah baby sy kuat macam mommy die. Dia xperlukan VENTILATOR dan boleh bernafas sendiri. Sekarang dlm NICU (nursery) untuk penjagaan rapi. On antibiotik 5 hari. Dimasukkan air. Susu pakai picagari. Alhamdulillah syukur dengan ujian dan pengalaman yg indah ni...

TERIMA KASIH TAK TERHINGGA KEPADA SEMUA STAFF NURSE, SISTER-SISTER, MATREN-MATREN, DOKTOR-DOCTOR DAN PAKAR2 DI WAD 3-3 , PAC, LABOUR ROOM, WAD A3 HOSPITAL BESAR MELAKA KERANA BANYAK MEMBANTU SAYA DAN BABY SERTA BERJASA MENYELAMATKAN NYAWA RAMAI IBU-IBU DAN BABY-BABY SEPANJANG RAWATAN DI SANA. HANYA ALLAH DAPAT MEMBALASNYA...AMINNN.

Friday, September 23, 2016

My Pregnancy Journey Part IV: Admitted @ 33w

Assalam and good morning..

Semalam kena admit ward sebab ade kronologi leaking kat bawah.

21.9.16 Rabu
Pagi basah celah kangkang masa subuh..xsure air apa. Jernih xde bau bkn air kencing. Tp confuse dgn air infection sb sebelu ni pernah keluar air sekali dengan keputihan..tgh hari nk ke petang perasan seluar dalam basah, tengah malam dalam pukul 1 lebih pun basah celah kangkang...kerap x macam mase air infection hr tu keluar sekali je. Xpergi hospital pun..

22.9.16 Khamis
Memang ada appointment kat klinik kesihatan ibu dan anak twice a month. Masa cek perut inform nurse pasal air yg keluar tu. Nurse risau ketuban yg leaking and suruh jumpe doctor. Result sample keputihan dah keluar...Alhamdulillah -ve GBS. Tapi doctor mcm pelik detect kuman lain Monilia pulak..so untuk kepastian 2nd sample kena ambik. Kena la seluk lagi dengan mulut itik. Ngilu sgt x mcm yg first x sakit lgsg doc yg lg sorg tu buat. Lepas siap ambik sample. Masuk bilik doctor utk reviewmsikit. Doctor keluarkan surat refer ke hospital Melaka untuk kes leaking tu. Nurse dgn doctor marah kenapa x pergi hospital semalam bila perasan ada leaking.Btw nurse dah siap2 cucuk kancing gigi 2nd dos sebab prepare takut aku kene pakse bersalin so that due2 dos dah settle. Doc pesan bawak brg2 baby siap2.
Tengah hari blk rumah jap kemas beg lagi topup2 ape2. Hubby marah sbb bwk 1 almari baju byk beg. Dah blur xtau berapa lama kena tahan kan..sampai2 hospital pukul 12pm. Lepas daftar kena salin baju pink..so officially kene tahan ward ok. Tapi seperti yg di info oleh hubhy hospital melaka mmg crowded. Makanya mmg ramai la ibu2 que atas kerusi ward&katil kosong baru dpt admit. Aku sampai tgh hari, pukul 7pm baru dpt katil..doc suruh pakai pad, tadi 2× kene seluk. Tgk kat pad keluar darah. Xtau la mybe luka dorg seluk. Pukul 11 tukar pad ada air sikit dgn darah tadi. Pukul 7am just kuning xde air keluar.

23.9.16 jumaat
Pagi2 ade doc pakar, pelatih round ward review pesakit sorg2. Doc pakar tu bgtau die nak monitor aku punye kes infection+ketuban..Khamis depan repeat scan dengan pakar. Darah ambil 2x seminggu. Kalau darah ade jangkitan kuman kena induce bersalin, kalau ketuban makin kering pun kena induce. Klu semua ok? Die xde ckp pulak...adoi xkan kene duduk ward sampai 36++ minggu..lamenye...huwaaaa.

So setakat ni tu la update terkini. I will update this entry dari semasa ke semasa.

Doakan saya & baby selamat ya...aminnn.

Monday, August 29, 2016

My Pregnancy Journey Part III: Ujian Sakit

Assalam.. Dan salam kemerdekaan 1Malaysia..

Alhamdulillah..my pregancy dah masuk 30 weeks. Currently berat 64.7kg,sebelum pregnant berat 53kg je :P

Betullah org kata masa pregnancy  ni macam2 penyakit akan kita alami yang pelik2 yg xpernah kena..masih ingat lagi 1st week of alahan loya2 angin pedih ulu hati angin xboleh tido malam. Then, awal first trimester aku selalu kembong perut sampai senak macam nak meletop perut so xpasal2 beli myk yuyi padahal xpernah hayat aku ade myk ni..pastu sakit leher yg bawak kepala sakit. Bukan xpernah sakit leher sampai sakit kepala ni tapi sampai nak seminggu kot xhilang..so xpasal2 gak la aku beli elmers yoko2 yg xpernah hayat beli hahha..

Banyak lagi...gatal2 pun ade kene especially celah2 tempat tersembunyi..pastu kulit ade tompok2 merah doc ckp mcm kena fungus infection. masa mula2 pregnant aku xminum susu, krem betis kene 'tarik biawak'@'ular2' kat betis tengah malam..pehhh sakit gile menjerit aku kena. Pastu kena sakit belakang belah kiri, hampir sebulan jugak xhilang...then, duduk lama2 tongkeng sakit sgt..tp alhamdulillah baru perasan baru2 ni sakit belakang dgn tongkeng tu dah hilang..

Oh ya...sebelum ni mmg pernah skt telinga sebab salah cara mengorek sampai luka dalam...tp kali ni aku kena sakit telinga tahap langit ke tujuh..berdenyut2 bengkak sampai sakit kepala..aku xpernah nangis sebelum ni kalau sakit telinga. Ni first time yg terteruk aku kena..hampir seminggu. Bila malam je denyut die kuat..xtido malam kena. Last2 beli ubat titis Neo Deca kat farmasi. Tapi x jalan..redha je tahan sakit. Fuhhhh...Bila dah sembuh rasa taubat taknak korek telinga 80 tahun haha..

Dah masuk 3rd trimester ni alahan pedih ulu hati@heart burn pulak. Yg mane rase die sebijik mcm ko tgh tahan lapar pedih gastrik tu..padahal ko baru je lepas makan nasik 2 pinggan...pernah terjaga 3@4 pagi lapar nak sambung tido xboleh,so nak hilangkan xde cara lain melainkan dgn makan hahaha tu pasal gemok ni...

Setiap stage pasti ade penyakit datang dan pergi. Hanya 1 je sakit yg dari awal sampai skrg stay ada iaitu sakit kaki&betis&peha..lenguh. Especially masa tidur@baring..lagi besar baby or lagi nak dekat due lagi bertambah2 lenguh dan sakit. Skrg aku dah start rase sakit kat tapak kaki every morning..dan round shopping mall.

Ya..cabaran sangat nak jadi ibu ni. Tapi semua tu jadi warna warni my pregnancy journey..best...sweet memory especially for the first pregnancy. Tak sabar nak jumpe baby...doakan semua selamat..I selamat bersalin, baby pun sihat dan selamat dilahirkan...dimudahkan...aminnnn.

Friday, August 12, 2016

My Pregnancy Journey Part II: Baby hiccups in my tummy ( ˘ ³˘)❤

Hai assalam,

Alhamdulillah...my preggy dah 28 weeks esok which is 7th month. 1 nikmat yang Allah bagi untuk merasa mengandung, ada zuriat dalam perut..pengalaman pertama preggy ni memang sangat2 baru and boleh dikatakan sweet memories.

Rasenye tak de lagi buat entry pasal preggy kan..sepatutnya every week update kat blog so that ade dokumentari aku sendiri about my pregnancy journey. Tapi sekarang dah tak rajin nak berblog macam dulu hihi..

Ok..let start from the begining. Aku pindah Melaka dalam Febuary since dapat keje baru. My last period masa tu 29th January 2016. Ngam2 masa report duty tu baru habis period. Then masuk sebulan kerja dalam bulan 3 period lewat. Seminggu lewat tu aku loya2, asal malam je loya yg amat sangat sampai tido duduk, tido tak cukup..malam ke berapa entah my hubby spontan "awk ni macam pregnant je"..yep mybe...so tunggu lagi seminggu aku ajak hubby beli pregnancy test kat pharmacy. Esoknye subuh2 aku bangun check urin sebab google2 cakap subuh is the best time to use pregnancy test kit since hormon pregnancy tinggi...zuppp dengan merah menyalanya naik due line..huhu I am pregnant!! Kejut hubby tunjuk kat dia..blurhhh die mamai2 siang baru respon kah3..

Then, siangnye bgtau mak mertua pasal tu. My MIL cite "patut la mak mimpi dayah (me) bagi mak buah...besar buahnya...mula2 durian..lepas tu pisang..anak lelaki ni"...that was org tua punya petua. Kalau perempuan unsur bunga mimpi..cmtu la. Hehe..

Alhamdulillah aku takde alahan pape. Cuma seminggu awal sebelum test pregnancy hari tu je mual, bau makanan tak boleh, makan tak lalu..the onwards aku ok sihat dengan jayanya..baby pun no problem.

Dalam minggu ke 7 aku pergi klinik untuk sahkan pregnancy dekat klinik di Pekan Alor Gajah. Yes, doctor sahkan aku pregnant 7 weeks and suruh buka buku next month. Aku google kebanyakan nye suruh buka buku masa 12 weeks. So masa 12 weeks aku pergi buka buku pink kat Klinik Ibu Dan Anak Alor Gajah..before pergi google dulu hehe..ada yang kene bawak bil elektrik, sijil nikah, etc. Masa aku buka buku nurse just mintak salinan sijil nikah je. Then, tanya sikit salasilah keluargan so on..screening tekanan darah, berat bmi, ambil darah, cek air kencing, cek perut...ambil supplement. Done. Check up will be monthly till 7 months.

I have been experiencing new things yang excited bila mana start 18 weeks tak silap dah boleh rase baby bergerak dalam perut. Dalam weeks tu aku sorg je boleh rasa. My hubby belum dapat rasa. Dalam seminggu due lepas tu baru my hubby dapat rase dengan letak tangan dekat perut..seronok la die tak pernah ada pengalaman macam tu.

Disebabkan 1st pregnancy. Aku banyak bertanya kat kakak yang anak dah dua pasal everything about pregnancy. Pernah 1 malam tu aku kena krem dekat betis hanya Allah yang tau sakitnya. Menjerit la jugak. Hubby tolong tarik kaki bagi kendur krem tu. Then baru tau sebab jadi cmtu tak cukul minum susu kakak cakap. Aku consume susu Enfamama dalam 2 tin jugak..then try S26. Banyak yang cakap certain susu banyak gula perlu elak untuk tak kena kencing manis. Suddenly google ramai share minum susu kambing bagus..lepas tu jus delima. Aku pun tukar ke susu kambing and jus delima since terlalu banyak khasiat untuk baby.

Ada 1 malam tu..dah lewat..baby masih aktif gerak2 tak tido. Aku try figure out. Rase macam denyut2 ber-rythm. Eh macam baby tersedu...yes memang macam tersedu. Tapi bila aku tanya nurse kat KK die nafikan. Aku google memang ada research pasal baby tersedu dalam perut. Malahan ramai mommy to be experiencing benda sama. Hehe..aku rase cute sangat baby bila die tersedu dalam perut..alolo cian cian nye..

Sekarang dah 28 weeks. Baru beli barang sikit..thermos, ampaian, and semalam my hubby beli barang2 preloved dari kawan die bayar lum sum dapat la kelambu baby due, tilam span baby, bantal, bantal peluk, baju, carrier, playground baby, barut...alhamdulillah..

This Sunday ingat nak cari barang sikit2 since 7 months dah ada kemungkinan untuk deliver baby. Lagi pun aku ada masalah keputihan which is keputihan boleh trigger contraction awal. Keputihan ni kalau tak infection ok, tapi kalau ada infection boleh dikaitkan dengan penyakit GBS boleh bahayakan baby masa deliver. So, need to inform kk masa check up.

Baru ni check up dapat antibiotic untuk keputihan..lagi next week kalau tak hilang kena inform nurse untuk ambil sample. Dan dah start kena kira carta gerakan baby.

So, that was my 28 weeks pregnancy experiences..hehe. Doakan saya dan baby selamat. Baby sihat dan cukup bulan due. Aminnnn...





Wednesday, June 29, 2016

Raya Kali Pertama Di Perantauan

Hai, Hello, Salam...

Tengok tajuk entry semua orang tau kan perasaan bila kali pertama beraya di perantauan. Especially orang2 macam aku yang selama 27 tahun hidup tak pernah beraya di tempat lain selain di kampung tercinta tempat membesar dan juga tempat yang mana aku dilahirkan.

Orang-orang yang dah berkahwin every single couples mesti alami benda2 ni unless family sebelah salah satu pihak dah tak de  tak perlu pening2 balik raya mana.

Tahun ni aku dah berhijrah ke kampung husband. So, tahun ni kali pertama kali aku akan beraya tempat orang. Sebulan berpuasa kat sini. Serius, sangat beza la suasana. Nak membangkitkan suasana nak raya bukan main susah memandangkan family husband aku hanya ada Mak Mertua and husband aku je anak tunggal. Aku dah terbiasa dengan keriuhan keluarga aku yang ramai selama hidup 27 tahun ni...nak dekat raya, aku pasang pelita kat rumah Jengka, rumah arwah Mak Pah dan Tok (my hometown), 2 hari sebelum raya aku dengan kak lang atau adik aku sibuk benar ke sane-sini shoping barang2 kering and basah untuk juadah hari raya nanti. Lepas tu sibuk di dapur memasak untuk berbuka.

Aku rindu suasana bazar Ramadhan Bandar jengka. Then, seminggu nak dekat raya memang synonim la Temerloh@ Bandar Jengka sesak and jem. Kebiasannya aku akan curi masa berseorangan drive ke Temerloh semata-mata nak cuci mata tengok orang ramai shoping raya sambil2 tengok2 kerepek@kuih raya kat expo Dataran Temerloh tu...masuk bandar tengok kesesakan orang2 ramai cari persiapan raya.

Bezanya aku sambut Ramadhan di Kg husband which is Kelemak Alor Gajah, memang x memasak..beli bazar je. Mak Mertua dengan husband berbuka memang bukan dengan nasi. Beza dengan cara orang Pahang yang juadah berbuka sarat dengan makanan berat. Tapi diorang hanya berbuka dengan air dengan kuih muih. Kalau nak makan nasi pun MIL memang makan lewat malam sikit sekali la tu sebagai sahur. Husband pulak memang jarang la tengok sentuh nasi sepanjang bulan puasa ni. Pelik kan, aku kalau lapar nasi dicapai dulu.

Kalau sahur pulak. Aku sorang2 je makan nasi. Kadang2 sahur sorang2. Husband masa awal puasa dulu je teman makan nasi. Lepas tu die xnak makan dah cuma minum air..huaaaa x meriah betul sahur koi.

Tapi mujurlah tahun ni adik beradik husband belah Lendu (1 ayah lain mak) bergotong-royong nak cat rumah husband setelah dekat berapa tahun rumah ni dah lama tak bercat baru. Bila bau cat, baru terasa nak raya (^_________^) sebab? sebab dulu2 kat rumah Jengka kami adik-beradik sibuk mengecat rumah nak dekat raya sebab arwah Tok suruh. Jadi bau cat = nak raya.

Untuk mengubat rindu beraya di Jengka, aku pasang pelita kat rumah husband...laman x besar macam di Jengka so beli 6 batang pelita je. hehe...Itu pun husband masa kecik2 je dia pernah pasang pelita masa arwah Pak Mentua ada lagi.

So, far ok la. Aku boleh accept. Cuma oven xde nak buat cookies raya feveret aku. Kalau ade pun aku x sure boleh buat ke tak haha...macam dah x power je energy pas dah kahwin ni.

Baju raya nasib awal2 dah beli. Sebab sekarang dah last minit macam dah xde terpikir lak nk shoping baju raya. Kuih raya je husband belum shopping lagi. Hopefully mantai nanti berjalan lancar lah!

Petang Sabtu ni nak basuh langsir. Isnin malam nak pasang sarung kusyen dengan tukar alas meja makan.

Ouh, by the way my pregnancy already 5 months @ 22 weeks! hihi...baby asek tendang jek. Harap die sehat sebulan puasa ni. Eh, 2 hari tinggal sebab ter miss sahur x berani nak sambung puasa huhu..

SELAMAT HARI RAYA SEMUA!
Line leaf top Pictures, Images and Photos
onion head Pictures, Images and Photos

Wednesday, May 11, 2016

My Pregnancy Journey Part I: Buka Buku Pink For The First Timer

 Assalam,

Taking so long nak buat entry pasal buat buku pink untuk first timer a.k.a anak sulung.

Well alhamdulillah i am pregnant, dah 14 weeks sekarang. Masa buat buku pink tu 11 minggu 5 hari.thBy e way, before nak pergi Klinik Kesihatan (KK) Ibu dan Anak kat Alor Gajah, pepagi tu baru terkedek-kedek google. Dan juga diorang cakap kalau boleh buat buku pink before 12 weeks kalau tak nak nurse membebel @ marah. hehe...

Nah kau, rupenya kene prepare salinan sijil nikah and ade sesetengah KK tu siap minta Bil telefon/api/air untuk tengok alamat penempatan.

Mujur aku google kan..kalau tak lenggang kangkung je ler. So, before pergi aku bawak bil air rumah laki aku and pergi fotostat salinan sijil nikah.

Sampai-sampai KK dah penuh orang, ramai orang dah menunggu..wow.

1st, pergi kaunter pendaftaran. Bagitau nurse nak buka buku pink. Nurse tu tanya "Anak ke berapa", "Anak sulung", lepas tu dia mintak la salinan sijil nikah. Dia mintak due salinan. Tapi bil utilities die tak mintak pulak.

Lepas tu ujian saringan. Mula2 nurse panggil duduk dan tanya serba sedikit pasal kita sebab dia nak isi maklumat peribadi kita kat dalam buku pink. Buku pink ada due, 1 untuk kita 1 untuk simpanan klinik. Dua2 buku kene sama isi,apa dalam buku klinik kene sama dengan buku kita.

Then, baru la pergi buat saringan, ambik tekanan darah berat dan tinggi.

Lepas tu ambil air kencing pergi kaunter 8 untuk cek air kencing (xtau la die cek apa dalam air kencing tu semua die catat dalam buku pink).

Lepas cek air kencing, aku kena pergi bilik no.2 untuk cek perut. Nurse tu cek gitu2 je. Then, isi info dalam buku pink termasuklah pesanan pantang larang masa preggy. Jadi lama sebab ape die tulis dalam buku kita die kene salin balik dalam buku klinik. Old school betul cara...hehe.

Lepas bilik no.2 aku kene pergi bilik no.5 untuk scan perut sebab untuk pertama kali and bukak buku pink kene scan. Kali ni doctor yg scan. Dia letak gel kat perut sikit. Mula2 kat screen kosong gelap. SUDDENLY ada 1 tiny fetus ada kaki ada tangan bergerak2 melompat2 tengah telan fluid dalam kantung which is in my rahim..Ya ALLAH aku tak henti-henti senyum sebab first time tengok live and tak sangka ada baby dalam perut. Baru aku paham macam mana perasaan ibu-ibu pertama kali tengok screen ultrasound tu. Ada kawan aku cakap dia menangis setiap kali scan uhuk2..very exciting. But a bit sad doctor tu tak print out rupanya my 1st scan result. Xpela, next 19 Jun ada appointment untuk scan baby lagi..YEAY!!!

After that, aku kena pergi kaunter ambil darah untuk check up darah..sekejap je, then pergi check gigi. Doctor gigi cakap ada gigi berlubang. Adoi...ini keje doctor Hospital Jengka la ni buat kerja sekerat jalan. Tampal tak habis. I hate.

After that aku pergi ambik ubat..ubat untuk pregnancy like folic acid, Ascorbic vitamin, B-Complex and zat besi. Tak boleh miss mkn.

Well that was my experience. Gonna go next check up next week...see ya.

Line leaf top Pictures, Images and Photos  onion head Pictures, Images and Photos 


Saturday, March 19, 2016

I got a bun in an oven!









Assalam hai,

Actually since last week aku rase mual, perut x selesa, kembong, gastrointestinal rase menjerut...salur makanan rase menjerut mcm mase aku sakit gastrik dulu. Masuk malam mual sampai x makan nasi sebab hilang selera makan. Due minggu lewat period...U guess.......?


Baru pulang dari Klinik check up. Alhamdulillah...

Btw last wednesday I used pregnancy test yg beli dari pharmacy. Subuh2 genit dah test sebab mostly infos cakap pagi adalah waktu terbaik dan accurate sebab hormon hcg pregnancy tinggi. So, x sampai 30 seconds dah naik double lines. Hoho


Tadi check up kat klinik untuk confirmkan pregnancy, doctor cakap dah test?kami akan buat benda sama je. Aku cakap xpela just nak confirmation lain test sendiri dengan doctor sendiri yg confirmkan. So that doctor tu ambil sampel air kencing. Then tanya bila hari pertama period yg lepas...mine 29th Jan 2016. He said supposed usia kehamilan adalah 7 weeks.

Then, he test the urine. And naik double line even samar2 but he confirmed that i am pregnant. Tapi aku punye tester tu line lagi pekat hehe sebab awal pagi kot test tadi pun dah petang..

Doctorkate my due around 6th November 2016 which is hujung tahun ni ^______^

Alhamdulillah...x sabar nak shoping baju baby hahaha!

onion head Pictures, Images and Photos

Friday, February 19, 2016

TOLONG...Jangan Renew Lesen Di myEg!

 Assalam,

I wanna share my experienced with myEg website. Ni kali ke-2 aku hadap masalah guna web myEg. 1st bad experience masa nak try renew Insurance and roadtax kereta. Refer entry sebelum ni kat sini ------
Pengalaman Renew Insurance dan Roadtax via MyEg

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
http://tnh-toon.blogspot.my/2015/12/pengalaman-renew-insurance-dan-roadtax.html

Kali ni pulak problem nak renew lesen Sabtu lepas sebelah malam 13/2/2016 setelah baru perasan seminggu lesen mati mase hari birthday. Fikir susah nak ke post office/JPJ sebab malas ambik cuti memandangkan aku baru je masuk keje kt tempat baru tu, so tu saje try online. Kalau tau MITC Melaka bukak Sabtu-Ahad 8 pagi-8 malam dah lama aku tak buat online ni, hubby la inform lambat.

First aku masuk la web myEg, klik pada bahagian Pembaharuan Lesen Kenderaan tak silap. Then isi info die nak macam tarikh mati lesen, nak renew berapa tahun dan lain-lain. After that proceed pembayaran, aku pun bayar pakai Maybank2u online banking, renew 2 tahun plus penghantaran dalam RM98++. Dah tolak dalam akaun. Proceed next page....Loading dengan pesanan 'Jangan tutup @refresh page' selagi loading to next page x selesai...tunggu punye tunggu keluar page error. So aku refresh lah still page tadi keluar...

What?? Tak kan lesap duit aku woiii....berasap la kepala asyik problem je berurusan dengan myEg....then sepantas kilat aku email helpdesk myEg. Esoknya Ahad pagi helpdesk reply my email mintak Nama dan IC dan jumlah. Ade staff sane keje Ahad GOOD. Terus aku email details. Then, they said aku punye pembayaran berjaya dan dilampirkan resit pembayaran. So, that aku suruh proceed je untuk delivery.

Isnin lesen aku sampai...tapi malangnya bukan seperti yang aku harapkan. Untuk makluman semua, renew di myEg lesen anda hanya berbentuk seperti lesen lama lesen yg di-liminated tanpa gambar. Aku mula2 blur, aik???betul ke lesen ni, ke aku kene bwk pegi collect kat mana2 macam slip la konon nya parcel yg aku terima tu. Then, untuk kepastian aku call helpdesk.

Aku: Helo, saya nak tanya saya ada renew lesen di myEg then saya dah terima tapi dalam bentuk liminated, betul ke ni lesen atau saya kene collect kat mane2?
Helpdesk: Boleh mintak IC cik untuk semakan...
Aku: (nak semak ape lagi aku dh dpt pun lesen nye...) ---
Helpdesk: Ye cik, saya semak lesen cik berjaya blablabla
Aku: (terus aku potong...) tak...saya dah terima parcel pun saya cuma nak tanya ni lesen ke slip ke ape..nape bukan dalam bentuk lesen baru macam IC tu?
Helpdesk: Ouh kalau renew dengan myEg mmg dpt lesen tanpa gambar. Kalau bergambar tu kene pergi JPJ.
-END CALL-

fineee! Tak tau pulak lain. Kalau tau buruk xde aku nk renew online. Kenapa nak beza2 pulak adoi laaa! Itu xpe lagi, yg lagi aku x puas hati lesen yg aku dapat ni siap comot2 kene ink biru ape jadah ntah dalam liminated film atas permukaan lesen tu belah dalam yg aku xboleh nk padam atau buat apa2 bagi hilang, aku email complain 2 kali xde respon hampeh....

VERY FRUST DENGAN QUALITY LESEN myEG!

tengok la...

Alamatnya nak tunggu lesen cantik lagi dua tahun lah!



Pengalaman Renew Insurance dan Roadtax via MyEg

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Pengalaman Renew Insurance dan Roadtax via MyEg

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Line leaf top Pictures, Images and Photos  onion head Pictures, Images and Photos

Sunday, February 14, 2016

Cameron Highlands Trip 30-31 Jan 2016

 Assalam,

Hai, lama nak post entry ni tapi bz pulak.

28 Jan  lepas asalnya nak balik Pahang. Tapi tiba2 buat gila terus ke Perak dari Melaka. Ke Teluk Intan rumah kakak sebab minggu lepas Abah dengan Kak Lang ajak pergi Cameron Sabtu dan Ahad 30-31hb. Kak Lang nak pergi Hotel Brinchang tempat kerja lama die saje melawat.

28 tu gerak dari Melaka, sampai dalam pukul 1 pagi kot kt Teluk Intan. Adeeb dengan Memey dah tido. Sampai terus tido. Esoknya 29hb duduk rumah je, petang baru keluar jalan2 pekan Teluk Intan.

Malam pukul 8 lebih baru Kak Lang, Abah Mama sampai. Suprised! Si Bulat dengan Mak Cu pun ikut yeay! Ucu lak Sabtu pagi naik Cameron ikut Jerantut-Lipis-Raub.


Sbtu pukul 10 gerak ke Cameron. Sampai dalam tengah hari. Cari hotel, kebanyakan nye penuh sebab weekend kan. Konon Kak Lang ingat x ramai org sebab seminggu sebelum Chinese New Year. Naik2 atas crowded Brinchang, hotel banyak bilik full tinggal yg mahal je. Jalan pun sesak macam cuti sekolah pulak sesaknye. Mula2 ingat nak tido resort aku dengan Apis stay 2 minggu lepas kat area E-resort/Copthorne tapi keling yg incharge tu kat bawah kate RM190, bila sampai atas harga jadi lain naik RM280. Terus cancel! Last2 decide Kak Lang decide tong-tong duit stay kat apartment Star Regency Hotel (RM318/nite)..ok la ruang tamu besar, ada due bilik, ada dapur. Kak lang ucu abah mama pernah stay situ before this katenya. Seronok sangat Adeeb dengan anak ucu si Bulat tu main kat balkoni sejuk...memang sejuk weiii angin bertiup tingkat 3!
Uncle Apis dgn Memey

Me and Memey

Si Bulat and Adeeb

Tempat gosok baju Hotel Star Ragency

Balcony Star Regency Level 3

Layan angin sejukkkk

Loby Hotel


Atok dengan Memey




Petang Sabtu rehat je kat bilik, sbb nk jalan2 banyak tempat dah tutup selalunya, petang tu Kak Lang, Adeeb, Aku and hubby pergi Tanah Rata tapaw makanan...di sebabkan nk jimat cancel bungkus nasi goreng sebab kira2 budget RM60 tapi kalau tapau nasi putih 10, tom yam 2 org mkn, telur dadar, sayur baru RM40 haha ok la tu! Kenyang perut siap extra nasik ada.

Yg paling best nye timing pergi kali ni dapat pergi pasar malam Brinchang..paling excited Encik Hubby la sebab xpernah pergi sebab kitorg 2x pergi hari tu weekdays. Pasar malam Brinchang only held on Jumaat-Sabtu huhu...kitorang banyak shoping makanan je haha...

Ahad pagi pukul 10 pagi check out. 1st tempat kitorg pergi Ladang Teh Sungai Palas. Niat di hati nak bawak Mak Cu jalan2 banyak tempat lagi. Tapi keadaan  mengizinkan sebab si bulat Haziq demam sebab tak tahan sejuk kot. Dapat pekena air kejap je kat situ. X sempat pun nak bawak dorg duduk kat balkoni luar hujung restaurant Sungai Palas tu. Haziq dah menangis2.

After that, masing2 rushing nak balik. Janji dengan kak lang and ucu jumpe kat pasar Kea Farm (tempat org jual sayur and hasil2 tanaman tu...tempat penyebab jem sesak haha)..tapi kak lang terpegi pasar belah bawah sane jalan die on de way balik Tapah...sedihnye x dpt jumpe Adeeb dengan Memey bagi good bye kiss.xpela.

Aku dengan Ucu konvoi balik Pahang ikut Lipis. Before turun kami singgah makan kat Tanah Rata. Singgah Pahang ambik kain baju yg tertinggal. Ucu singgah rumah Pak Mertua die kat Jerantut. Aku and hubby teruskan perjalanan ke Jengka. Then, dalam pukul 8 lebih bertolak gerak Melaka sebab Isnin esoknya kena lapor diri tempat kerja baru. I am so happy with this short vacation sebab dah berapa lama x bercuti 1 family kannnn!

Line leaf top Pictures, Images and Photos  onion head Pictures, Images and Photos

Sayonara Pahang...Hai Alor Gajah :(

 Assalamu'alaikum dan hai,

Lama x update. Lately quite busy life baru hehe...
19.01.2016 officially aku resign kerja dekat Bandar Jengka..sedih sayu segala rasa ada mana tidaknye pejam celik dah 3 tahun aku kerja sana duduk dengan Kak Lang..tapi nak buat macam mana, dah sampai seru aku duduk dengan Encik Husband kan, asyik bertangguh nak pindah. Lagi pun agak costing aku nak berulang-alik Pahang-Melaka-Pahang untuk cari kerja @ interview.


Alhamdulillah..dah 2 minggu lebih aku duduk Melaka. So far so good la. Rezeki kerja pulak datang after 2 weeks berhenti dapat call lapor diri 1 Febuari dekat Kilang sekitar kawasan perindustrian Alor Gajah. Sebagai apa?? Sales Koordinator..mampus aku masuk line sales pulak dah..merangkak-rangkak la nak belajar 1 habuk tak tau ape haha...Masa 1-4 hari aku hilang selera makan sebab nak adapt tempat baru. Mujur ada Encik Hubby temankan hantar ambik pergi kerja, aku memang perlukan teman or orang yang support di saat aku berasa sangat2 asing kat tempat baru feeuuuwwwwh!!!

 Aura negatif kilang tu fulamak mmg dasyat, rata-rata staff situ cakap bos situ kuat maki, walhal bos and kilang tu 100% milik melayu. Apa punye perangai la, x professional. Dengan perangai staff situ dekat orang baru pandang semacam nye, pehhh...aku kena bersabar. Ini 1 cabaran besar ni, dengan aku baru nak belajar pasal sales menggantikan pekerja lama yg dah 27 tahun kerja yg nak berhenti, dengan certain staff yg x supportive. Rata2 pesan aku kena tahan maki kalau nk kerja situ. Ini lah kilang melayu ish3! 100% berbeza dengan work environment aku di Pahang & Petronas Kerteh dulu yg very supportived..

Di sebabkan aura negative ni..dari hari 1st sampai 5th aku asyik cakap nak berhenti je kat husband, tapi dia bagi semangat kata tahan je maki..bawak aura positif pulak kat kilang tu. Ada suntikan semangat sikit kat situ. Alhamdulillah...pejam celik bertahan sampai hari ke-9 haha..

Gaji pulak? Kita paham lah, kilang ni kecik, dari 2 kilang beroperasi tinggal sebijik...so tak dapat la nak bayar tinggi. Tak pe, aku accept je sebab memang payah nak dapat kerja kt area sini kan, ni dah kira bernasib baik sangat.

Btw, aku dapat tahu, kilang ni mengalami krisis ekonomi 2-3 tahun ni. Production cut into half plus mesti perlaksanaan GST pun impact jugak. Kilang ni ada 2 bos..2nd bos is Hj.Sahih yg mana terkenal dengan memaki staff2 dia. Mulut org Melaka korang tau la kan segala carut keluar kalau marah, ni yg buat ramai x tahan kerja sini. Dia ni pemilik saham ke-dua kilang. 1st bos pulak is Dato' Wahab, die ni much better than Hj Sahih..tapi jarang masuk kilang. He is professional, mane tak nye, bekas CEO Petronas kt Kertih rupanya!! 30 tahun dalam Petronas...wow. Patut masa mengadap die macam tau pasal Optimal. Dia harap aku dapat improve management sistem dekat kilang tu dengan fresh idea..in shaallah~

well..sekarang aku macam dah sikit2 nak merima kerja baru ni. Hari ni ada kasi motivasi sikit bila dapat tau yg mintak position aku ni ada dalam 10 orang walk in interview, tapi rezeki aku dorang pilih sebab aku ada experience bekerja dengan Petronas (kenapa dengan Petronas??sebab kilang ni baru beberapa tahun lepas terpilih menjadi vendor kepada Petronas Petlin dan Petronas Ethylene Kertih bekalkan Fossil Fill Seal (FFS Bag) dan sedikit sebanyak perlu apply some sistem Petronas dalam sales operation...) :)

Doakan aku dapat menghadapai cabaran, dugaan, task2 ujian di tempat kerja baru ni dengan jaya nya!!doakan aku berjaya dengan karier baru ni! Doakan aku dipermudahkan segala urusan kat sini ya!


Line leaf top Pictures, Images and Photos  onion head Pictures, Images and Photos