.

Konco-konco

Time is Money

Friday, February 26, 2010

penat...back muscle strain~

aduuu...dh dekat 3 hr belakang aku sakit,cm otot tegang..ni mesti sbb duduk terlalu lame menulis siapkan aseimen handwriting 100 pages tue..nk sgt de sape2 tlg urut..penat,smlm g kilang megasteel...next week hr selase g hutan FRIM kepong,12 march g kilang MOX...then,nk g penang pulak tgk dumping site and transfer station kt sane...pastu subject food safety p0n katenye nk wt project cmtu gak...dh la sume visit sume de task,report...aduuuuu~

Thursday, February 25, 2010

heart broken bcoz of loving some1 dat not supposed to be loved by myself~

bodoh nye aku nie......bodoh tahap ape ntah...nangis...nangis...nangis...utk org yg same ntah brape kali dh aku ngs..aku sgt2 la bengong,dr dulu mengharap,menaruh harapan sgt2,dh org xsudi nk jugak letak harapan tggi menggunung...skrg ko meraung la meratap sepi...bile org yg ko duk harap2 dr dulu smpai hampir 3 thn kau buang mase,dh jd milik org lain...rupenye kesabaran aku selame ni x mendatangkan ape2 hasil...mane kebenarannye????kesabaran akan beroleh kemenangan...!!!


mule2 aku mmg nk mrh...mrh pd Dia kerana xmakbulkan doa aku...tp aku isghtifar cpt,aku tersedar,aku dpt tau dr fb tu p0n die yg bg petunjuk kn???pape p0n,Dia yg Esa lah yg bg petunjuk tu...bg jawapan kt aku..aah betol la!!!

jd...dgn kekantaoi-an ini,aku dpt tau (petunjuk dr ALLAH) bhwe aku xpatut simpan perasaan and hope dh kt die,n terus lupekan...tp adakah dgn petunjuk ni,mksd nye aku kene pilih yg lg sorg???yg....perlu pk pjg utk pilih yg sorg lg ni...yg dh lame tggu aku...

AKU X TAHU WEY!!!!!!!!!

Monday, February 22, 2010

muke aku dlm Buletin Utama / 12 Februari 10

hahaha....1 malaysia tgk muke aku...BANGGE NYEW!!!!
4 all information...aku masuk Buletin Utama 12hb feb 2010...hahahaha~

sila lihat link ini>>>
Buletin Utama / 12 Februari 10 video

Friday, February 12, 2010

PM Dato' Seri Najib Tun Razak dtg Rasmikan UiTM Kampus Puncak Alam

tapak heli











hoho...hr 12 feb 2010 maka UiTM kampus puncak alam iaitu kampus aku telah dirasmikan oleh Perdana Menteri kite Dato' Seri Najib Tun Razak...

haha..aku dpt salam dgn PM..bangge giler!

baru jap td member aku de msg ckp aku masuk Buletin utame...hahaha....gile ah,cm xcaye jek...die ckp aku tgh berdiri pakai tdg hitam n bj itam putih tgh senyum n tepuk tgn...hahahahahahahaha..1 malaysia tgk tu wey!

Sunday, February 7, 2010

hahaha...back from Royal Belum South Forest Grik Perak~



>>>baru smpai kt jeti

>>>tepi jeti

>>>tu dia bus UiTM di hatiku,huhu

>>>hehe..besau x beg ku,nmpk jek ringan..nk terbalik dh tu actually!

>>>boat2 kami
>>>b4 nek boat
>>>mase baru sampai camp arus belum

>>>2nd day b4 ke kg org asli chueh
>>>ni la kondo kami 4hr 3 mlm
>>>ni geng boat aku..pok jak over sengeh nampaknye..thehehe~
>>>me&idah
>>>war melayan org asli OKU
>>>sesi sukaneka tiup belon bersame ank indigenous people
>>>tiup gula2 dlm tepung
>>>ni la ibu yg jual cincin rotan tu!

>>>ni die cincin rotan beli dr org asli>>>RM3
>>>kelambu berubat kt kg chueh sebelah petang 2nd day
>>>canteq giler view...aku suke sgt~
>>>cam pro kn pic nie..
>>>1st waterfall tmpt lunch 2nd day..lunch 2gether wif pacat,byk pacat!
>>>kg chueh (petang 5hb)-for vector control
>>>kg chueh
>>>3rd day nek boat ke tempat research
>>>1st sampling point-ni la grup 3,kami amek parameter natural radiation
>>>jambatan gantung kijang
>>>bukit yg curam gile maut
>>>ni la daun yg glow in de dark time mlm yg aku xdpt tgk coz nite walk cancel..ish3~
>>>korg nk tau pic atas ni la 1 bulatan yg lapang xde pape even daun kering tgh hutan lebiy kurang 1 meter radius,tempat ni adalah floor dance burung kuang (ala2 burung merak),tempat dorg menari tau~
>>>take radiation reading in Belum Forest
>>>fauna

>>>rest sat na..
>>>ahah..pic atas ni la die kumbang badak,ranjer tu kate kitorg bertuah sbb jrg sgt nk dpt tgk species ni!
>>>kasut aku masuk hutan only RM7,..nape?xpecaye ke?hehe..org kedai tu kate ni mmg kasut nk mendaki bukit,ramai org masuk hutan pakai kasut ni..tp sekali tgk cm kasut noreh daa..haha.but mmg selamat dowh trun bukit xlicin lgsg aku slumber jek trun xpaut mane2 pokok,wah hebat!!
>>>rafflesia kembang separuh
>>>haa..jgn xcaye aku amek pic dgn rafflesia wey!klu aku letak pic bunge ni jek korg kate aku donlod pic kt tenet,ni klu xcaye gak xtau la~
>>>pacat atas daun..ayark!
>>>2nd waterfall on 3rd day,sg ruok waterfall
>>>sg ruok waterfall


>>>alip and his camera

>>>nek boat blk dr sg Ruok water fall afta jungle tracking
>>>lalu bwh jambatan
>>>our kondo-last day
>>>pic kenang2an
>>>yus,rafi,apiz
>>>last day 7 feb>>>hehe,mase nk blk kt jeti ternampak van ni,so amek pic le ape lg..aku kn gadis melayu terakhir>>>chang kala OK on da way blk dlm bus



waaaa....aku sgt ser0n0k dgn program ni.kitorg kene wt research kat hutan belum ni 4 hr 3 mlm tuk proposal 2 subjek yg kitorg amek iaitu environmental health and safety studies and vector control...mcm2 jadi,mcm2 la yg menjadi-jadi hahaha... -yg terlibat seramai 74 org students dr course aku comprising post-dip part 4 and part 6 and also kitorg degree part 6-

1st day:
bertolak hr khamis 4 feb kul 7 lebih in da morning..perjalanan sgt jauh yg memakan mase 6 jam sbb grik merupakan kawasan yg agak jauh ke dlm...dlm kul 2.15pm kitorg baru lah smpai ke pejabat kesihatan grik perak.kt situ kitorg kene singgah sbb de taklimat dr inspector kesihatan bahagian unit vector...dan kate alu2an selamat dtg dr mereka...lepas tu kitorg bertolak ke jeti dlm 1/2 jam..wuhuuu,dh start excited nampak gayenye bile smpai kt jeti...then,tibelah mase nye utk kesekian kalinye kami utk naik bot lg...kirenye bg aku 2nd tyme la nk naik boat afta 1st tyme kt Pekan dulu...then kitorg p0n smpai la kt camp Belum pas 10 minit menyeberang tasik belum...hmmm,keadaanye bese2 je...penempatan mmg sgt2 environmentally coz kitorg kene tdo dlm pondok jek..huhu,toilet sgt2 la simple..mmg betol2 survival lah utk survive 74 org students.jadi sblh mlm nye xde pape cume de sedikit taklimat dan tayangan video dr pihak Arus Belum Entreprise.
-(owh lupe lak,kul 12 mlm aku hampir terlupe sdri punye besday,klu k.wan x anta msg wish aku mmg lupe lgsg tau...sediy sbb hp xbunyik lak cm taun2 lepas pas kul 12 mlm(--.)

2nd day:

5 feb--kami bertolak naik boat dr camp ke perkampungan org asli (kampung Chueh)..kg ni terletak kt slh sebuah pulau yg terdapat kt kws belum..mule2 kami smpai kt kg chueh,tp xturun dan di maklumkan bhawe org asli kt sane de anjing baru yg garang,jadi kitorg terpakse mendarat kt kws lg satu yg mane kws tu dulu (pulau gak) adalah tempat rumah dorg tgal sebelum berpindah ke kg dorg yg sekarang(dimaklumkan juge kws tu slalu banjir dats why dorg pindah)...pas beberape minit tibe lah beberape boat org asli (bersame penduduk kaumnye-ibu2 dan anak2 kecik)...aktiviti kitorg pade sebelah pg adalah khidmat masyarakat di mane kitorg kene hiburkan dorg dan bt sikit sukaneka..so,s0n0k la tgk gelagat bdk2 asli tu berebut2 sguh2 nk kn hadiah...and aku telah membeli 1 kraf tangan sorg asli perempuan yg dtg tu iaitu cincin rotan.pas abes sukaneka,kitorg g pulak nek boat then redah hutan ke 1 kws air terjun yg kecik utk berehat mkn luch..n that place rupenye tmpt pertame yg menemukan aku dgn pacat...haha,naseb bek xkene geget,aku larik!!!
sebelah ptg pas mkn kitorg p0n melepak kt port pg td utk solat n tgu pihak pkd sbb dorg de hal pe ntah xdpt dtg awl utk handle program kitorg kt kg org asli...kul 4 lebih baru kitorg tibe di kg org asli chueh utk program fogging,kelambu berubat,Mass blood survey dan focal spray..hbs dlm kul 6 lebih gitu...kami p0n pulang dgn girangnye...keh3!sblh mlm de sesi bare leg catch (tgkap nyamuk pakai betis yek adek2!), sedikit taklimat and discussion utk reserach esok nye...then abess~

3rd day:

6 Feb-- yeah...kul 9 kitorg dh siap2 naik boat bertolak ke tempat utk jungle tracking...kitorg bkn setakat jungle tracking tau,kitorg jugak kene bt sampling utk grup masing2,so bermula lah kat check point or sampling point pertame tmpt kitorg mendarat tu...amek reading,grup aku wt research psl natural radiation and grup2 len de wt psl flora,fauna,soil,species,noise,habitat,air quality,water quality and lain2...pas 1st sampling point,bermula lah jungle tracking yg bg aku 1st tyme sgt2 la mencabar...sbb for my whole life xpenah lalu track yg giler bahaye cmtu...gile bapak la curam...korg bygkan la kitorg kene naik bukit yg hampir 90 darjah curam die,trun p0n gitu gak...bkn skali due,byk pulak tu bukit bukau nye,membunuh sgguh la...spjg perjalanan kitorg byk jumpe binatang2 yg xpenah dilihat...kagum p0n ade!!!for korg puyne info,hutan belum ni hutan dare and tertue kt malaysia and x dikacaw lgsg dan ade byk sgt species flora dan fauna yg xde kt tempat lain,even mat saleh p0n byk yg dtg semate2 nk tgk sume bde2 ni...bangge x???....xlame pas 2nd check point,bermule lah saat yg plg getir..pas berjam2 xsampai2 gak 3rd check point...gile ah,dr kul 12 td ni dh kul 5 xsampai2 3rd sampling point,aku dh lembik dh...dh musykil dh awat xsmpai2 lg,kate de 4 sampling poit...tanpe tahu sbb musabab,aku juz assume kitorg sesat la kot~then,ikut ntah mane2 arah...dgn pacat giler babun byknye kt stp kws anak sg yg lembap2 tu...(hehe,jgn risau,,aku mmg terer mengelak dr pacat tu,konon nk naik kasut aku,seb bek aku terer pukul menatang tu...mmg kurang ajaq nk curik drh aku!!!)...akhirnye kitorg lalu menyusuri anak sg utk smpai kt tepi tasik...then,boat p0n smpai amek kitorg terus g air terjun memandangkan dh lewat,xde la mknenye 4th sampling point...kitorg juz only can jd kn sg Ruok waterfall as our 3rd sampling point...so,kitorg p0n lunch la kul 6 ptg kt situ..(giler lewat punye lunch!)...haha,pastu pe lg...amek peluang la,aku mmg bwk bj lebiy nk mandi,tp di beri 1/2 jam jek utk mdi,so terpakselah kitorg decide utk terjun jek terus dgn baju2 yg dipakai n blk p0n dgn baju basah2 tu gak nek boat (xsume mandi,hye certain yg nakal2 jek mdi include me,hehe)...hampir kul 7pm baru la bertolak blk...mlm nnti sptutnye de nite walk...but,d sbb kan mslh sesat dan lewat kuar dr hutan td nite walk terpakse di batalkan...adusss,aku dh melepas peluang yg sgt2 pyh nk dpt tau,aku nk sgt tgk forest floor wktu mlm yg daun kt lantai hutan glow in the dark...(uwaaaaa...).sebelah mlm kitorg xde pape wt,cume de BBQ and rehat...then,dak2 ni especially dak laki la,memekak karok smpai la kul 5 pg(gile ke hape!)...

4th days:
7 feb--pg kul 9,kitorg start aktiviti...hr ni xde pape p0n...cume pg tu de la 2,3 games kitorg main dgn ang aswad...(game sambung story(words yg aku buat "best,beradik,mende lg ntah..",sorak2,war game (grup aku pye lagu trademark"katak si katak lompat",puzzle game"...then,after lunch,kemas2 brg sikit...pastu kitorg de sesi bergambar jap n bertolak lah blk...selamat tggal Royal Belum...bus smpai kul 2 lebih....mase on da way blk de le karok2 sikit dlm bus (s0n0k jd back up singer,keh3)...pastu smpai hostel kul 9 lebih malam...

p/s: de moral of de story is....aku mmg enjoy and sonok giler babun dgn trip ni...xkn lupe lah sukmor id0p...gile best lah..haha!!!