.

Konco-konco

Time is Money

Friday, August 28, 2015

membazir kertas


Aduhai...benda plg aku xsuke bile communication xsampai dari majikan ke employee ending berlaku pembaziran. Klu x masuk tender ckp la ni dh ter print..dh la tebal...xsuke la situasi cmni..

 onion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, August 25, 2015

Urusan Borang Nikah untuk first timer (JAIP- Pahang)

Assalam,

Cehhh tajuk entry tak boleh blah!

OK, aku nk share lah sikit pasal first step nak nikah alang-alang aku sedang mengharungi pengalaman ni. So, that readers yang visited blog ni dapat some info's especially bakal pengantin Negeri Pahang peace yawww!


Makanya, semalam selesai la sudah kegementaran/nervous aku untuk melangkah ke Pejabat Agama Cawangan Jengka (cehhh nak ambik Borang 1 Permohonan Kebenaran Berkahwin pun nervous). Aku duduk dan akan bernikah di Jengka 19. Masa ambil borang tersebut aku kena tulis nama, IC, alamat dalam buku rekod Pejabat Agama tersebut dan beli borang tu dengan membayar RM1.00 dan diberi sedikit penerangan (nada suara slow tapi terangnye laju bebenor) berkenaan apa kena isi dan dokumen apa kena serahkan sekali nanti. "Borang ni hantar kat Pejabat Agama Chenor"...oleh kerana aku Jengka 19 di bawah Pejabat Agama Chenor, so kena submit kat sana, Okey Dokey!
Senarai Semak

'Borang 1' Permohonan Untuk Kebenaran Berkahwin
Borang Saringan Ujian HIV
Sebenarnya, borang ni boleh dimuat turun/download kat website JAIP jugak. Cuma nya aku tak buat macam tu sebab takut ada borang yang aku tercicir download and boleh dengar sendiri penerangan dari Pejabat Agama. Tak lah memandai2 je klu just download dari internet.

PORTAL RASMI JABATAN AGAMA PAHANG

Jadi untuk lebih selamat aku pegi jugak ambil manually kat Pejabat Agama Islam (Jengka). Lagipun, aku tengok kat Borang 1 tu ada Nombor Siri so macam tak yakin je download kan?...


Senarai borang-borang yang aku terima dari Pejabat Agama Jengka.

i- SENARAI SEMAK (PERMOHONAN KEBENARAN BERKAHWIN)
ii- BORANG 1 (PERMOHONAN UNTUK KEBENARAN BERKAHWIN)
iii-  BORANG PERSETUJUAN MENJALANI UJIAN SARINGAN HIV

Antara perkara stated dalam senarai semak tu ialah Salinan IC pemohon&pasangan, Asal & Salinan Surat beranak, salinan IC wali, asal&salinan surat akuan nikah ibu bapa (yg ni ade option yg mana xde dah surat tu boleh buat baru, atau ibu bapa kena hadir masa submit, atau klu dah meninggal perlu bawa saksi), asal & salinan sijil kursus kahwin,Wakalah Wali (jika wali x dapat hadir masa nikah), Ujian saringan HIV, dan lain-lain..

After ambil borang tu, aku straight go to poliklinik bandar Jengka. Niat di hati nak settle kan saringan HIV terus. Selesai 1 masalah. Masa di Poliklinik, pergi kat kaunter pendaftaran cakap "nak buat saringan HIV/HIV test untuk kahwin". Ambil borang saringan HIV yg dapat dari Pejabat Agama tu isi nama & IC.
Borang Saringan Ujian HIV

After that petugas kaunter bagi kad pendaftaran dan nombor giliran. Aku kena tunggu kat bilik Nombor 9 (Unit Saringan). 1002...nombor aku 1030 :(  . Sesampainya turn, nurse tu bagi lagi 1 borang kebenaran untuk ujian HIV (Borang Saringan Ujian HIV Pra-perkahwinan-->yg ni borang poliklinik punya, die suruh isi juga. Putih dorang ambil, salinan yg merah dia bagi kita).
Borang Saringan Ujian HIV Pra-Perkahwinan
Then, nurse tu pun cek guna TEST KIT, result dia dapat on de spot. Nervous jugak nk tunggu result dia. 1 line. Alhamdulillah...nurse tu kate 1 line means non-reactive which means I AM FREE FROM HIV AND CLEAN!
After test, aku kena tunggu kat bilik pemeriksaan 5 untuk minta COP & SIGN doktor bertugas. DONE!!

itu sahaja untuk first step. Next step kena tunggu pihak lelaki selesaikan borang bahagian dia. Barulah lah pihak perempuan boleh submit ke Pejabat Agama kawasan perempuan. Thats all for now..will update later on next step!Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Keputusan Ujian Fizikal dan Kecergasan Inspektor 2015

Last time masa check result Dokumentasi aku xtau la aku ke atau website yg salah. Buka2 x keluar..aku rasa aku salah check kot. Last2 cmne ntah jumpe blog yg bagi tutorial nak semak baru la berjaya. Ni pun pening lagi x jumpe cara...blog hari tu pun x jumpe nak refer.

masa tu aku masuk sini terus http://sso.rmp.gov.my/AP/AP_SEARCH.aspx  then keluar ni haa

Eksesais pengambilan bagi jawatan Konstabel Lelaki (ujian fizikal) dan pengambilan jawatan Konstabel Wanita (temuduga) akan dilaksanakan mulai 01/09/2013 hingga 11/10/2013.
 
Hanya calon yang telah memohon dan mendaftar di laman web S.P.A mulai 25/03/2012 hingga 19/12/2012 akan disenaraikan dan boleh menyemak surat panggilan mulai 16/08/2013.
 
Bagi calon yang tidak disenaraikan, sila semak semula pada masa hadapan.
 
Calon yang memohon jawatan Inspektor dan Sarjan, eksesais bagi kedua-dua jawatan ini masih belum dibuka.

mmg salah laaa 2012 punye..hampeh. so make sure korang check betul2 jgn jadi cm aku.

follow this one...

Btw, result untuk ujian MIT untuk calon yg dah pergi ujian fizikal (dah selesai ujian fizikal dan larian 2.4km), boleh la start semak secara berkala (hari2) sebab bile2 je result untuk panggilan ujian MIT akan keluar.

Semak dekat website PDRM.

web pdrm klik sini -->  http://www.rmp.gov.my/

Then, klik menu ' e-perkhidmatan '   e-perkhidmatan

lepas tu klik pada logo 'Sistem Semakan Online SSO' 
Sistem Semakan Online


atau terus je klik sini nak senang ----> SISTEM SEMAKAN ONLINE (SSO) -

dan kemudian klik pada Status Pengambilan.


ok..result untuk ujian MIT x keluar lagi sebab dia keluar cmni haha (yes, berjaya jugak cari cara semak, kalau tak mesti slah masuk cm hari tu..follow je cara cam aku ajar ni)

PENGUMUMAN
 
ADALAH DI MAKLUMKAN BAHAWA UJIAN FIZIKAL JAWATAN INSPEKTOR LELAKI DIADAKAN DI SELURUH SEMENANJUNG, SABAH DAN SARAWAK BERMULA 03/08/2015 HINNGA 10/08/2015 DI TEMPAT-TEMPAT YANG TELAH DITETAPKAN.


CALON-CALON YANG GAGAL UNTUK MENGHADIRKAN DIRI PADA TARIKH DAN TEMPAT YANG DITETAPKAN ADALAH DIANGGAP TIDAK BERMINAT.


SEKIAN, TERIMA KASIH.
 
UNIT PENGAMBILAN
BUKIT AMAN

p/s: GOOD LUCK SEMUA !


Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Monday, August 10, 2015

Blog Kembali Pulih

speechless. Dah 2 weeks blog aku crushed (hanya keluar coding website), hari ni buka boleh view. Peliknya! aku dah create blog baru dah pun as frustrated. huwaaaaaaaaaaaaa...apekah??!

p/s: Hari ni 10 Ogos, ujian fizikal dah keluar result ke?
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

Kenduri Cousin @ Pahang

Alhamdulillah...

7.8.2015 nikah
8.8.2015 belah perempuan (Jengka 19)
9.8.2015 belah lelaki (Temerloh)

 syukur..akhirnya selesai majlis kedua-dua belah pihak setelah cousin aku bertungkus lumus cari duit nak kahwin. Dengan ikat perut, part time pasar malam, part time bazar Ramadhan. Good effort. Sedih sebab ayah dia (pak sedara) aku sikit pun x ambik tau kenduri die. Mak die (mak ngah aku) buat surprise and x sangka dia dapat hadir masa nikah sampai la habis majlis belah lelaki. Pak ngah & mak ngah aku dah lama devorced. Dengan ade sikit perselisihan antara cousin dgn mak sedara2 beliau belah sana. Ouh, btw kenduri belah cousin aku hr ahad tu held dkt kg.pangsenam temerloh rumah mak sedare die belah emaknya. Aku cousin sebelah ayhnya..

So, aku xdapat nak bg sumbangan duit, jadi aku sumbang tenaga. Merewang kat kg.Pangsenam Temerloh sabtu malam sampai pukul 1.30am bersama tunang aku adik and sorg lg cousin.
Malam nikah
 
Baju biru tengah ambik berkat..haha. Pasang telinga soalan2 bakal ditanya nanti.

 

Pengantin dgn pengapit dah buka silat


crew settup meja makan beradap @Kg.Pangsenam






 I wish selamat pengantin baru kat Mohd Afnan and wife semoga bahagia hingga ke syurga.
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos