.

Konco-konco

Time is Money

Thursday, October 25, 2012

Meeting @KL






Feuwww...letih betol travel.


Kali ke-3 ke KL dari Kerteh. Theory kite naik flight x la sepenat 6-7jam drive dari Kerteh ke KL. Itu theory saje, sape kate mcm tu. Naik flight pun bahane penat die same je. Bukti?sampai2 tadi terlentang atas katil 1 badan penat..


What a wonderful chance that god give me..dulu berangan je nak naik flight, tapi x berkemampuan dan hanya mampu mendengar kawan berkongsi cerita dan keseronokan bile dorang nak balik raya naik flight. Alhamdulillah dah 3x merase naik flight which is total 6 kali la kan kalau nak kire pegi dan balik.


Jom story pasal travel semalam..i drove by myself dari office dalam 4.30pm ke Kertih airport. Park kereta tempat parking area org2 g offshore. Then, sampai2 dah boleh check in. Naik flight sampai Subang 7.20pm. What a coincident la 1 flight dengan CEO. Bercakap pasal CEO ni, ade 1 conflict dimana aku xtau perlu tegur or xperlu..sebab dah beberapa kali terserempak kat luar and nampak die macam unapproachable. Berkalih muke ala2 macam xnampak la lakonnya..so I decide x tegur la, am I doing right?ke rude?arghhh...conflict diri disini ye.


Okes, sampai Subang, aku amek cab terus ke KLCC. Malas dah nak berjimat bagai naik KTM macam 1st travel hari tu. Nanti claim la. Sampai hotel dalam 8.11pm. Quite shock dapat sampai awal since previously nearly 9pm baru sampai KLCC. So, sampai2 tu dapat receptionist Mat Salleh ler pulak. Aku taram jela cakap, asalkan dapat kunci bilik hahaha!haaa?kene bayar deposit 300 ringgit?Ape secretary opis aku ni, salah info lalu..aku tanya kene provide deposit ke x, die kate xpayah. Mujur lah sangat aku standby duit based on previous experienced. Kalau idak malu je tido hotel glamour poket berhabuk. Fuhh!

Malam tu keluar g makan dengan kawan..then balik hotel tido..ni part paling best ni. Ape x best nye, tido hotel Mandarin Oriental tu...paling aku suke bantal die la..macam bantal air je, jelly ke ape ntah. So syok! Cuma masalahnye scary sikit la duk dalam bilik hotel sorang2, mule la terbayang Ju-On...so terpasanglah radio sampai ke pagi.

Kerteh Airport (macam opis ape la pulak dlm pic ni)

MANDARIN ORIENTAL KUALA LUMPUR
Buih2 sudah besedia...mandi buih la kitew..lalala~
buih-buih
 





Keh nok keh se bek lah~~ (Carlsberg satu bang?)..saya ambil coklat je jangan risau =P

Pintu bathroom I loike!
Intercontinental Hotel (6th PFRM Meeting)



Terbang balik





Thanks Firefly
Esoknya, meeting start kul 10am kat Intercontinental hotel (formerly known as Hotel Nikko). Nice place. Cool. Bermeetinglah aku bersama boss. Sepanjang meeting, banyak bende la nak kene tak action. Aku intai ipad boss, die dah start key in action items die (siap la aku balik Kerteh ni banyak keje!! (X_X) ). Gila mmg gile, next year Tier 2 audit. Flight petang pukul 5pm, meeting habis kul 3.30pm. Genting jugak gap masa ni. Nasib baik ada geng nak naik flight sama. Dapat la join sekali pegi Subang airport. Depart pukul 5, sampai dalam 4.15pm. ngam2 la. Boarding time 4.30pm. Cantik. Selalu sengsorang, ni ade teman naik flight xla cuak sangat terlepas flight kan..hihi.


Arrived @ Kerteh kul 6pm. Amek kereta balik umah..then terlentang..haha. Penat lah. Esok nak drive balik Pahang pulak.



Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Wednesday, October 17, 2012

entry update: Hidup aku


haaaaaaaaaa...lame dah x update. Mai update entry baru sikit..!

orite..sekarang dah hampir sebulan setengah dah duk kerteh keje contract. duk umah sewa ni dah dekat 2 minggu. So far..hmmmm..bosan lah buat kerja yg kite xminat.ye la, my background safety, dapat keje kene buat risk management. x feel. Mula la nak ngulor je.hey hey...jgn kate ngulor2 ni sebab xde keje ye, keje berlambak2, sebab byk sgt la jadi bosan and stress...Bende baru nak start up, first time is the hardest. Dengan pengalaman setahun jagung ni berhempas pulas la buat bende ni sorang2, xde partner nk geng buat same2 cam dorang. Dengar kate bulan 12 ni baru my partner masuk, seorang E2 title 'Puan', hope ok lah..


ok abes pasal keje. Saya semakin slim ye..akibat x makan tgh hari kerana save budget. Hihi..macam2 alasan aku bagi kalau org tye nape x lunch...kat org sini ckp diet, kt org sane ckp saje2..kdg2 diam xtau nak jwb ape pun ade. Gaji bulan lepas dapat half..nak sampai hujung bulan ni cukup sbnr nye tp alahai nak kene pegi KL pulak...dah jadi short budget. Minggu depan terbang lagi la ke KL nampak gayenye..

Keje sorang2 xbest, team work is the best..

tadi dari pagi smpai petang habis masa duk depan PC mengarang email. Nak hantar kat head2 of units, head division kat bukan calang2 org..pangkat E3 E4 weh..nak mintak tlg org nampak sgt lah aku ni terlalu dungu sampai nak karang email pun perlu kan bantuan, so gigih la aku menyusun ayat sendiri..email ni juz nk communicate nak bgtau dorang appointed as certain2 accountability la regarding risk management yg aku tgh set up ni. Tapi cara nak bgtau tu punye la berpusing kepala nak karang..Dari pagi..last2 kul 2 ke 3 ntah tadi baru shoot email dengan lafaz bismillah dan tawakal. Ayat cm hampeh ke ape lantak la..

After lunch hour, org dr Iperintis department (IT) datang bawak PC baru. Aku nyibuk la tgk si zakeri dak IT tu pasang PC baru kat meja2 kosong..sedang borak2, suddenly boss (my HOD) dtg dr belakang..."haaa Yaya, dapat dah lap top?". I said aaaaaaaaa on de way kot. (Dalam hati..hoorey dapat lap top, boss mention depan org IT lak tu, lagi cepat la I dapat!!!)...then. he said "Great summary!ur email..great".....rase nak melompat dgr kene puji gitu. Boss dah kate gitu kire ok lah. Sengaja xnk cc ke head division aku sbb die cerewet and details, sah2 kene komen email tu, tp klu HOD aku ni sempoi, asal sedap mate memandang semua dipujinya,,

Cmtu la keje. stress..but once ada org appreciate, stress tu lesap serta-merta. Sometime I felt almost give up doing Risk Management in this very big company..Bende2 nak start up ni kasi la senior2 otai buat, aku sekadar nak membantu boleh la..ni ade ke bg kat org yg naive dalam industry dorang, mmg kelabuuuuuuuuu la~hahahahaha


ya itu die update terbaru tentang hidup saya!

Eifel tower key chain boss bagi beli dari Paris. Selipar to my colleague kasi baru balik training kat Langkawi.             
       THANK YOU 

onion head Pictures, Images and Photos

Friday, October 5, 2012

Ragam Perantau

Alhamdulillah semalam selesai pindah rumah sewa baru..macam ni la nasib merantau kat tempat orang, kita orang luar and menyewa ni selalu jadi mangsa.

1st datang sini sewa bilik kat Hostel Instep fasa 3. Cukup 6 bulan, kene halau pulak..dapat info ade major Shut down kat mane ntah so ramai contractor2 lelaki nak masuk hostel tu..k fine. Malang nya time hari yg kene keluar tu aku lak ade interview spa kat KL. Minta belas ikhsan pengurus hostel tu mintak tangguh sikit pun xboleh, siot punye melayu. Sesama melayu pun xde tolak ansur. Selesai interview, bergegas la aku terus ke Terengganu. Terpaksa menyusahkan abah teman balik sane. Merempat lah kami di Homestay..uish!baru masuk sehari due pengurus tadi dh mintak duit sewa?ko !@#$% ke ape..dh la halau kami last minute, pastu terdesak2 mintak duit sewa lak. !@##$$%^&**! Mase tu aku stay 1 malam je then balik Pahang sebab aku punye contract offer x pasti status lagi, lagipun dh berjanji dgn org Melaka nak ke sane sementara berkesempatan cuti menunggu offer. Then, after 3 days kwn2 ku stay kat Homestay tu..tup2 dgr khabar dorang nk pindah lagi. Dapat bilik sewa kt Kg. Baru..hmmm, dh on de way ke Melaka time tu, dalam kereta..xkn nk patah balik..terpakse la buat ayat comel2 minta tlg kwn angkatkan barang pindah..alhamdulillah dorang baik hati nak tlg..thanks korang!

Setelah bercuti 2 minggu..dapat call interview lecturer kt Bandar Jengka, aku terpaksa tolak memandangkan keesokkan harinya aku dapat call dari company yg aku attach hari tu, my offer letter dh keluar!hoorey...report duty hari isnin depannya. Bergegas la aku balik ke Kerteh after menghantar rombongan pengantin lelaki (Pak Cu aku)...sampai Kerteh dalam kul 10 malam la..

My 1st impression ok la. But then, I saw some of my staff tertinggal kat homestay. Really sad!Bantal kekabu Mak pah 1, cermin panjang RM20++ and my favorite wall clock! Dh la hati xrela lagi balik sini meninggalkan family. Sampai2 dapat tau bende2 ni tertinggal. Mula2 mmg nak marah, then..hampir2 nak call tuan homestay balik nk ambil barang yg tertinggal. Nasib baik x call lagi sebab dapat tau dorang keluar dari homestay tu senyap2 rupenye..marah la tuan punye homestay. Its ok, at least budak2 ni pass duit utk 3 malam tdo kt situ kat Pak Cik Mokhtar assistant pengurus tu. Baik jugak la kan kitorng ni..^^ (terpakse merelakan barang2 ku pergi x kembali) =_="

Duduk lah kami sewa bilik kt Kg baru Kerteh ni..Tuan rumah ni kat sebelah rumah je. Masalah x habis lagi ok. Kami kene ketuk kaw2. Sewa bilik ni RM700! bilik x besar mana. Just because of fully furnish, tuan rumah ambil kesempatan nak charge mahal2. RM700 bilik aku saje. Nasib la share dgn kwn lg due orang boleh la tong-tong. bilik lagi 1 budak rapid sewa die charge RM300 per head duduk 4 org 1 bilik. Member aku lg 3 org kat portion sebelah (yg ade ruang tamu bersofa, astro, dapur) menyewa 1 bilik sekali dgn ruang ni di charge RM1200. Nasib la duduk menumpang.

Bertahan lah kami selama sebulan..sambil2 mencari rumah sewa lain, kebetulan my friend 1 department dengar aku tengah cari rumah die pass la 1 number ni. Rumah sewa kat Panalex, fully furnish, 3 bilik RM650. Wow! lagi murah dr bilik sewa kitorang sekarang. Ape lagi cepat2 aku call, then terus cop petang lepas keje g tengok rumah. After tengok, rumah tu cun..rumah baru. 3 bilik 2 toilet. Just the probs are xde CF, pagar and grail xde lagi. Tapi sebab terlalu terdesak. Kami pun confirmkan je terus memandangkan sekarang ni permintaan rumah sewa sgt2 tgi dan 1st come 1st serve. Aku terus cop kat Tuan Rumah.

Alhamdulillah, semalam settle masuk rumah. dah dapat tempat berteduh ni pun dh cukup. Dapur ke ape ke lepas ni la settlekan.

Begitulah antara cabaran hidup aku di permulaan membina karier dan mencari sesuap nasi di negeri orang (O.O)
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos