.

Konco-konco

Time is Money

Wednesday, June 30, 2010

tibe di puncak~

hmmm...dh sampai puncak alam smlm.xseronok,sbb kene bt proposal,igt bole la relax2

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Saturday, June 26, 2010

Celcom Bluebear...it's mine!!!(^^)

yeay!...td baru blk dr temerloh celcom centre...aku g redeem my bluebear.2 mgu lepas dpt msg kt b.band dat i'm eligible for the cute bluebear,,
epy nye
!!hehe,tp...uhuk2,Bearzil(Brazil) bluebear xkuar lg,isk3..5 July baru released.

so,terpakse la amek Beargentina(^^)




Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos


cousin kesayangan..buah hatiku~


ahah...hr ni ntah nape aku rase nk bt entry psl cousin comel aku neh...syg sgt,geram...dh jumpe camera epy sgt die,smpai nanges aku nk tutup lappy,hesh~

sorg name nye Quratul ain 3 thn yg kecik manje, sorg lg Nur elyana 6 thn...
on da way nk dpt adeq lg,bile2 mase...aku de kt umah dorg ni p0n nk teman kn mak nye while ayahnye xde kt umah...jgn nanges eh,esok kite men tgkap2 gamba lg(^^)


hehe...arakian nye berkate lah ain t0mey pade mama nye "mama...ain nk lap top"...sambil merengek2,mama nye p0n jwb la..ain kene la dh besar nnti masuk Universiti,baru lah beli lap top..ain p0n lincah menjawab kononnye usehe gigih membodek mama nye belikan lap top.."ain dh tinggi la.."..konon nye dh cukup besar lah tu..ahakzz..comel sgt,geget kang dak seko neh..

mase dlm kete blk dr minum cendol petang smlm...ain nk mkn gule2 yg di gantung kak lang dlm kereta bwh side mirror,aku p0n bkk cekelat tu utk nye...rase ape ain coklat tu?..."hmmm...rase cokelat cine"...haha,pandai betol,dtg mane la pulak cokolat cine tuh..




eh???tgn ku enterprem~
(,^^)my lovely sweety sugarly(^^,)


'aksi si kenit depan lensa kamera lappy ku'



28 June 2010
jatuh pade tanggal ni...lahirlah sorg lg sepupu kenit ku...adeq kpd dorg neh...cumil(^^).setelah sekian lame...kami menanti yg hero,akhirnye kali ni kuar jugak hero..yesss!xsabar nk men bola dgn baby boy..yeay!!!


Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Friday, June 25, 2010

jom pening(^^)

Please Try IT......hehe,thx to Rauna..(dh forward~)

To my 'selected' strange-minded friends:

If you can read the following paragraph, forward it on to your friends and the person that sent it to you with 'yes' in the subject line.



Only great minds can read this
This is weird, but interesting!

If you can raed this, you have a sgtrane mnid too

Can you raed this? Olny 55 plepoe out of 100 can.

I cdnuolt blveiee that I cluod aulaclty uesdnatnrd what I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in what oerdr the ltteres in a word are, the olny iproamtnt tihng is that the frsit and last ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can still raed it whotuit a pboerlm. This is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the word as a wlohe. Azanmig huh? Yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt! If you can raed this forwrad it
Cool huh... so amazing..


Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Thursday, June 24, 2010

Jom tgk sikit pasal zaman gemilang team bola sepak Malaysia

actually aku post entry ni sbb aku selau tertanye psl zaman kegemilangan bola sepak negare,so aku p0n cari la serba sedikit...tambah2 lepas kt TV selalu ade iklan pasal dorg(^^)

ni record bola sepak 1980:
1980 Moscow, Soviet Union
Kumpulan 2

PMSKJBMt
1.Malaysia54102139
2.South Korea
5401 1548
3.Japan531 11657
4.Brunei52037104
5.Indonesia51047122
6.Philippines5005 0320

Kuala Lumpur
Malaysia3–0 South Korea

Kuala Lumpur
Malaysia 1-1Japan

Kuala Lumpur
Malaysia3-1 Brunei

Kuala Lumpur
Malaysia6-1Indonesia

Kuala Lumpur
Malaysia8–0Philippines

Kuala Lumpur
South Korea
3-1Japan

Kuala Lumpur
South Korea
3-0Brunei

Kuala Lumpur
South Korea
1-0Indonesia

Kuala Lumpur
South Korea
8-0Philippines

Kuala Lumpur
Japan2-1Brunei

Kuala Lumpur
Japan2-0Indonesia

Kuala Lumpur
Japan10-0Philippines

Kuala Lumpur
Brunei3-2Indonesia

Kuala Lumpur
Brunei2-0Philippines

Kuala Lumpur
Indonesia4-0Philippines

Penentuan (Playoff):
Malaysia2-1South Korea
Malaysia layak ke Sukan Olimpik tetapi memboikot Sukan Olimpik 1980


jom skodeng(^^):
Benang ini aku bukak utk berkongsi gambar tentang lagenda bolasepak negara. Macam Hassan Sani, Santok Singh, Mokthar Dhari, James dan ramai lagi tokoh-tokoh bola sepak negara yang dahulu. Sebab mungkin ada generasi sekarang tidak lagi mengenali lagenda bolasepak negara yang pernah membawa negara layak ke sukan Olimpik 1980.

Kalau korang ada gambar-gambar lagenda lain, selitkan sekali. Sebab ramai lagi tak kenal lagenda bolasepak negara selain Arwah Mokthar Dahari.


Image
Barisan pemain Malaysia sewaktu kelayakan Sukan Olimpik 1980.
Kapten Soh Chin Aun, Santokh Singh, xtau, xtau, xtau, Khalid Ali, Hassan Sani 'Lipas Kudung', 'King' James Wong, x tau gak, D Davendran, lps tu blur2 jd x tau la.. gk 'spiderman' arumugam..


Image
Hassan Sani dgn tandukan terbang.. Malaysia menewaskan Korea Selatan dgn jaringan 2-1 hasil jaringan Bakri Ibni dan James Wong pada babak akhir permainan.

Image
Dari kiri: Ramli Junit, James Wong, Datuk Jamal Nasir, D Davendran.

Image
Legend twin striker selepas era Mokhtad Dahari dan Isa Bakar.. Hassan Sani dan 'King' James Wong.

Image
Malaysia vs Taiwan 1960. Aku tak pasti Malaysia menang atau tidak dalam perlawanan persahabatan ni.


Gambar Lagenda Lain :-

Image
Looi Loon Teik (10 Aug 1964) - Korang kenal dia ni? berani potong jari anak muda sekarang tak kenal. Hehehe

Image
Wong Choon Wah (17 Feb 1970)

Image
Shaharuddin Abdullah (12 Aug 1970)

Image
Ali Bakar " Skipper" (1970)

Image
V.Krishnasamy (18 Sept 1971)

Image
Soh Chin Aun (1975)

Image
Namat Abdullah & Soh Chin Aun (12 July 1977)

Image
Santokh Singh & Soh Chin Aun (3 Oct 1979)

Image
Arwah Mokhtar Dahari Menjulang Piala Malaysia.

Image
Mokhtar Dahari (1988)

Image
Malaysia Team 1976

source:
kampungFM.Com Forum
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Wednesday, June 23, 2010

hometown..Temerloh,

esplanade malam
esplanade siang
ex-seri jengka esplanade

mancing kt sg.phg dgn family
sunset sg. phg (tangkap sendiri nie,chanteq!)
Taman Tasik Temerloh


td...aku de lawat blog Villa~baity ,bile aku tgk blog ni..aku p0n rase nk post psl my hometown utk kongsi dgn korg2 sume la...mane la tau korg nk tau or melancong ke sini kn...umah aku kt jengka 19,tp even aku jengka,bandar yg aku selalu pegi temerloh x mcm org2 jengka yg belah dalam2 sane yg lebih dekat dgn bandar jengka.jengka aku belah sini and lebih dekat dgn temerloh dan kg. awah.so,dr kecik sampai besar ini lah bandar ter chenta aku~
baik dr membeli pampers,baju sekolah,baju raye sampai lah barang2 ke Universiti sume di beli di temerloh...sbb tu aku syg sgt bandar ni(^^)..so,aku share info2 pasal Temerloh and area di Pahang,ok?

kite mulekan dgn temerloh:


Pahang River or (Sungai Pahang in Malay) is a river in the state of Pahang, Malaysia on the Malay Peninsula. With 459 km in length, it is the longest river on the Malay Peninsula. The river begins at the confluence of Jelai and Tembeling rivers on the Titiwangsa Mountains and drains into the South China Sea.


River course

From the mountainous upper reaches of Mount Tahan (2187 m) or locally called Gunung Tahan, it meanders in a south-easterly direction, passing Kuala Lipis, Temerloh, Chenor, Mengkarak and turning east at Lepar into the floodplain of Pekan, Kuala Pahang and drains in the South China Sea.


History

The banks of Pahang River was settled as early as 1400 by warriors and seafarers from around the Malay Archipelago such as Aceh, Riau, Palembang and Sulawesi, forming settlements. The earliest historical records of Pahang River, the riverine habitants or the people of Pahang were found in the Sejarah Melayu (Malay Annals) and Hikayat Munshi Abdullah.




emerloh merupakan sebuah bandar yang maju dan tersusun. Ia terletak di Pahang Tengah dan merupakan pusat pertemuan diantara Pantai Barat Semenanjung Malaysia dan Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Temerloh juga terkenal dengan jolokkan Bandar Ikan Patin kerana ikan jenis ini banyak terdapat di sini, memandangkan bandar ini berhampiran dengan sungai yang lebih dikenali sebagai Sungai Pahang.

Di sini dicerikan serba sedikit mengenai sejarah Bandar Temerloh. Menurut hikayat melayu dahulukala, Temerloh bukan sahaja tempat yang terakhir bagi Batin Seridun, dimana beliau menguasai kawasan antara Gunung Senyum di sebelah barat dan Bukit Gebuk di sebelah timur. Jesteru itu, nama ini telah dipilih oleh Batin Seridun bagi menamakan salah sebuah daerah di dalam negeri Pahang sejak daerah ini ditubuhkan mulai 1 Julai 1889.



enurut cerita Batin Seridun, pada suatu hari pada zaman dahulu, anak raja dari Minangkabau iaitu Sujudbilang dan abang-abangnya telah meninggalkan Minangkabau. Mereka berlayar ke Daik dan dari sana meraka ke Pahang. Setelah diperkenankan oleh Bendahara Pahang, mereka menaiki sebuah perahu galah lalu menyusur sepanjang Sungai Pahang. Setelah beberapa lama perahu itu mudik, maka perahu yang membawa rombongan itu telah sampai di tempat yang dikenali sebagai Sentang Mukim Kertau dalam daerah Maran. Mendengarkan ramai orang di darat, maka mereka pun singgah dan naik ke tebing untuk melihat keadaan sekeliling. Malangnya, kehadiran Sujudbilang dan abang-abangnya tidak diterima oleh penduduk di situ. Sehubung dengan itu, Sujudbilang dan abang-abangnya cuba berbaik-baik dengan orang asli yang berada di sekitar sungai iaitu di kiri dan kanan Sungai Pahang. Dalam pada itu, Sujudbilang berkata kepada abang-abangnya, " Ramah tamah pangkal, modal budi bahawa penambat hati pembuka manis, selera nafsu." Abang-abangnya faham akan maksud Sujudbilang tersebut.

Maka mulai hari itu, di mana ada kampung orang asli pasti mereka akan singgah. Mereka memberi garam dan tembakau kepada orang-orang asli tersebut. Begitulah cara mereka menambat hati orang-orang asli yang ditemui. Sesudahnya mereka sampai di pengkalan Batin Seridun. Apabila mereka tiba di sana, perahu ditambat maka Sujudbilang dan abang-abangnya naik ke darat membawa garam dan tembakau. Jesteru itu, perhubungan Sujudbilang dan Batin Seridun menjadi semakin erat dan kukuh. Ini dapat dijelaskan melalui situasi dimana wujudnya persepakatan antara kedua-duanya iaitu mereka bersama-sama keluar pada awal pagi dan pulang lewat petang dengan membawa balik barang-barang makanan. Pada waktu malam pula, mereka tidur meniarap di atas tanah yang telah diatur daun-daun kering sebagai alas tidur mengelilingi unggun api. Manakala kaum perempuan ditempatkan di suatu tempat khas yang berasingan dengan kaum lelaki. Dalam ramai-ramai itu cuma anak perempuan tok batin yang tidak mahu melelapkan mata kalau tempat tidurnya tidak beralas.



engikut cerita perkataan tidur dalam bahasa orang asli ialah mereloh. Maka tempat mereka tidur beramai-ramai itu dibahasakan sebagai tempat mereloh. Oleh itu, Sujudbilang dan abang-abangnya memanggil tempat orang asli itu tidur dengan mereloh.Oleh kerana perkataan tempat mereloh itu panjang, maka ia dipendekkan kepada Temerloh supaya lebih senang menyebutnya. Itulah asalnya tempat yang dipanggil Temerloh dan Sungai Temerloh. Perhubungan Sujudbilang dan Batin Seridun menjadi lebih erat apabila Sujudbilang berkahwin dengan anak Batin Seridun yang bernama Bakoi. Dengan perkahwinan itu juga telah menyebabkan Batin Seridun dan orang-orangnya telah diISLAMkan oleh Sujudbilang. Peristiwa itu juga dikatakan telah mengembangkan agama ISLAM di Pahang Tengah.

Sehubung dengan itu, pada 1 Julai 1889 J.P Roger, Residen British yang pertama mulai menjalankan tugasnya sebagai Residen British di Pahang. Beliau juga telah membahagikan Pahang kepada enam kawasan pentadbiran iaitu daerah Pekan, Rompin, Kuala Pahang, Kuantan, Temerloh dan Hulu Pahang. Ini bermakna tempat tinggal Batin Seridun yang diberi kuasa kepada Sujudbilang telah dipilih sebagai nama salah sebuah daerah di Pahang iaitu Temerloh. Pada masa itu bandarnya dikenali sebagai Kuala Semantan. Kuala Semantan telah ditukar kepada Temerloh semenjak bandar baru di barat bandar Kuala Semantan dibuka dalam tahun 1898.

THE PATIN – A FISH LIKE NO OTHER!

Temerloh town sits at the confluence of the Pahang and Semantan Rivers, which is why it is rich with freshwater fish such as Patin (silver catfish), Jelawat, Baung, Tenggalan, Lampam, Belida, Tilapia and Kerai.

As the home of the Patin fish, the Temerloh folks have special dishes that bring out the best taste of the fish. Two of my favorites are the ikan patin masak tempoyak and the ikan patin asam rebus.

Actually there are three species of patin, based on its breeding, and hence to connoisseurs, there are slight differences in the taste. A patin fish has smooth flesh and when grilled under a firewood, or barbequed and eaten with sambal asam, …um mum…oh my… I’m not just salivating, I’m drooling already. It tastes like... well... it’s indescribable. Try them yourself, okay?

But please do forgive me for going into raptures over this fish. I just can’t help it. It’s not because I am Temerloh-born that I am biased, or that I have any economic reasons. But it’s just that I have eaten all kinds of fishes, and I still regard the Temerloh patin as the best fish in the world!! The patin tastes smoother and sweeter than any fresh salmon (or other fishes) by the yard!

The cheapest patin (about RM5.00 per kilogram) that is available at most supermarkets in Malaysia is the one bred in the lakes or large pools where the water does not run.

The one that fetches the highest price (up to RM100.00 per kilogram) is the wild patin caught in the river and which has a slightly whiter shade of silver on its body scales, and a slightly longer mouth (pout).

The less expensive river patin which costs about RM12.00 per kilogram is the one bred in the special breeding cages at the riverbanks. The restaurants in Temerloh use these patin for food dishes and most people will come to the riverside to buy them.

But as an aquarium fish, the patin is not that very good looking. Other river fishes like the tenggalan, kerai and the kelah (the green and especially the red kelah) are sought for their shiny silvery scales which, when reflected in the aquarium water, will shine and look like jewelries. That, I believe is good feng shui to the Chinese. These fishes are also easy to keep in the aquarium as they will eat anything.

patin cages in the Pahang river

If you want to see the place where patin and also tilapia fishes are bred in the cages in the riverbank, from Temerloh town just follow the road to the Temerloh Rest-House to Kg. Bukit Pak Silap. And then proceed to Kampung Bangau by the river. Here there are at least five places along the road where the fish is sold live. (Watch for the signboard at stalls that say “Patin / Tilapia”).

Although the fishes are kept in cages in the river, thieves sometimes come at night in boats and steal many of the fishes. That is why the breeders co-operate and keep vigil at the site at night. (And they keep warm at night by having fresh grilled fish with asam pedas and soy ketchup over campfire!! Oh, I envy them).

http://www.pahang-delights.com/delightful-Temerloh.html

Hospital Temerloh model projek baru

Tempat arwah tok dan mak pah di tahan ward(-_-)

Hospital Temerloh
4 Feb 2005
TERMERLOH 3 FEB- Hospital Temerloh yang dibina dengan kos RM480 juta dan beroperasi April 2005, di jadikan model kepada semua projek hospital sekaligus menjadi kebanggaan rakyat negara ini.

ahah...klu korang nk jalan2 lg...g pulak gunung senyum,kat jengka 25...ade byk gua kt situ yg korg boleh kaji~

The Gunung Senyum Caves consists of at least 20 Caves, which are fascinating to explore. Which cave exploration and camping in the shade of tropical foliage are common activities, scientific research is also gaining in popularity among students and scientists. Cave explorers must be prepared for the smell of bats, limestone rocks and the sightmg of strange creatures and insects.

p/s: nk tau lebih lanjut tgk kat http://www.mymountaingoal.com/foto_cave_senyum1.htm


Pastu korg bole g Kuala Gandah tgk Gajah,Lanchang~


Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos