.

Konco-konco

Time is Money

Friday, September 30, 2011

Al-Qursi

aku pencinta ayat Qursi...aku juga suke kan surah Al-mulk, tp aku xhafal lg makne nye..aku harap 1 hari nanti terhafal jugak surah al-mulk dgn makne nye same juge dgn ayat Qursi..


Segala puji hanya bagi Allah subhanahu wa ta’ala, shalawat dan salam semoga tetap tercurahkan kepada baginda Rasulullah salallahu ‘alaihi wa salam, dan aku bersaksi bahwa tiada tuhan yang berhak disembah dengan sebenarnya selain Allah yang Maha Esa dan tiada sekutu bagi -Nya dan aku bersaksi bahwa Muhammad adalah hamba dan utusan -Nya.. Amma Ba’du:
Allah subhanahu wa ta’ala berfirman:

"Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang
Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk -Nya) tidak mengantuk
dan tidak tidur. Kepunyaan -Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang
dapat memberi syafaat di sisi Allah tanpa izin -Nya. Allah mengetahui apaapa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak
mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki -Nya .
Kursi(^) Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat
memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar ." (QS. AlBaqoroh: 255)

ni info lg berkenaan ayat Qursi :: AYAT QURSI
Maksud surah Al-Mulk :: Al-Mulk
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Wednesday, September 28, 2011

Macam Mane Nak murah rezeki?



kat sini aku nk jerit kuat2 and buat confession AKU MEMANG JAUH LAGI NAK JADI GADIS SOLEHAH!!!!!!!!!!!! ye..mmg sbb ni la rezeki aku mahal..penyesalan dlm diri tu ade, insyaAllah, jika setiap hari aku baja dgn bacaan ilmiah, mase yg same hari2 jugak tersiram iman ku yg gersang tu..

Ya Allah.. Ya Rahman.. Ya Mu'ed.. Ya Karim.. Pimpini dan tunjuki-lah aku jalan yang lurus kepadaMu.. Jika ini adalah benar dan HAQ kepada diriku, Engkau mudahkanlah kepada aku dengan merasainya, memahaminya, mengamalkannya, menyampaikan dan berpesan² serta mengajarnya .. Namun, jika ia Batil kepada diriku, Tunjuki dan Ilhamkanlah kepadaku agar dapat aku memahaminya, menolaknya serta menjauhinya. AMIN.


ه
والحمد لله والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آله وصحبه ومن والاه، أما بعـد

- Kami tidak menemui -setakat pencarian- dalil tentang amalan membaca dua surah tersebut dengan bilangan tertentu sebagai amalan untuk mengatasi masalah rezeki.

- Tetapi dimaklumi di dalam syarak terdapat galakan melakukan dan membaca doa-doa tertentu untuk diluaskan rezeki, antaranya:

1) Bertaqwa kepada Allah, kerana ia penyebab murah rezeki. Firman Allah:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا * وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

Maksudnya: Dan sesiapa yang bertakwa kepada Allah, nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar. Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya dan (Ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukuplah baginya. (Al-Talaq: 2-3).

2) Membanyakkan istighfar, kerana Allah berfirman:

فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ إِنَّهُ كَانَ غَفَّارًا * يُرْسِلِ السَّمَاء عَلَيْكُم مِّدْرَارًا * وَيُمْدِدْكُمْ بِأَمْوَالٍ وَبَنِينَ وَيَجْعَل لَّكُمْ جَنَّاتٍ وَيَجْعَل لَّكُمْ أَنْهَارًا

Maksudnya: Sehingga aku berkata: Pohonkanlah ampun kepada Tuhan kamu, sesungguhnya adalah Dia Maha Pengampun. (Sekiranya kamu berbuat demikian), Dia akan menghantarkan hujan lebat mencurah-curah, kepada kamu. Dan Dia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak, dan Dia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai. (Nuh: 10-12).

3) Menjauhi maksiat. Kerana Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda:

وإن الرجل ليحرم الرزق بالذنب يصيبه

MAksudnya: Sesungguhnya seseorang lelaki disekat rezeki dengan sebab dosa yang dilakukannya. Direkod oleh Ibn Majah (no: 4022). Dinilai sahih oleh al-Hakim.

4) Berdoa dimurahkan rezeki, seperti doa baginda pada waktu pagi selepas solat Subuh:

اللهم إني أسألك علما نافعا ورزقا طيبا وعملا متقبلا

Maksdunya: Ya Allah, sesungguhnya aku memohon daripada Engkau ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima.
Direkod oleh Ibn Majah (no: 925).

Wallahu A’lam. Source: Catatan Abu Umair


1) Setiap pagi seblum anda mulakan sesuatu kerja, anda solat dhuha 2 rakaat (sekurang-kurannya) yang terbaik 8 rakaat sebaik-baiknya dilakukan 2 rakaat 1 salam.
Kelebihan : Kebanyakkan orang tidak sempat nak lakukan solat ini, kerana kurang pendedahan tentang kelebihannya...bayangkan di waktu pagi yang tenang ada seorang hamba Allah tengah bersolat sedangkan waktu itu ramai orang sedang sibuk dengan urusan masing-masing...solat dhuha ini mampu membuka pintu rezeki yang luas dan di rahmati OlehNya....diharapkan lakukan walaupun 2 rakaat...

2) Setiap pagi pasang CD mengaji Al-Quran selama 30 minit sehingga 1 jam. sebab apa? dengan memasang bacaan Al-Quran dapat membuka pintu rezeki perniagaan anda....
A'ah tegok Mydin setiap pagi mesti pasang Bacaan Al-Quran selepas 1 jam barulah ia tukar yang lain....kenapa anda tidak prektikan @ tiru cara Mydin buat.....

3) Banyakkan sedekah pasti pintu rezeki anda terbuka....apa yang saya lihat bila seseorang memiliki perniagaan yang besar @ kaya payah sikit dia orang nak bersedekah kenapa? takut harta yang dikumpul habis? ataupun takut lambat jadi jutawan....? ingat setiap kali anda bersedekah pintu rezeki anda akan terbuka.....

4) Pergi menuanikan Haji @ umrah....mai saya citer sikit kelebihan selepas pulang daripada umrah?
rezeki abang ipar saya terbuka luas selepas pulang mengejarkan umrah di Tanah Suci....so sesiapa yang mampu mengejarkan umrah pergilah dengan ikhlas ok...

5) Banyakkan berdoa dan memohon pada Yang Maha Esa supaya dibukan pintu rezeki setiap masa ok..... ops satu lagi ini amat penting basahkan lidah anda dengan zikir kepada Yang Maha Esa....


source: Wangcyber


Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, September 20, 2011

rezeki tu, tp ade aral~


bkk fb td, urgent choc promoter sabtu ahad kt tunas manje maran, hmm...muke tgh teruk pulak nk period ni, aiseh, promoter kene cun2 penampilan elok..bkn rezeki la tu, klu la offer tu kuar mase bru hbs MC, dh lame aku smpai ke maran...xpe2, lain kali saje~
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Monday, September 19, 2011

2 weeks event~





my milo tabur..slurrrp.





lamenye xupdate entry...mcm2 event jd dlm mase 2 mgu lepas...1st thing 1st, mesti la nk cite psl Mr. TNH..raye ke-7 bersamaan hr isnin 5/9/2011 he arrived at Terminal Temerloh, so i fetched him there with eman and cilah.. ^__________^, 2 months never met like 2 years, so, he stay at jengka for a week, bcoz we have no budget at all, so we just stay at home spend time with my family along that week.haha, (sabtu mlm 10/9, sempat g makan2 kt restoran bwh jambatan temerloh, kak lang belanje siakap sweet sour).. then, i follow him went to melaka also a week..huhu.thats all for Mr.TNH.

okeh, Jumaat lepas lak, ade open house kt umah angah sitah kt Taman Sri Layang Mentakab.best ooo...hehe, Friday morning i left from melake straight to Mentakab, it takes almost 2 hours and 30 minutes, bwk laju kot??haha..so, sampai2 terus tlg ape yg patut, very happening. open house 1 malaysia..indian also joining us, chinese?segan kot..huhu

after all events, now..routine back to normal...go back to Bandar jengka, stay there so that i can use my B.band since no line in jengka for celcom b.band, hurmmm..oh??yesss...forget lah, mama house at bandar jengka have new penyewa, we rent our 2 rooms to them, very cheap rent Rm100 per head..they were 5 UiTM students which indicate that we will get RM500 a month, Alhamdulillah rezeki...tp kene sharing2 la pulak lepas ni, nvm la, duit pye pasal...thx yawww~
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Friday, September 9, 2011

raye 2011@Jengka-Port Dickson











adesss...banyak bende nk tulis ni.tp sume dh ilang sbb lmbt sgt update entry, sebulan xjumpe tenet.byk pic nk upload, camera tinggal kt umah pulak,aiseh..

ni nk promote ice room, sedap gile ice cream die, xcaye try la..b4 ni asyik dgr org sebut2 je psl ice room ni, nk tau gak pebende la ice room ni, ice skating kah?snow walk kah?bilik sejuk kah?..
yezzzaaa...hr tu mase raye ke-3 aku bodek2 kakak2 ku g ice room port dickson lepas 4-5 kali ulang-alik lalu depan ice room nu, lastly mlm tu berjaye jugak menjejak kan kaki kt ice room..byk nye menu ice cream, sorg 1 jenis ice cream, i chose blueberry snow ice, habaq hang la...mmg sedap ler! bkn cm ice cream biase...structure ice sgt istimewa, lembut...bkn mcm ice cream walls dlm tapper ware yg korg beli perisa durian/keladi/vanilla dan bukan jugak cm ice kisar ABC (air batu campur)..senang ckp lain lah dr yg lain...ice cream harge nye berkisar antara RM8-RM10 la klu xsilap per mangkuk.xrugi seyh dgn rasenye yg cmtu..menu pilihan kami mlm tu Durian snow ice, tropica mix snow ice, yam snow ice (keladi), peanut snow ice and blueberry snow ice..sile lah cube kepade yg belum cube~ ^_________^
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Thursday, September 1, 2011

Raye 2011

tahun ni sangat seronok, kakak balik raye Pahang...so, sume ade.cukup 6 org.angah sitah pun beraye j19, jadi raye kali ni meriah..di tambah adik sepupu izwan iznan dh pandai berjalan...kakak pulak balik dgn perut 8 bulan my 1st anak sedare..my 1st experience pegang perut preggy, rase baby bergerak...bg die dgr lagu dgn ayat2 quran..sempat jugek shoping barang baby~

tahun ni bt byk kuih...kuih itik, kuih siput, rempeyek, kuih semperit modern, kuih cornflake etc. seperti biase leamang n rendang xpenah tinggal...raye ke-2 blk n9, 1 family complete..bkn sng nk complete tau...orite, dats all for now, GTG~ .:enjoy photos below::.






















Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos