.

Konco-konco

Time is Money

Monday, May 30, 2011

oh dr Puncak Alam>Pahang>Melake


Jumaat lepas..sy balik Pahang dh.meninggalkan uitm tercinta.tamat sudah 4 tahun belajar..sediy nye, perpisahan tu memeritkan, menangis tu sudah pasti...sedih x terkire. malam jumaat tu terus gerak ke Melake. ade agenda meneman akak s
y ke kenduri kwn poli nye. bile dh jejak melake, phm2 la ade pulak yg menyeru...justeru itu, tertinggal la sy di melake 2-3 hari =p

xsempat nk bt entry utk last day kt Puncak Alam, bz kemas, angkut and print, bt hard cover thesis and anta..xpela, sampai sini dulu...mood sedih dh hilang nk menaip, haha!!!
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, May 24, 2011

Memory bersama~ IKEA, The Curve, Taman Layang-Layang















(errkk...dah melantak 10 ketul, baru la JAKIM kuar xhalal pulak...wekk, loya!!)

ni lagi picture jalan2 di IKEA, the Curve and Taman Layang-layang Metropolitan...ye, mase tulis ni saye sgt sayu...ni sume sengaje mengadakan aktiviti jalan2 di saat akhir kami sume together..oh sedihnye. Minggu ni last kt sini, sewa umah sampai ujung May je.Report final year project pun dh leh jilid, sekarang de kt kedai tunggu siap..siap pg jumaat, siap jek terus amek kt kedai then masuk fakulti anta kt lecturer terus gerak balik pahang meninggalkan UiTM bersama kenangan yg terindah...ohhh.........berat rase hati (=_=)"

5 May 2011, after my class post-matrix and post-diploma habes present..kami p0n ber agenda jenjalan ke IKEA, The Curve and lastly taman layang-layang metropolitan..ye, xde duet..hanya jalan2 ye xde shoping2..harap maklum~

p/s: Watermark wt sengal lak, so pic kali ni xdpt nk bt watermark=p

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, May 17, 2011

Wesak Day tu hari apekah?

mesti korg xtau kan pasal wesak Day..sejarah wesak.alasannye, "hesh...wtpe amek tau pasal agama org, perayaan agame lain, khurafat!syirik!dosa!"...ohoi...aku xckp p0n korg kene amalkan pe dorg bt mase wesak day HESH!!!mmg la korg ni..Tak salah kalau korg amek tau as to enhance ur general knowledge..dosa ke kalau kite nk tambah ilmu pengetahuan kite yg sedia cetek ni??ye...pas hidup 23tahun ni baru la nk cari pe tu Wesak Day...so, jom kite kongsi, x salah kite sekadar amek tau atas dasar 1 Malaysia kn? xdenye org Melayu, or India or Chinese, Malaysia x semaju macam sekarang hokey~

B4 that, i want to make it clear to those who confuse on which religion yg celebrate WESAK DAY, Wesak day di sambut oleh BUDDHIST ye BUKAN Hindu. sbb dulu p0n aku igt Hindu yg sambut sbb word "WESAK" itself macam perkataan tamil bunyinye, tp one day aku tgk calendar de symbol Buddha, baru la tau. one of my frens td p0n silap igt perayaan hindu. Yang menariknye, td de terjumpe 1 blog yg post entry tentang kekeliruan WESAK day Hindu atau Buddha yg sambut, tgk kt bwh ni:

"biar aku gelak dulu.

siapa yang aktif dalam twitter malam tadi tentu tau pasal kes liyana jasmay sudah tweet.

tweet beliau berbunyi.

LiyanaJasmay

Well I guess,its time to hit the sack.Happy wesak day to those who celebrates it :) and happy cucuking your badan and nose semua! Hati hati!

pagi nie aku tengok tweet dia

LiyanaJasmay

Oh, nite again everybody. Assalammualaikum.. p/s: terima kasih kepada yg betulkan saya, yg ejek saya tu, saya maafkan awak.. :)

kesian awak liyana jasmay.
tu la kadang kadang artis tak boleh nak marah bila masyarakat kata artis ni cetek ilmu.
aku rasa hari wesak untuk yang beragama buddha tu adalah general knowledge.
yang cucuk cucuk badan tu hari thaipusam la yang. eh tapi kadang kadang bukan artis je yang cetek ilmu.

yang bukan artis pun ada jer. LOL
sila semat dalam kepala yer anak anak sekalian."


Kat bawah ni lak sikit info dr 1 blog aku bace pasal sejarah Hari Wesak~

Pada hari Selasa, 17 Mei 2011... adalah cuti kelepasan am bagi semua penjawat awam..... Sebab hari ni adalah Hari Wesak.... apakah hari wesak nie? Hari yang menyebabkan korang menagis teresak-esak ker? Atau hari sambutan korang nak bershopping sakan? Ke ada orang Islam nak sambut hari Wesak nih? Untuk menjawab persoalan tu.... kena la tau sejarah hari Wesak......

Hari veesak atau dikenali oleh kita Wesak day ialah bersamaan malam 15 bulan 6 (kiraan kelander lunar thai) dikenali,"Veesakhabhucha", dimana aktiviti sembahyang, wean tean (pusing lilin) di wat-wat buddha, akan diadakan buat penganut buhddha seluruh dunia hari ini. Wesak bersamaan dengan hari prakpudtakchao(Gautama Buddha) lahir, berjaya tradsaru (enlightenment) dan ke syurga. Veesakhabhucha(wesak) singkatan dari perkataan "veesakhaphrurakmeebhucha".

Hari Wesak merupakan hari terpenting bagi penganut agama Buddha kerana hari Wesak melambangkan Kelahiran, Pencerahan Agung, dan Kewafatan Gautama Buddha. Hari Wesak juga dikenali dengan nama Visakah Puja atau Buddha Purnima di India, Vesak di Singapura, Visakha Bucha di Thailand, dan Wesak di Sri Lanka.

Hari wesak ialah salah satu hari penting dalam agama buddha kerana hari ini jatuh bersamaan 3 perkara kejadian penting dalam satu waktu ialah hari lahir, berjaya dan ke syurga Gautama Buddha. Antara 3 kejadian penting ialah -
  1. Kelahiran Siddharta Buddha di Taman Lumbini pada tahun 623 S.M.
  2. Siddharta Buddha mendapat ilham Agung dan menjadi Buddha di Buddha-Gaya pada usia 35 tahun di tahun 588 S.M.
  3. Buddha Gautama mangkat di Kusinara pada usia 80 tahun di tahun 543 S.M.
Disebab 3 perkara penting menjadi serentak dalam tarikh dan bulan yang sama walaupun jarak perbezaan tahun lamanya,dengan itu wujudlah hari ini,wesak day untuk mengingati agama buddha dan gautama.
SUMBER - Wikipedia

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Merong Mahawangsa~



tadi baru pas tgk Merong Mahawangsa...second time impress tgk filem melayu after film animasi Upin Ipin Pengembaraan. Ye, saye akui editing Merong Mahawangsa sangat chanteq, setanding dgn film epik luar negare...tahniah KRU!!!

ye..saye tgk kt lap top jek, xmembantu industri filem tanah air..maaf ye.bkn niat cmtu, tp apekan daya, hujung sem final year ni mane lah ade duet utk menonton di panggung, maaf lagik sekali~peace~ eh, mmg de niat murni nk tgk kat wayang tau mase baru kuar tu, sbb tgk kuar kat iklan dh impress..korg igt TNH suke ke tgk muvie melayu kt wayang???huh...TNH rase rugi jek duet beli tiket nk tgk kt wayang, bg TNH tgk kt DVD or lap top la setakat nk tgk cite malay ni (erk..tp Ngangkung dgn Syurga cinta tgk kt wyg, sbb akak i belanje xkuar duet sendiri hehe)..ye, x salah.tu hak TNH nak rase cmtu..sbb film melayu masih di tampok lame, x byk peningkatan, bese2 je. So, korg leh nmpk kan?Merong Mahawangsa punye aura?sampai tertarik TNH nk ke panggung menonton, cume halangan duet je x mengizinkan...syabas KRU, menaikkan taraf industri perfileman melayu. I request more film like Merong Mahawangsa di mase akan datang!!!!!!

i kasik 4 setengah bintang!!oh, nk tambah sikit...mmg tepat sekali pilih Stephen Rahman jd main actor.siyes...die mmg sgt2 layak pegang watak utama, lakonan die perfect, care berlawan...care die lari p0n nampak gah, jiwe die 100% dlm film ni, hesh xtau la nk kate...nampak sempurna sampai ending, congratez!
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Sunday, May 15, 2011

Meet My Beloved Frens K-Dey&Naddy

semalam sy rase sangat2 seronok dpt jumpe kawan lame yg tersayang...adoiyai sesat lak korg nk dtg sini..yep mmg hutan manyak kt sini kan, kdey hesh da penah dtg kampus tp ley lupe jalan hoho..haha. kidey and naddy. lame xjumpe korg kn since matrix lg.tQ kdey belanje McD. even sekejap je jumpe tp cukup la rase puas hati dpt jumpe setelah sekian lame plan nk jumpe x terjumpe2. hepy for both uol da berjaye kan...ko naddy da master (bangge2), kdey lak lg setahun jek nak habes medic, relax kdey..bertahan, lg setahun jek lagik nnti kite jumpe kt labour room Hospital Perak, hahaha!!~

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Saturday, May 14, 2011

Case Acid Splasher beware~

ape kes?...ape kes???pasepa??awat??bakponyo?

memang xde hati perut...bwh ni nk share sikit info pasal kes ni utk visitors my blog, copy dari slh satu website de terbace hr tu...cume utk berkongsi dan mengingatkan korg semue, hati-hati~

Say to Acid Splasher!

Salam semua, baru-baru ini ada tengok rancangan Malaysia Hari Ini dan terbaca di The Star berkenaan Kes serangan simbah asid (Acid Splasher) yang kerap berlaku di sekitar kuala lumpur sejak akhir-akhir ini. Terkini - wajah suspek simbah asid kat bawah nie! sebarkan!!

mesej dari IPD tun razak, motor suspect simbah acid, dapat dikesan: honda ex5. WPV 4963. Sebarkan

wajah suspek simbah asid

wajah suspek simbah asid

Apa sebenarnya motif mereka membuat perkara keji macam nie yea?, dan kenapa motif sasarannya cuma wanita? adakah motif dendam atau saje suka-suka melihat mangsa mengerang kesakitan? ngeriii pulak rasanya nak berjalan-jalan di sekitar Kuala Lumpur nie, minta dijauhkan dari kita, sama-sama kita sentiasa beringat.


tambahan di sini, gambar CCTV yg dpt snap images due ekor penjenayah ni.

"From the images, police now said one of the suspects was in his 20s, while the accomplice was in his 30s. One was described as thin, while the other was said to be chubby. Both are dark-skinned."


Berikut sumber dari Facebook Polis Diraja Malaysia (PDRM)

- Sejak bulan Februari 2011 sehingga 27 Mac 2011 terdapat (18) kes kejadian simbah “asid” yang berlaku di Kuala Lumpur. (18 okeh!!!)


- Kejadian ini reda buat seketika dan berulang kembali pada 6 hingga 7 Mei 2011 dengan (2) kejadian masing-masing yang berlaku di Sentul dan Dang Wangi.


- Kebanyakan mangsa adalah daripada kalangan wanita yang sedang dalam perjalanan pergi dan balik berkerja, terdapat juga kejadian serangan berhampiran sekolah di sekitar Bangsar dan Brickfields pada satu ketika.


- Suspek dipercayai (1) atau (2) lelaki India, bermotosikal datang dari arah belakang mangsa dan menyimbah sejenis cecair dipercayai ‘Alkaline-based’ atau ‘Oxidizing Agent’ ke arah muka atau badan mangsa. Cecair ini akan memberi kesan irritasi kepada mangsa apabila terkena kulit tetapi tidak mengakibatkan melecur.


- Di dalam kebanyakan kes serangan, saspek akan bertindak ketika mangsa bersendirian atau ketika mangsa berjalan di tepi jalan yang tidak sesak menuju ke kawasan parkir kereta atau stesyen LRT.


- Lokasi yang kerap menjadi sasaran mangsa adalah di tepi jalan sekitar kawasan sekolah, tepi jalan berhampiran tempat parkir atau tepi jalan berhampiran stesyen LRT atau pondok menunggu bas.


Orang ramai diminta menyalurkan maklumat kepada pihak polis dan mangsa dinasihatkan supaya melaporkan kepada polis dengan cara memanggil hotline 03-21159999 dengan kadar segera supaya tindakan susulan dapat diambil untuk mengesan serta menangkap penjenayah ini.

Nota Yanmie : Minta dijauhkan dari kita, beringat selalu..aminn


Rakan Cop >>> 03-21159999

Read more:
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Thursday, May 12, 2011

my story on Final Draft

hmmmmm....start jumaat lepas sampai la hr selasa kelmarin tak sah kalau xtido cecah kul 4 atau 3.30 pagi. begitu la situasi genting yg aku hadapi skrg..ade sesentengah nye xmemahami aku perlukan sedikit ruang dlm tempoh genting ni utk menyiapkan final draft thesis aku. Mereka xfaham yang final draft ni sgt2 penting setelah presentation 2 mggu lepas yg disaster. hmmm...kenapa ade yg xfaham situasi aku ni???

cite pasal final draft...kenape start jumaat baru start genting???nak tau?jumaat tgh hari aku g jumpe supervisor..yesss, ofcos la genting bile supervisor and slh sorg panel aku hr tu suruh aku tambah lg analysis psl pellet ikan utk support aku pye project..cuak xcuak la, due date rabu 11hb May, 5 hari je lg pas hr jumaat tu. pas je jumpe, report kene alter blk, almost 70% alteration, aku dh menggelabah pk psl pellet analysis, dh siap amek kunci bilik AAS Jumaat tu, lastly, call kak wan, she said that she want joining me to do analysis on her fertilizer. so, lega sikit..dpt tarik nafas sekejap...dlm kereta. aku kene hold dulu masuk lab hr ahad kpd hr isnin sbb nk tgu k.wan blk kedah amek fertilizer, sabtu dan ahad bole la bersengkang mate repair report dulu..so, hr isnin dr pg sampai petang bertungkus lumus la kami analyze sampel pellet dan fertilizer.. alhamdulillah~ dpt bacaan..even though blk dr lab hr isnin tu tgn dan lutut ketar sbb berdiri sepanjang hr..harap berbaloi, Ya Allah aku tawakkal selepas segale usaha..aminnn~

sehingge selase mlm, saat genting, aku cume dpt lelapkan mate kul 6.15pg. Menyiapkan saki-baki report yg belum edit (format, agreement, abstract, acknowledgement, paging, appendix, margin, spacing)..oh, pg kul 8 kene pegi fakulti farmasi ade seminar SAAG (Success As A Graduate), gile ah! mmg ting tong la pg tu...lari jap dr seminar g print sbb due b4 kul 12 tgh hr!!dh la tu, lap top lak wt hal, certain chapter xleh insert page number, terpakse la tampal menampal page number mane yg xde tu, leceh...leceh.

hesh, mmg hr yg berpeluh2..dgn panas, dgn kalut, dgn penat, dgn mengantok..sabor jela~

SAAG habes kul 5 ptg...tp lajak kul 5.30ptg, kul 6.50ptg baru jejak umah sewa...feuwww~
mlm tu kul 9mlm aku da tumbang...bestnye dpt bantal.utk mlm ni dan esok sehingga keputusan akhir samada TL x TL, aku free..dpt la rehat sebentar, tenangkan hati..relax puas2...alhamdulillah syukur~

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

Wednesday, May 4, 2011

aku dah graduate ke???

semalam...2 May 2011..present final year project...dh berhari2 tido 3-4 pagi..nk muntah..aleh2, last2...teruk je present, kene hentam teruk...i hate dot...dot..dot. serba xkene slide, i dunno wts wrong wif me..even, teruk...giler2, at least tu la usaha aku kn, yg panel tu p0n..jgn la tau hentam je, bg la semngat sikit...ni even sikit p0n xde, patut ke???cittt!!!

ape ntah...tp, aku igt aku sorg je teruk, ramai lg kene hentam teruk2..hr ni 2nd day. hr ni turn post-dip and e-pjj presentation...so far ok la, de gak kene hentam..

nasihat utk lecturer la kn,, dun be to cruel la hentam student, u must know the better way to tegur..nasihat and comment, dont bcoz of u lecturer and u know everything u can treat us like dat...teruk laa..we are in learning process, tambahan lg bg post-matrix, diz is the first tyme we handling our own project...baru nk adapt, wif zero experience on diz..please la, len la post dip or e-pjj, dorg lebiy berpenglaman than us. be lil' bit linear la utk kami post-matrix..should be dorg lebih tau pasal ni...appreciate out effort run the lab till nite, cost run project and so on..ade nilai untuk setiap pengorbanan...jgn senang2 nk mention suruh extent or TL, perkataan2 mcm tu men'down'kan student u know ..tp hr ni bile panel ramai dr semalam pandai pulak die berlapik2 nk comment..nape x bt teruk2 mcm semalam kn??tertanya2 jugek aku..

so?hopefully..dengan penuh harapan dan belas, aku berdoa aku grad sekali same2 dgn kawan2 bulan 9 atau bulan 11 ni....konvo tahun ni...aminnnnnnn!ramai2 doa kan saye ye=)
Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos