.

Konco-konco

Time is Money

Wednesday, November 26, 2014

Tukar Nama Hakmilik Motorsikal Dalam Geran..

Alhamdulillah... 24.11.2014 settle dengan lancar urusan tukar nama geran motor aku beli hari tu.

Serabut tetttt je dengar dari mulut orang mase survey pasal cara/prosedur tukar nama. Orang ni cakap camni orang tu cakap camtu..orang sane cakap rumit tukar insurans makan 2-3 hari (aku dh cuak dah sebab susah nak cuti). Rupenye simple as kacang goreng je proses die. Tunang aku pegi tanya kt JPJ UTC Melaka, die kate kalau owner and pembeli duk jauh, datang je JPJ isi borang and sah cap jari. Buat berasingan pun takpe.Tapi ingat borang sah 7 HARI je!!!!!

"Pembeli & penjual datang JPJ Bukit Katil isi borang&cap jari"-JPJ UTC-

Aku buat urusan tukar nama ni dekat JPJ Bukit Katil Melaka, as my fiancee orang Melaka and penjualnye pun duduk Melaka cuma owner asal (bapa penjual) je orang Kluang Johor.

Disebabkan faktor jarak geografi pemilik lama dan pembeli (Johor vs Pahang), maka prosesnya seperti yang aku nak cerita ni la.

FYI, start bulan April baru ni x silap, sistem JPJ telah ditukar berkenaan penukaran hakmilik kenderaan ni yg mane pemilik&pembeli kene hadir ke JPJ untuk thumbprint(pengesahan cap jari) kat kaunter dengan komputer. Tapi tak semestinye hadir serentak/sama2 masa hari penukaran. Takde dah boleh guna borang  sumpah cop jari wakil2 ape semua tu (TM-AB dah x valid).

So, alkisahnye..ayah penjual datang dari Kluang minggu lepas pegi JPJ Melaka (xtau JPJ mane die pegi),isi borang belah pihak die and buat pengesahan cap jari. Then die pass borang kat kami, kami terima borang yg die bagi JPJK3 (senarai semak), TM-1, Geran asal motor (roadtax mmg ade kt tunang aku sebab motor dah ambik).

Pastu kami pegi JPJ Bkt Katil hari Isnin baru ni, tanya pengawal tingkat atas (salute pengawal ni, die duk meja kat tangga, peramah dan sangat membantu), die semak dokumen, and bagi lagi 1 salinan borang TM-1 untuk di isi dengan nama aku pulak (owner asal bagi TM-1 hari tu berisi dengan nama dia). JPJK3 tu belah atas owner asal dh isi maklumat die, bahagian pembeli aku kene isi nama aku.

So, kat tgn aku ade JPJK3 (nama aku&nama owner asal), TM-1 (nama aku), TM-1 (nama owner asal), geran, roadtax.

Then guard tu cakap ada due cara nak tukar nama geran. Klu rase malas nk keluar dh batalkan je dulu roadtax and terus g kaunter tukar nama geran ataupun lagi 1 cara pegi batal insurans owner lama buat insurans baru atas nama aku then pegi tukar nama geran, batal roadtax lama dan hidup roadtax baru. Aku  decide settle semua terus la senang, mujur ade tempat buat insurans kt kantin JPJ. Jangan lupa mintak kat kaunter borang batalkan roadtax, isi borang tu untuk serahkan mase kite nak proses geran&dll kat kaunter nanti.

So, pegi la aku dengan tunang aku ke kantin tu, batal insurans lama, hidupkan insurans baru. Kene RM210. Then, masuk JPJ balik. Sementara tunggu  agent insurans tadi dah update dalam sistem dalam 20 minit..aku ambik nombor, saje cube nasib kot2 dah masuk sistem dh insurans tu. Sampai turn, die kate x masuk lg dlm sistem. So, abg kaunter tu just batalkan roadtax&tukarkan nama dalam geran dulu sebab dah nk pukul 1 dorang nk rehat dah (tukar nama geran RM3 je). Die pesan nanti ambik nombor kat bawah hidupkan roadtax. Jadi dah settle tukar nama geran, tinggal nak hidupkan roadtax je lagi.

Perlu difahamkan kat sini, insurans dihidupkan atas nama pembeli baru adalah syarat untuk hidupkan roadtax. Geran kalau nak tukar nama cukup sekadar roadtax pemilik asal dibatalkan dah boleh tukar nama dalam geran.

Kami pun turun tingkat bawah ambik nombor...sampai turn, akak kaunter ckp xmasuk sistem lg. So, tgu ler lagi (ouh belum 20 minit lg hihihi,...x dan2 kan ;p)..aku call akak insurans tu blk, dlm 5 minit kemudian baru masuk dlm sistem. So, dgn pantas aku g kaunter akak td bgtau dah masuk. Roadtax pun dihidupkan, cas hidup roadtax RM2 je. Settle!!!!

jadi secara rumusan nye...(untuk kes beli motor insurans & roadtax masih hidup).

1. Owner dan pembeli pegi JPJ thumbprint kt JPJ masing2. Owner isi borang berkenaan. (JPJK3, TM-1)..pembeli isi borang (TM-1, JPJK3 yg owner dah isi info die, borang pembatalan roadtax)
2. Bawa Geran original & Roadtax yang masih hidup tu.
3. Pembeli pegi batal insurans owner asal dan buat insurans baru atas nama pembeli.
4. Ambil nombor giliran. Sampai turn, pegi Kaunter JPJ (tukar nama dalam geran & hidupkan roadtax sekali).

JPJK3 (1 helai), TM-1 (2 helai: 1 owner isi 1 pembeli isi), Borang batal roadtax (1 helai), geran asal 1, roadtax asal 1.

Selesai.

Atau.

1. Owner dan pembeli pegi JPJ thumbprint kt JPJ masing2. Owner isi borang berkenaan. (JPJK3, TM-1)..pembeli isi borang (TM-1, JPJK3 yg owner dah isi info die, borang pembatalan roadtax)
2. Bawa Geran original & Roadtax yang masih hidup tu.
3. Pembeli pegi bawa borang pembatalan roadtax dgn geran ke kaunter. Batal roadtax. Tukar nama geran. (bawak semua form di isi tadi jugak). sedia RM3.
4. Pegi hidupkan insurans atas nama pembeli (batal insurans owner). Sedia duit insurans dalam RM200++.
5. Ambik nombor, sampai turn pegi Kaunter JPJ (hidupkan roadtax). sedia RM2.

Selesai...

p/s: simple je proses die..cuma dalam senarai semak tu die tulis 2 salinan JPJK3, mule2 risau jugak sebab owner kasi 1 salinan je yg berisi nama & sign die. Tp masa bawak kat kaunter, proceed je xde masalah pun dgn 1 salinan JPJK3 tu..so xpela kot.

Harap entry ni membantu :)

Kat bawah ni form berkaitan.. (source internet).

1. Ni JPJK3. Borang baru agaknye. Kat JPJ masih guna borang lama. Info yg perlu di isi lebih simple berbanding borang dalam gambar ni.


2. Ni borang TM-1. Pembeli isi 1, Penjual isi 1.


3. Borang pembatalan Roadtax.

5. Geran original.

6. Roadtax original.

7. Inilah borang lama TM-AB surat sumpah wakil (sekiranya pembeli/penjual x hadir) and cop jari sistem lama yang dah tak boleh diguna pakai sebab sistem baru pengesahan cap jari di kaunter menggunakan komputer terus. So, borang ni invalid sudahhhh...

Line leaf top Pictures, Images and Photos

onion head Pictures, Images and Photos

Tuesday, November 18, 2014

My 1st Motorcyle...

Thank you Allah atas penambahan 1 lagi asset dalam hidup aku. Walaupun ia bukan lah baru dari kedai tapi aku cukup syukur dengan rezeki ini. 16 November 2014 secara tak rasminye aku telah berjaya beli motor second hand EX5 gold tahun 2008. Motor ni engine masih senyap sebab tak pernah jalan jauh (which is same spect as my myvi masa beli dulu). Owner nak jual sebab dah 7 bulan terperuk dalam rumah since owner kahwin.

Aku tak kisah motor ni second yang penting bebas loan bank. Duit beli motor ni adalah hasil titik peluh aku kerja sekarang :) Alhamdulillah at least ada benda aku capai dengan gaji sekarang...welcome to my life JJA. Doa2 semoga process tukar nama berjalan dengan lancar...aminnnnn.

A bunch of thanks to my fiancee yang tolong cari dan uruskan urusan jual beli motor ni :)

by the way..masih x clear process tukar nama ikut latest system JPJ..so after i experienced it myself,I'll share later in separate entry ya!



Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos