.

Konco-konco

Monday, June 21, 2010

ketam sambal...sian kwn crabrose~(-_-)






Bahan-bahan :

  • 6 ekor ketam (direbus atau digoreng hingga 3/4 masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • 4-5 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 keping asam gelugur
  • garam dan gula secukup rasa

  • Cara-cara :

    1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga terbit bau.
    2. Masukkan cili kering dan tumis lagi hingga pecah minyak.
    3. Masukkan sos tiram, sedikit air, garam dan gula.
    4. Masukkan ketam dan asam gelugur. Gaulkan rata2.
    5. Hidangkan panas2 setelah masak.

    No comments: