.

Konco-konco

Time is Money

Wednesday, January 6, 2010

info best...tertinggi&terbesar&tercantik&teruja~~




.:Bangunan Tertinggi di dunia:.

~Bangunan ni name die Burj Tower kat Dhubai...plg tgi ktdunie tau~

At over 800 metres (2625 feet) and more than 160 stories, Burj Dubai holds the following records:

• Tallest building in the world

• Tallest free-standing structure in the world

• Highest number of stories in the world

• Highest occupied floor in the world

• Highest outdoor observation deck in the world

• Elevator with the longest travel distance in the world

• Tallest service elevator in the world

"Not only is Burj Dubai the world’s tallest building, it has also broken two other impressive records: tallest structure, previously held by the KVLY-TV mast in Blanchard, North Dakota, and tallest free-standing structure, previously held by Toronto’s CN Tower. The Chicago-based Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) has established 3 criteria to determine what makes a tall building tall. Burj Dubai wins by far in all three categories. "



.:Largest lake:.

~The Great Lakes ni merupakan tasik terbesar di dunia, bile kite tgk view dr satelite kn bentuk tasik ni cm kepale serigale n bdn die~

The Great Lakes -- Superior, Michigan, Huron, Erie and Ontario -- and their connecting channels form the largest fresh surface water system on earth. If you stood on the moon, you could see the lakes and recognize the familiar wolf head shape of Lake Superior, or the mitten bounded by lakes Michigan, Huron and Erie. Covering more than 94,000 square miles and draining more than twice as much land, these Freshwater Seas hold an estimated 6 quadrillion gallons of water, about one-fifth of the world's fresh surface water supply and nine-tenths of the U.S. supply. Spread evenly across the contiguous 48 states, the lakes' water would be about 9.5 feet deep.


.:Antare Hutan Rainforest kt Malaysia yg best:.

~Hutan Belum Perak merupakan untouch Hutan dara or rainforest yg sgt dikagumi sbb byk species flora n fauna yg pyh nk jumpe de dlm hutan ni cm gajah,badak sumbu n tumbuh2an ubat2an~




Luas kawasan bagi hutan simpanan ini dilaporkan meliputi seluas 290, 000 hektar. Hutan Belum ini dibahagikan kepada bahagian atas dan bahagian bawah. Bahagian atas hutan belum ini ditutupi oleh 117, 500 hektar kawasan hutan yang tebal dan memasuki sempadan Thailand-Malaysia. Kawasan hutan yang luas ini boleh dianggap seperti tembok semulajadi dan "gazette" sebagai zon keselamatan/ selamat. Taman simpanan Belum dan Temenggor dibiarkan tumbuh meliar kerana Kerajaan Perak telah memutuskan untuk mengekalkan kawasan tersebut sebagai simpanan semulajadi bagi tujuan penyelidikan. Bahagian atas hutan belum merupakan 90% yang belum diteroka manakala bahagian bawah umumnya dilitupi oleh hutan sekunder. Memang merupakan kawasan yang amat luas untuk menjalankan penyelidikan!!!

Kebanyakan ubat-ubatan yang diluluskan telah diambil dan diproses dari herba-herba dan tumbuhan-tumbuhan. Penyelidik dari serata dunia sedang bertungkus-lumus untuk mencari penawar bagi penyakit seperti:

>>Kanser, alzheimer, parkinson, meningtis, dan sebagainya.

Mereka percaya bahawa cecair penawar itu terletak di dalam tumbuh-tumbuhan hutan hujan tropika. Tetapi, hutan hujan tropika sedang diteroka dengan kadar yang sangat mengejutkan, kita mungkin suatu hari akan menghapuskan hutan yang indah ini dan sekaligus memusahkan segala penawar yang diharapkan dapat mengubati pelbagai penyakit.

Hutan Belum dibuka untuk pengurusan taman eko-tourism:

Terletak di utara hujung Perak, pelancaran taman royal belum menandakan "major milestone" dalam pemuliharaan sejarah negara. Sebagai taman terakhir di semananjung yang akan dibuka kepada umum untuk pelancongan, rancangan pengurusan taman secara terperinci menjadi isu yang amat penting, TAN CHENG LI menulis.Artikel diterbitkan dalam the star, 9 september 2003. Belum, belum, beluuuummm! ini merupakan bunyi yang dihasilkan oleh belalang besar yang menghuni hutan ini. Oleh itu, hutan ini telah diberi nama Belum.

2 comments:

budakjengka_88 said...

mak aii...tinggi nye burj dubai tu..tgk pon dh ase gayat..hehe..tp asenye kalo bangunan bkembar,KLCC masih yg pling tinggi...

ada gak blalang kuar bunyi belum,belumm ekk..
sib baik dia x kuar bunyi dh,dah,dahhhhhhhhhh..
haha

to0n ieday said...

iye...mmg tgi giler burj tower tu...dlm tu de mcm2..rumah org,kedai n entertainments..

nak bt cmne,mmg sejarah name belum tu dpt dr bunyik belalang tu,..logik jek de belalang cmtu sbb hutan belum ni mmg de mcm2 species binatang pelik2 n pokok,de pokok glow in de dark tau,aku xsbr nk g trip class nnti...yeah2!!!