.

Konco-konco

Time is Money

Friday, February 19, 2016

TOLONG...Jangan Renew Lesen Di myEg!

 Assalam,

I wanna share my experienced with myEg website. Ni kali ke-2 aku hadap masalah guna web myEg. 1st bad experience masa nak try renew Insurance and roadtax kereta. Refer entry sebelum ni kat sini ------
Pengalaman Renew Insurance dan Roadtax via MyEg

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
http://tnh-toon.blogspot.my/2015/12/pengalaman-renew-insurance-dan-roadtax.html

Kali ni pulak problem nak renew lesen Sabtu lepas sebelah malam 13/2/2016 setelah baru perasan seminggu lesen mati mase hari birthday. Fikir susah nak ke post office/JPJ sebab malas ambik cuti memandangkan aku baru je masuk keje kt tempat baru tu, so tu saje try online. Kalau tau MITC Melaka bukak Sabtu-Ahad 8 pagi-8 malam dah lama aku tak buat online ni, hubby la inform lambat.

First aku masuk la web myEg, klik pada bahagian Pembaharuan Lesen Kenderaan tak silap. Then isi info die nak macam tarikh mati lesen, nak renew berapa tahun dan lain-lain. After that proceed pembayaran, aku pun bayar pakai Maybank2u online banking, renew 2 tahun plus penghantaran dalam RM98++. Dah tolak dalam akaun. Proceed next page....Loading dengan pesanan 'Jangan tutup @refresh page' selagi loading to next page x selesai...tunggu punye tunggu keluar page error. So aku refresh lah still page tadi keluar...

What?? Tak kan lesap duit aku woiii....berasap la kepala asyik problem je berurusan dengan myEg....then sepantas kilat aku email helpdesk myEg. Esoknya Ahad pagi helpdesk reply my email mintak Nama dan IC dan jumlah. Ade staff sane keje Ahad GOOD. Terus aku email details. Then, they said aku punye pembayaran berjaya dan dilampirkan resit pembayaran. So, that aku suruh proceed je untuk delivery.

Isnin lesen aku sampai...tapi malangnya bukan seperti yang aku harapkan. Untuk makluman semua, renew di myEg lesen anda hanya berbentuk seperti lesen lama lesen yg di-liminated tanpa gambar. Aku mula2 blur, aik???betul ke lesen ni, ke aku kene bwk pegi collect kat mana2 macam slip la konon nya parcel yg aku terima tu. Then, untuk kepastian aku call helpdesk.

Aku: Helo, saya nak tanya saya ada renew lesen di myEg then saya dah terima tapi dalam bentuk liminated, betul ke ni lesen atau saya kene collect kat mane2?
Helpdesk: Boleh mintak IC cik untuk semakan...
Aku: (nak semak ape lagi aku dh dpt pun lesen nye...) ---
Helpdesk: Ye cik, saya semak lesen cik berjaya blablabla
Aku: (terus aku potong...) tak...saya dah terima parcel pun saya cuma nak tanya ni lesen ke slip ke ape..nape bukan dalam bentuk lesen baru macam IC tu?
Helpdesk: Ouh kalau renew dengan myEg mmg dpt lesen tanpa gambar. Kalau bergambar tu kene pergi JPJ.
-END CALL-

fineee! Tak tau pulak lain. Kalau tau buruk xde aku nk renew online. Kenapa nak beza2 pulak adoi laaa! Itu xpe lagi, yg lagi aku x puas hati lesen yg aku dapat ni siap comot2 kene ink biru ape jadah ntah dalam liminated film atas permukaan lesen tu belah dalam yg aku xboleh nk padam atau buat apa2 bagi hilang, aku email complain 2 kali xde respon hampeh....

VERY FRUST DENGAN QUALITY LESEN myEG!

tengok la...

Alamatnya nak tunggu lesen cantik lagi dua tahun lah!



Pengalaman Renew Insurance dan Roadtax via MyEg

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Pengalaman Renew Insurance dan Roadtax via MyEg

Copy the BEST Traders and Make Money : http://bit.ly/fxzulu
Line leaf top Pictures, Images and Photos  onion head Pictures, Images and Photos

7 comments:

Mr Pariey Agogo said...

Boleh je..g pejabat pos kata nak renew lesen setahun lagi..so dpt la yg baru

Mohd Aizat Hassan said...

Bkn nak buat frame pun lesen tu.dlm setahun pun belum tentu sekali keluarkan dari purse.ni kes ngada2 je ni..

Anonymous said...

poyo ja lebih

TNH AR said...

Blogger Mr Pariey Agogo said...

Boleh je..g pejabat pos kata nak renew lesen setahun lagi..so dpt la yg baru

(walaupun renew utk 5 tahun..lg 5 tahun mati?)

Blogger Mohd Aizat Hassan said...

Bkn nak buat frame pun lesen tu.dlm setahun pun belum tentu sekali keluarkan dari purse.ni kes ngada2 je ni..

(yeke saya ngade2 poyo?? haha..awak x kena lagi. Baru ni kena perli kat balai polis masa buat report accident "Lesen apa ni?"..sakit hati la jugak org x pecaya tu lesen memandu sah kite.

Danny Daiyan said...

polis mana yg tanya tu?? rase polis pon kenal kot lesen or bukan huhu

TNH AR said...

Danny Daiyan: Balai polis trafik Alor Gajah.

Msazie Hjismail said...

I guna lesen tanpa gambar dari tahun 2004.then tahun 2007 lesen hilang and buat report di jpj baru ada gambar semula. But since 2008 until now renew license i semua tanpa gambar. Cuma kena make sure lesen yang ada gambar sentiasa ada sekali supaya mudah untuk polis sahkan. Nak cari info lain about Myeg jumpa lain pula😅. Ingatkan jangan renew online kerana myeg menipu since i nak renew online first time.