.

Konco-konco

Time is Money

Sunday, October 18, 2015

Malaysian Intergrated Test (MIT) Oktober 2015



Assalam dan hai,
Alhamdulillah, semalam selesai ujian Malaysian Intergrated Test (MIT) dekat Pusat Teknologi Maklumat, Kompleks Perumahan Alor Akar Kuantan. MIT ni scheme baru yg mana baru dibuat untuk procedure baru perlantikan jawatan inspektor. MIT ni sebenarnya ujian berkomputer merangkumi ujian psikometrik yg mane untuk menguji personaliti dan tahap integriti calon-calon.

Jadi semalam Alhamdulillah tak sesat. Mudah nk cari kompleks ni huhu...kalau dari simpang ke Teluk Cempedak tu you all masuk kiri. Pastu jln straight je. Belah kiri nanti akan nampak bangunan kuarters polis biru putih cepat2 perlahankan kereta.

kalau bukan dari Teluk Cempedak belah kanan signboard ni
Nanti korang akan nampak signboard biru ni and masuk simpang tu, actually signboard tu ade tulisan tapi dah nak hilang..die tulis kompleks "something" polis, Logistik. Masuk je...nanti jumpe pagar, tye post polis atau belok je belah kanan straight turun bawah hujung sekali korang akan jumpe pusat teknologi maklumat tempat ujian MIT akan dijalankan.






Ujian aku sesi 6 3.30petang Sabtu 17 Oktober 2015. Sila datang awal 1 jam. Aku sampai pukul 2.00ptg.Pegawai incharge tu tanya nak masuk awal tak sesi 5 2.30petang. Aku setuju masuk awal. Pastu dia confirmkan kedatangan, dan tunjuk IC&surat panggilan MIT (JANGAN LUPA PRINT OUT DAN BAWA!!). Sijil2 kokorikulum serahkan kat dia. Koko sahaja, sijil akademik reject. Cm aku semua die reject bhahaha mane ade sijil koko kt U weh..


Masuk bilik komputer pukul 2.20petang. Taklimat dalam 5 minit.Then, masukkan IC, password pun IC (aku g masukkan password SSO cuak password x sah...gelabah jap). Pastu ada tutorial cara menjawab beberapa soalan. Habis tutorial terus boleh jawab. 1st bahagian demografik masa ni mase tak counting lagi. Bile hbs bahagian ni baru masa bermula untuk 105 soalan Psikometrik, dalam masa 25minit. Kalau boleh jeling2 jugak masa, takut tak sempat. Alhamdulillah lagi 5 minit masa aku habis jawab semua. Member sebelah x sempat jawab dua soalan masa tamat. Aku tadi pun sekali tekan butang next x gerak2 aku klik kali kedua beru gerak. Harap xde soalan aku terlompat skip lah. Sesi pagi tadi ada budak lelaki bgtahu die kene server slow, nak bertukar dari soalan ke solan seterusnya lambat, kat situ banyak habis masa die, minit terakhir masih cuba menghabiskan soalan, mujur sempat. So, apa2 pun good luck semua calon2!!




Ni la antara muka calon-calon Inspektor sesi intake 2015. Gambar aku xde hehe..


onion head Pictures, Images and Photos

65 comments:

Anonymous said...

Klw xsempat jawab guane?

TNH AR said...

kalau x sempat jawab dikira kosong lah...proceed.

TNH AR said...

i means soalan yg x dijawab tu tidak dikira

Anonymous said...

Owhhhh....ada yang tak sempat jwb tak semestinya tak lulus ehhh....cetu?...or sblik nya

TNH AR said...

YA. X semestinya. Tapi seboleh mungkin habiskan lah sebab kita tak tau berapa kena betul untuk lulus. Kalau ada yang tertinggal tak ke rugi nanti kan?

Alex Cheong said...

Nak tanya.. Apakah markah utk lulus ujian ni.. Ke kena jawab semua soalan dgn tepat?

TNH AR said...

Alex chong: Tak tahu berapa markah untuk lulus. Hanya pihak pengurusan saje tahu.

TNH AR said...

Alex Chong: I got new info. Markah lulus is 45%.

Alex Cheong said...

Betul ke tnh..terima kasih.. Doakan semua lulus ya..

khairul nisa said...

Kalau berjaya ujian fizikal memang akan dapat ke ujian mit ??

TNH AR said...

Khairul nisa: pegawai tu ade berpesan, kalau pun lulus fizikal x semestinya die panggil MIT. But dun worry, mase kitorg semua yg lulus fizikal semua dapat MIT.

khairul nisa said...

Kalau utk konstabel wanita 2016 semua wajib ke utk ujian mit ??

TNH AR said...

Khairul nisa: wajib.

Princess Cat Niez said...

salam,.. nak tye,.. ade tak tips untuk jawap soalan MIT ni lulus

aini rahim said...

salam...nk tye...mmg kena bawak ke sijil koko tu...

erliana said...

Soalan slalu dy tnya tentang ap..?

TNH AR said...

Princess: tips ada sy tulis dlm entry.

TNH AR said...

Aini: Yes...klu xde tunjuk je mane ade.nnti die pilih.cm sy die xde bagi sijil kokurikulum then die return semua. Koko utk up point awk dipilih je.

TNH AR said...

Erliana: ada saya cerita dlm entry.

Magdelyna Lyna said...

Hurmmm sy masih menunggu lagi nieh,, ujian fizikal lepas jz now tunggu pangilan ujian mit,, pas mit ape lagI ye untuk anggota perempuan 2016? Kna jawab segala2 nye lah ye,, if gagal xley g next step ke? N bagaimana kita nak thu lulus dan gagal?? Dan keputusan masok latihan cm mne kita nak tahu? Mohon pencerahan tuan,

TNH AR said...

Magdelyna: lepas MIT kalau lulus akan dipanggil untuk ujian lisan@interview. Keputusan semua akan di update dlm portal SSO PDRM.Sentiasa cek portal.

John Ho said...

Nak tanya, semasa dah submit applikasi kat SPA kena tunngu berapa lama utk dapat panggilan dari pihak berkuasa dan selepas temu duga utk dapat keputusan utk jawatan Inspector kut ?...

tyha omar said...

Tumpang tanya, berapa lama nak tunggu panggilan untuk ujian MIT selepas Ujian fizikal diadakan?..Sebab dah lepas ujian fizikal..takut tak dipanggil untuk Ujian MIT 2016..risaww pulak..

TNH AR said...

John: soalan awk terlalu subjektif. Selepas mohon SPA bergantung pada nasib. Ada cepat, ada lambat, ada tak dipanggil langsung. Saya pun tak pasti lepas berapa lama mohon baru dipanggil since saya renew permohonan SPA every year. Yang pasti pengambilan adalah 2 tahun sekali. Keputusan lepas ujian pulak berapa lama tempoh tak ditetapkan, bergantung kepada bahagian pengambilan untuk keluarkan keputusan..just wait.

TNH AR said...

I already mentioned in comment previously. Just follow up in portal dari semasa ke semasa about the result or any announcement. Takde specific tempoh bila result dikeluarkan. Depends pada bahagian pengambilan berapa lama dorang buat penilaian..

Viviana Epi said...
This comment has been removed by the author.
Amira Salleh said...

Semalam dah settle dan lulus ujian fizikal, so skrg tgah tggu kputusan ujian MIT, takot nye.. tu yang selik selik tengok contoh ujian MIT.

Unknown said...

Salam...misalnye kita x dipanggil untuk ujian mit tuu kiranye kita x layak laa ye ?

Nurul Mai said...

Sabtu lepas dah settle review ujian fizikal.. Sekarang tgah tunggu ujian mit.. Klau dah lepas ujian mit, ada ujian lain lagi ke atau tunggu untuk masuk pulapol?

tikahlynn said...

salam..
nak tnye lpas ujian mit..klau lulus trus p pulapol or ade ujian lisan lagi...

TNH AR said...

Blogger Unknown said...

Salam...misalnye kita x dipanggil untuk ujian mit tuu kiranye kita x layak laa ye ?

(Jawapan: Aah..kira tak terpilih)

Blogger Nurul Mai said...

Sabtu lepas dah settle review ujian fizikal.. Sekarang tgah tunggu ujian mit.. Klau dah lepas ujian mit, ada ujian lain lagi ke atau tunggu untuk masuk pulapol?

(Jawapan: Ade sis, ujian lisan..hehe final stage)

Anonymous tikahlynn said...

salam..
nak tnye lpas ujian mit..klau lulus trus p pulapol or ade ujian lisan lagi...

(Jawapan: Ade dik..ujian lisan, then medical check up buat sendiri)

Unknown said...

Asslmkum..sy da lps fizikal ari isnin lps..tgu mit..tp sy xdpt bygkn mcm mn soalan tu 6t..ad tak buku contoh2 soalan d jual dkt kedai2 buku ke ape..sy rs tkt nak hadapi mit ni mengalahkan nk cek fizikal..mohon pencerahan

TNH AR said...

''Asslmkum..sy da lps fizikal ari isnin lps..tgu mit..tp sy xdpt bygkn mcm mn soalan tu 6t..ad tak buku contoh2 soalan d jual dkt kedai2 buku ke ape..sy rs tkt nak hadapi mit ni mengalahkan nk cek fizikal..mohon pencerahan''

Xde la dik buku. saya dapat contoh soalan pun dari wassap member2.

Idris Bohri said...

MIT menyeramkn

Azleen said...

Boleh tak minta contoh soalan? 😭😭 ambilan regular pun ada mit..

Unknown said...

( MIT ) Boleh cubah buku (Temuduga kerajaan)

Unknown said...

Ada siapa boleh bagi tahu?
Berapa lama nak tunggu ujian MIT @ selain check dekat laman web untuk ujian MIT.ada surat panggilan ke??

khai yan said...

Asslammulikum..nak tanya selpas ujin mit berpa bulan atw tahun lgi yah tggu ujian lisan di jalankan.

Siti Mariyam said...

Salam..nak tnya awk dh buat ya ujian mit??nak tau jgk ssh x??

ong acik said...

Salam tumpang tnyaa..ujian mit soalan dia tntang integriti sahaja ka ataupun mix dngn soalan2 tntang isu2 semasa

Unknown said...

Asslam tuan... 3/4/17 nie sy dpt pggln untuk ujian mit.. Ade x tip2 untuk menjwbnya..

Rara said...

Asslam nk tnye awk dh buat ke ujian mit.. Soalan nye cm mne ye?

Anonymous said...

sy pn dpt panggilan utk ujian mit.. 5.4.17.. klu server down kita dikira gagal or mcm mna?? lg 1 nak buat bayran money order mcm mna yea.. tq

khai yan said...

Belum lgi 8/4 bru mit.tempoh menunggu ujian lisan selpas ujian mit berpa bulan ya.

Anonymous said...

hye....ujian MIT kitorang bakal menyusul 13/04/2017 nnti..betul ke soklan akan berulang..cnth soalan 1 sma dgn soklan 12 mcm tu..btw bpe soklan semua?tq

SYAYANI YUZNAN said...

hai.. betul ke ujian mit kite perlu bawa sijil2 ?? sbb dr surat pggln mit dy xde pun mention perlu bawa sijil2 sbb mse fizikal lg dorg da kutip sjil2 semua dr segi akademik dan koko ..

shahrull trg said...

yg mane 3/4/17 mit tu same laa..selamat bertemu disana

emel: revengeredemption@gmail.com

syida roslan said...

Salam .. yg awak bg tips kt entry tu mcm mana nk tgk ye ?

shahrul izwan said...

Tak perlu, ikut sahaha arahan dari perenggan 1 sampai 6.

Lihinzai Gogo said...

Sama la kita

Unknown said...

Salam . bole tahu x bpa pluh soklan & masanya ? mgu depan sya mit test .

Suriati Nazri said...

105 soalan cik.. 25 minit masa yg diberi

Unknown said...

Hai..nk tnya nie..sy smpat jwb 100 soalan je dr 116 soalan..adkah d.angap ggal

luqman mokhtar said...

Kne jawap smua soalan ke mcm mne mit nie

luqman mokhtar said...

Kne jawap smua soalan ke mcm mne mit nie

Terung Masam said...

kalau tak sempat jawab semua soalan tu dikira gagal terus atau macam mana ? saya haritu sempat jawab 80 lebih solan sahaja.

TNH AR said...

sorry guys..being busy lately kerja. Lama tak bukak blog.

Banyak nya soalan..tak terjawab ni hehehe..

OK..berapa lama dipanggil untuk MIT selepas ujian Physical tu saya tak dapat nak jawab. Sebab dia bergantung kepada bahagian pengambilan Polis tu proses berapa lama. Masa saya hari tu lama juga..berbulan2. Menanti dengan sabar. Takde surat sampai kat rumah, surat print out dari Portal dia je jika terpilih. Sama juga dengan tempoh panggilan / keputusan ujian lisan. Sabar je ye. Kalau gagal die akan mention dalam Portal juga.

Contoh soalan boleh tengok picture yang saya attached dalam entry. Selain tu saya takde, dapat pun dari wassap kawan.

Kalau kes masa tengah jawab tu server down..nasib tak baik lah. Minta la ikhsan dengan pegawai yang jaga tu, untung2 boleh ulang balik jawab.

Ya..soalan dia memang berulang-ulang seakan sama. Misalannya awak jawab soalan No.1 jawapan nye "Saya jujur". Soalan No.15 dia twist sikit dan jawapan awk sebenarnya kena sama dengan no.1. Jawab kena konsisten.

Kalau tak sempat jawab soalan semua tak semestinya gagal. Dia ada markah minimum untuk lulus yang mana saya pun tak pasti berapa..hopefully 80 soalan atau berapa2 lah yang awk2 sempat jawab tu semua betul dan melepasi par untuk lulus :p

Ya..wajib jawab semua soalan. Dont miss it to get high mark.

MIT ni soalan dia general nak tau pasal sikap dan personality kita dan phsycology kita. Bukan add math kira2 sejarah geografi ye. Isu semasa pun takde. (Soalan Objective bersama pilihan jawapan).

Sila jawab dengan teliti dan jangan buang masa. Masa berjalan untuk semua soalan. Jangan lama sangat 1 soalan tak cukup masa.

Sijil saya bawa masa MIT sebab kami diarahkan masa ujian physical untuk bawak sijil kalau dipanggil MIT. Kalau takde arahan tak payah la bawak.

Berapa soalan?berapa minit tempoh jawab? rasenya dah citer dalam entry...x bace ek??? cmni ke sikap nak jadi polis malas baca...hahahaaaa...K chill...Good luck semua!!

siti aida said...

Mit ada 116 soalan bha kan???? Tiada kurang tiada lebih bha kan...

siti aida said...

Mit ada 116 soalan bha kan???? Tiada kurang tiada lebih bha kan...

Siti Mariyam said...

Yapp..116 soalan ja dlm masa 25 mnt..soalan 25 tntng dri kita..lps 2 tntng nak kta jjr pn xblh sgt nak kta jjr pn blh sbb 2 smua ats dri kita..soaln b,kaitan dri kita..soaln saiko bnyk..ia kan b,ulang2 jd ms m,jwb tgk btl2 n ingt pa yg kita jwb..sekian..��

TNH AR said...

siti aida: Im not so sure sekarang ada pertambahan bilangan soalan ke tidak. Masa saya tahun 2015 soalan hanya ada 105 soalan (jawab dalam masa 25 minit)

Siti Mariyam: Hai..you candidate 2017 ye? so terjawab sudah berapa soalan MIT. sudah ditambah 116 soalan ye. Lagi la mencabar kan jumlah soalan bertambah tapi masa menjawab tak ditambah huhuhuhu!!!

lex willy said...

hi..klu terlepas ujian mit tu mmg tak boleh dah ke?

Anonymous said...

sy da lulus ujian fizikal, then skrg panggilan ujian mit, lau bole nk tau result ujian mit ni boleh tau terus ke samada kita lulus atau gagal? atau kita kena tunggu result daripada portal sso?

TNH AR said...

Anonymous: awk kena tunggu result di portal. Kalau lulus die panggil ujian lisan.

TNH AR said...

Lex willy: xboleh awk..terus consider gagal@tak berminat