.

Konco-konco

Time is Money

Wednesday, January 15, 2014

Lakri? ape bondo eh tu??

Saje nak buat entry ni sebab aku sendiri pun xtau mule2 dulu. Pastu search internet xde la pulak contoh langkah2/steps/method untuk menerangkan dan merungkaikan confuse aku cmne nk seal pakai lakri ni. Bukan apa, kena tau sebab aku kadang2 kene handle tender/sebutharga boss. Tadi search pun 1 blog je jumpe citer pasal lakri.

L.A.C.R.E ni berasal dari perkataan perancis atau dalam english they call it 'Wax Stamp'..klu bahasa melayunye lakri. So, korang mungkin pernah baca statement cmni.. "surat anda haruslah diletakkan ke dalam sampul surat berlakri..."

Hahaha...pas tgk picture lakri tu, die lakri bulat2 je. aku g tenyeh sepanjang mulut sampul surat tu. Nasib la..sape suruh member aku 'alaa...ko tenyeh je sampul surat tu (sambil demo tenyeh sebaris)"...aku ni mengikut arahan, klu salah tender ko dgn mak ko jugak yg kene reject. Kui3. Btw, batang macam lilin merah lakri ni boleh dibeli kat stationary book store, harga aku beli td RM4.60 sebatang.
ni la rupe batang lakri..muyskil sekali pandang rase mcm xboleh cair je..

::Kat kedai tadi::
Aku: aaa...ade x jual batang yang untuk lakri sampul surat tu..
Anak tokey kedai: *blur*   krik krik krik krik....bunyik cengkerik kedengaran.
Aku: yang gune untuk seal sampul surat tu...warna merah.
Anak tokey kedai: aaaa...xde..
Aku: sure xde?? (sambil kerut kening)
Anak tokey kedai: (baru nak g cari2 kat almari belakang beliau)... aaa...yg ni ade la..(tunjuk kotak ade gmbr batang merah...yes!)
Aku: haaa ni la..xtau nak panggil ape ntah.

Moral of the story...klu muke blur tu, klu die jwb xde tanpa cari, korang try psycho cm aku td..yo yo ooo je xde. Padahal xtau.

So..harap entry ni memberi manfaat untuk semua. Alhamdulillah, perkongsian yang x seberapa.



Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

2 comments:

NURAZAH SAZALI said...

Urm...beli batang lacre ter dapat sekali cop dia ke...? Or beli asing...?

TNH AR said...

Nurazah: cop tu ntah la saya xtau pulak. Yg saya pakai ni lakri biase je yg mana saya bakar hujung dia sampai cair pastu tekan kat mulut sampul surat. Considered sealed.