.

Konco-konco

Time is Money

Monday, August 29, 2016

My Pregnancy Journey Part III: Ujian Sakit

Assalam.. Dan salam kemerdekaan 1Malaysia..

Alhamdulillah..my pregancy dah masuk 30 weeks. Currently berat 64.7kg,sebelum pregnant berat 53kg je :P

Betullah org kata masa pregnancy  ni macam2 penyakit akan kita alami yang pelik2 yg xpernah kena..masih ingat lagi 1st week of alahan loya2 angin pedih ulu hati angin xboleh tido malam. Then, awal first trimester aku selalu kembong perut sampai senak macam nak meletop perut so xpasal2 beli myk yuyi padahal xpernah hayat aku ade myk ni..pastu sakit leher yg bawak kepala sakit. Bukan xpernah sakit leher sampai sakit kepala ni tapi sampai nak seminggu kot xhilang..so xpasal2 gak la aku beli elmers yoko2 yg xpernah hayat beli hahha..

Banyak lagi...gatal2 pun ade kene especially celah2 tempat tersembunyi..pastu kulit ade tompok2 merah doc ckp mcm kena fungus infection. masa mula2 pregnant aku xminum susu, krem betis kene 'tarik biawak'@'ular2' kat betis tengah malam..pehhh sakit gile menjerit aku kena. Pastu kena sakit belakang belah kiri, hampir sebulan jugak xhilang...then, duduk lama2 tongkeng sakit sgt..tp alhamdulillah baru perasan baru2 ni sakit belakang dgn tongkeng tu dah hilang..

Oh ya...sebelum ni mmg pernah skt telinga sebab salah cara mengorek sampai luka dalam...tp kali ni aku kena sakit telinga tahap langit ke tujuh..berdenyut2 bengkak sampai sakit kepala..aku xpernah nangis sebelum ni kalau sakit telinga. Ni first time yg terteruk aku kena..hampir seminggu. Bila malam je denyut die kuat..xtido malam kena. Last2 beli ubat titis Neo Deca kat farmasi. Tapi x jalan..redha je tahan sakit. Fuhhhh...Bila dah sembuh rasa taubat taknak korek telinga 80 tahun haha..

Dah masuk 3rd trimester ni alahan pedih ulu hati@heart burn pulak. Yg mane rase die sebijik mcm ko tgh tahan lapar pedih gastrik tu..padahal ko baru je lepas makan nasik 2 pinggan...pernah terjaga 3@4 pagi lapar nak sambung tido xboleh,so nak hilangkan xde cara lain melainkan dgn makan hahaha tu pasal gemok ni...

Setiap stage pasti ade penyakit datang dan pergi. Hanya 1 je sakit yg dari awal sampai skrg stay ada iaitu sakit kaki&betis&peha..lenguh. Especially masa tidur@baring..lagi besar baby or lagi nak dekat due lagi bertambah2 lenguh dan sakit. Skrg aku dah start rase sakit kat tapak kaki every morning..dan round shopping mall.

Ya..cabaran sangat nak jadi ibu ni. Tapi semua tu jadi warna warni my pregnancy journey..best...sweet memory especially for the first pregnancy. Tak sabar nak jumpe baby...doakan semua selamat..I selamat bersalin, baby pun sihat dan selamat dilahirkan...dimudahkan...aminnnn.

No comments: