.

Konco-konco

Time is Money

Friday, August 12, 2016

My Pregnancy Journey Part II: Baby hiccups in my tummy ( ˘ ³˘)❤

Hai assalam,

Alhamdulillah...my preggy dah 28 weeks esok which is 7th month. 1 nikmat yang Allah bagi untuk merasa mengandung, ada zuriat dalam perut..pengalaman pertama preggy ni memang sangat2 baru and boleh dikatakan sweet memories.

Rasenye tak de lagi buat entry pasal preggy kan..sepatutnya every week update kat blog so that ade dokumentari aku sendiri about my pregnancy journey. Tapi sekarang dah tak rajin nak berblog macam dulu hihi..

Ok..let start from the begining. Aku pindah Melaka dalam Febuary since dapat keje baru. My last period masa tu 29th January 2016. Ngam2 masa report duty tu baru habis period. Then masuk sebulan kerja dalam bulan 3 period lewat. Seminggu lewat tu aku loya2, asal malam je loya yg amat sangat sampai tido duduk, tido tak cukup..malam ke berapa entah my hubby spontan "awk ni macam pregnant je"..yep mybe...so tunggu lagi seminggu aku ajak hubby beli pregnancy test kat pharmacy. Esoknye subuh2 aku bangun check urin sebab google2 cakap subuh is the best time to use pregnancy test kit since hormon pregnancy tinggi...zuppp dengan merah menyalanya naik due line..huhu I am pregnant!! Kejut hubby tunjuk kat dia..blurhhh die mamai2 siang baru respon kah3..

Then, siangnye bgtau mak mertua pasal tu. My MIL cite "patut la mak mimpi dayah (me) bagi mak buah...besar buahnya...mula2 durian..lepas tu pisang..anak lelaki ni"...that was org tua punya petua. Kalau perempuan unsur bunga mimpi..cmtu la. Hehe..

Alhamdulillah aku takde alahan pape. Cuma seminggu awal sebelum test pregnancy hari tu je mual, bau makanan tak boleh, makan tak lalu..the onwards aku ok sihat dengan jayanya..baby pun no problem.

Dalam minggu ke 7 aku pergi klinik untuk sahkan pregnancy dekat klinik di Pekan Alor Gajah. Yes, doctor sahkan aku pregnant 7 weeks and suruh buka buku next month. Aku google kebanyakan nye suruh buka buku masa 12 weeks. So masa 12 weeks aku pergi buka buku pink kat Klinik Ibu Dan Anak Alor Gajah..before pergi google dulu hehe..ada yang kene bawak bil elektrik, sijil nikah, etc. Masa aku buka buku nurse just mintak salinan sijil nikah je. Then, tanya sikit salasilah keluargan so on..screening tekanan darah, berat bmi, ambil darah, cek air kencing, cek perut...ambil supplement. Done. Check up will be monthly till 7 months.

I have been experiencing new things yang excited bila mana start 18 weeks tak silap dah boleh rase baby bergerak dalam perut. Dalam weeks tu aku sorg je boleh rasa. My hubby belum dapat rasa. Dalam seminggu due lepas tu baru my hubby dapat rase dengan letak tangan dekat perut..seronok la die tak pernah ada pengalaman macam tu.

Disebabkan 1st pregnancy. Aku banyak bertanya kat kakak yang anak dah dua pasal everything about pregnancy. Pernah 1 malam tu aku kena krem dekat betis hanya Allah yang tau sakitnya. Menjerit la jugak. Hubby tolong tarik kaki bagi kendur krem tu. Then baru tau sebab jadi cmtu tak cukul minum susu kakak cakap. Aku consume susu Enfamama dalam 2 tin jugak..then try S26. Banyak yang cakap certain susu banyak gula perlu elak untuk tak kena kencing manis. Suddenly google ramai share minum susu kambing bagus..lepas tu jus delima. Aku pun tukar ke susu kambing and jus delima since terlalu banyak khasiat untuk baby.

Ada 1 malam tu..dah lewat..baby masih aktif gerak2 tak tido. Aku try figure out. Rase macam denyut2 ber-rythm. Eh macam baby tersedu...yes memang macam tersedu. Tapi bila aku tanya nurse kat KK die nafikan. Aku google memang ada research pasal baby tersedu dalam perut. Malahan ramai mommy to be experiencing benda sama. Hehe..aku rase cute sangat baby bila die tersedu dalam perut..alolo cian cian nye..

Sekarang dah 28 weeks. Baru beli barang sikit..thermos, ampaian, and semalam my hubby beli barang2 preloved dari kawan die bayar lum sum dapat la kelambu baby due, tilam span baby, bantal, bantal peluk, baju, carrier, playground baby, barut...alhamdulillah..

This Sunday ingat nak cari barang sikit2 since 7 months dah ada kemungkinan untuk deliver baby. Lagi pun aku ada masalah keputihan which is keputihan boleh trigger contraction awal. Keputihan ni kalau tak infection ok, tapi kalau ada infection boleh dikaitkan dengan penyakit GBS boleh bahayakan baby masa deliver. So, need to inform kk masa check up.

Baru ni check up dapat antibiotic untuk keputihan..lagi next week kalau tak hilang kena inform nurse untuk ambil sample. Dan dah start kena kira carta gerakan baby.

So, that was my 28 weeks pregnancy experiences..hehe. Doakan saya dan baby selamat. Baby sihat dan cukup bulan due. Aminnnn...





No comments: