.

Konco-konco

Time is Money

Monday, July 27, 2015

Ujian Pemeriksaan Fizikal dan Larian 2.4km (kecergasan) Inspektor Wanita 2015.

Hai assalam,

bertemu lagi.. Alhamdulillah terpilih untuk ujian fizikal & kecergasan jawatan Inspektor Wanita 2015. Second phase. Tak dapat ke dapat ke belakang cerita position ni. Yang penting kita mencuba, usaha dan cari pengalaman interview dengan kerajaan. Selasa last week check website PDRM yes I got selected untuk menghadiri Ujian Fizikal dan Larian 2.4KM... 3 Ogos, 7.30 pagi di Kem Bukit Galing, Kuantan same place masa urusan Dokumentasi Eksesais hari tu. Ouhhh....2.4km tu sangat mencabar untuk aku yg bukan pelari jarak jauh dari bangku sekolah lagi. Aku pelari pecut & batton jek..xpela, try je. First step dapatkan stamina dengan jogging...wish me all the best!

ni la surat panggilan..aku dah print out.
So, sesiapa yg dah berjaya dokumentasi eksesais, dah check result? sila check ye. masa dah dekat. Pakai pakaian macam yg diminta dalam surat. T-shirt berkolar, track bottom, sport shoes and baju lengan pendek + seluar pendek(untuk ujian fizikal). Btw, menurut pegawai tempoh hari, die sarankan pakai tight so that senang nk check kaki xpayah nak selak2 pegang. Done beli tight and sport shoes last week hehe..lepas tu mana2 yg x lengkap dokumen masa hari tu sila bawak dokumen tersebut sekali. bawa surat kt atas ni juga jgn lupa. Ball pen hitam dan liquid paper.

Good luck to all participants yg berjaya ke second phase ni dan juga doakan saya lulus hingga berjaya menjadi seorang Inspektor wanita! aminnnnn...


untuk semak... klik link PDRM ni ----> http://www.rmp.gov.my/

ada latest pengumuman..klik that link.

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

22 comments:

Rara said...

Hi nk tny.. Mcm mne ujain fizikal aritu? Lepas tak? Kena terus buat MIT ke? Sy sbtu ni.. 8/8/15 ujian fizikal..

TNH AR said...

Hai, tq bertanya. Im so sorry bz lately lama x buka blog. So, how was it? Lepas x fizikal and larian? Result untuk panggilan MIT still x keluar lagi..masih menunggu. Xtau dpt ke x.

Rara said...

Hehe. Its ok.. Alhamdulillah semua lepas.. Mit memang tak keluar lagi.. Aritu kata 20hb ++ check.. Dh check xde. Call bkt aman diorg kata check 3 or 4sept.. Tp xde jugk.. Member ade yg call semalam kena sound.. "Tak boleh sabar ek?" Hahaha. Lepas tu diorg kata bulan 10 nanti. So tak tau la bila. Sebab diorg tak bagitau check lepas sebulan or dua bulan or tahun depan. Kui2

TNH AR said...

Awk nak tau x rara..after fizikal. Ade budak suksis sendiri yg tye bukit aman.die kate 2 weeks after fizikal keluar result..dorg sendiri ckp. Pastu kate bulan 9 pulak. Still xde. Entah la..

bulatismine said...

Salam..boleh share MIT TEST pdrm mcm mna? Susah ke...tq sudi jwb☺

TNH AR said...

Bulatismine: haha..sy pun result bru keluar hr ni..dpt 17/10 mgu depan. Tp xsilam kene jwb dlm mase 45 minit utk 145 soalan..(ke 115 soalan)cmtu la lebih kurang. Yg penting hbs kan jwb dgn consistent dgn jwpn..

TNH AR said...

*xsilap

minesilinda said...

lama jugak ye nk tggu utk MIT..sama lah tp sy pun 20/10...Gudluck ya

TNH AR said...
This comment has been removed by the author.
TNH AR said...

Minesilinda: mmg lame, ade info sbb prob dalaman kot related with hackers. Good luck to u too~~

TNH AR said...
This comment has been removed by the author.
TNH AR said...
This comment has been removed by the author.
TNH AR said...
This comment has been removed by the author.
TNH AR said...

Internet buat hal publish coment byk kali *sigh*

Rara said...

Alhamdulillah tarikh dah keluar kan? Saya kena 15/10 ni.. Hehe. Akhirnya. Result keluar lambat ada sebab dalaman. Hehe. Lega dah keluar. Anyway good luck ya! 😘. Ada rezeki jumpa la kite dekat pulapol ☺️

mohamad azdanorazim azmi said...

saye pon tgh tggu ujian MIT..dah sebulan tunggu..agak2 dyorang pggil ke tak ekk??

TNH AR said...

Mohamad azdanirazim azmi: Result MIT dah keluar..panggilan interview dah keluar. Awk negeri mane?sy pantai timur dh keluar dapat bulan 1. Area KL Selangor pun dah keluar.

Rara said...

Aah. Saya dari selangor.. Dah iv 15/12 aritu. Hahahaha. Good luck sape yang bakal iv 😁

TNH AR said...

Rara: cer cite pengalaman interview untuk rujukan kami semua hehe..hope dapat share & membantu.

Rara said...

Hehe. Sure no prob..
First of all, korg akan di briefing oleh setiausaha. Masa dia brief tu dengar betul2 sebab ade tips soalan2 iv yang akan keluar. Dia akan jar cara nak masuk nanti. So part ni jangan risau.

Interview ni 5org satu sesi. Maksudnya, korang akan diinterview in a group. Satu sesi interview akan amik masa 1jam setengah ke dua jam. Cuma introduction pasal diri je dalam english. Make sure korg cite semua. Psl diri, dkt sekolah cmm mne, aktif ke tak, psl adik beradik, parents.. Tapi jangan merapu sampai cite tolong maknayah besarkan adik n hidup susah tu. Tu macam raih simpati. Panel tak suka. Huhu. Yang lain semua dalam bahasa melayu. Yang penting untuk lulus dengan mudah, make sure you are a knowledgeable person and keep talking. Bila diam, dekat sini markah dah kurang. Issue2 semasa, pasal agama, polis.. Semua kena tau. Sebab ade yg kena tanya pasal rukun islam rukun nikah pun xdpt jawab tau. Sbb nervous sangat. Huhu.

Senang cite issue semasa kena tau, pasal polis opkos kena tau. Jangan risau, diorg xla jahat sgt smpai nak tanya pasal akta2 tu. Hahaha. And pasal hal2 semasa tu korang tak payah tau too deep pun. Cukup sekadar surface so that they know korang tak la tak tau pape langsung.ni contoh2 benda2 yang diorg penah tanya.

Community policing
Amanita
Is
Isa
Sosma
Pota
Poca
Oriented community policing
Visi misi
Kenapa nak jadi polis
Bendera polis and maksud setiap logo
Suruhanjaya yang ada dalam malaysia
Ahli Suruhanjaya
Bila polis ditubuhkan n dkt mana
Kenapa generasi y more to social media (advantages + disadvantage)
Issue vape rokok
Issue kemalangan jalan raya
Rukun islam
Rukun nikah
Perkara batalkan puasa
Nbos
Pucuk pimpinan pdrm
Ade berapa jabatan n senaraikan
Badan2 bawah kdn/ka
Srikandi islam yang banyak disebut didalam al-quran


Ok ni je yang i ingat penah kena tanya, so soalan sbnrnye blh berubah2 ikut panel. Ada yang kena tanya soalan general je, xde pun psl polis. Ade yang kena susah n ade yang kena senang. Depends on panel and rezeki. Cuma, be prepared.

Settle iv, korg boleh balik dulu (if ipk selangor) sbb result diorg akan call bagitau. If dapat call suh dtg balik dalam 7.30pm means korang dapat. If tak dapat call tu maksudnye takada rezeki. Contohnya korang dapat call, malam tu kena datang balik untuk taklimat. Sebab esoknya korang kena datang semula untuk semua amik urin n cap jari. Isi borang je dah 2jam stgh gitu. Sbb byk gila borang. Korang jugak akan dibrief soh bwk kwn utk vetting SB. Kawan yang kenal 5tahun keatas. Benda ni semua pun amik masa dekat sehari. So sng cite if keje, amik la cuti dua hari. Settle semua ji, korang kena la cari tempat utk buat medical checkup. Diorg bagi masa dalam sebulan mcm tu utk buat. Kire buat as soon as possible la. Huhu.


Ok tu je yang dapat tolong. Korang jangan risau, dalam tu jangan terlalu nervous, sbb xde pape sgt pun. Just be yourself and prepared well. InshaAllah lulus. Pastikan dapat markah yang baik sebab even lepas tu semua, bukit aman akan review balik n amik markah2 yang tinggi je. Good luck semua! Banyak2 doa. Sebab sebenarnya masih jauh utk dpt masuk pulapol tu. Hahaha. Banyak step lagi kena tempuh.

Ok tata 💋

TNH AR said...

Tq Rara..will share with others too.

TNH AR said...

Tq Rara..will share with others too.