.

Konco-konco

Time is Money

Saturday, February 16, 2013

Misi Nasi Lemak TNH!

yeah..mari buat nasi lemak...my feveret!

dah lame dah plan nk try buat nasi lemak...tp asyik tertangguh je. So, minggu ni proceed with the plan.

Resepi credit to Kak Lang...

1) Resepi Nasi Lemak:

Bahan:
Beras - (ikut banyak mana nak masak)
Santan - (ikut banyak mana beras)
Daun pandan - 2 helai ikat simpul
Halia besar ibu jari, bawang merah 1 biji (semua hiris2)

Cara:
- Basuh beras bersih2, dah siap basuh masukkan santan+halia+bawang+daun pandan. Gaulkan rata. Dan masaklah guna rice cooker senang. SUkatan santan kalau xnk nasi terlalu berlemak, santan cair2 pun dah ok. Sukatan santan lebihkan sikit dari sukatan air masak nasi biase (make sure sukatan betol). Kalau nak ade rase taruk gula and garam (taruk sikit je ok kak lang kate)

2) Resepi Sambal Nasi Lemak:

Bahan:
- Ayam/ikan bilis/udang/sotong
- Cili kering, air untuk bland, air asam jawa, serai 1 tangkai, bawang merah 4 ulas, bawang putih 3 ulas, halia 1/2 inci, garam gula secukup rasa (bahan ni semua bland)
- Bawang besar 1 biji dihiris bulat-bulat

Cara:
Tumiskan bahan blanded sampai naik minyak, dan kendian masukkan ayam/ikan bilis or etc (I suke ikan bilis :), nak kuah banyak tambahkan air, dan masukkan hirisan bawang besar bulat2 tadi, gaulkan dan bila bawang besar dah layu, lauk pun macam dah masak, siaplah.

note: sesetengah org (mcm saye) xsuke ikan bilih tu mentah and lembik, so saya goreng dulu before masak bersama sambal.

3) Bahan2 sampingan untuk dihidang bersama nasi lemak:
- Timun (ikutlah nak potong mcm mane)
-  Telur direbus (Potong 2@4)
- Ikan Bilis digoreng (ketika menulis entry ni, baru teringat ikan bilis x digoreng lagi aiyarkk..)
- Kacang digoreng

so...tadaaaaa~
 Ikan bilis digoreng dulu untuk sambal...(almaklumlah dapur and kuali ada 1 je..hihi)
Nasi lemak..tadaaaa~ (without daun pandan...jenuh cari xjumpe kat pasaraya&kedai2)

Bahan2 untuk di bland..(cabaran: Blander member ni retak..habis tumpah2 bahan bland...hurmm, kene beli blander baru ni..duit duit duit)

Sambal ikan bilis in da making
 

Tadaaaaa! Nasi lemak TNH siap dihidang!!!
Slurppp...

Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

No comments: