.

Konco-konco

Saturday, June 16, 2012

Hutan Rimba Bukit Bauk

Hutan Rimba Bandar Bukit Bauk Dungun Terengganu (Dont know why they name it as Bandar)..destinasi hujung minggu kali ini. Untuk mengisi masa lapang di Kerteh ni, kami join program ecocare yg dianjurkan oleh MNS and Petronas Chemicals Sdn Bhd (formerly known as Optimal Chemical Sdn Bhd). So, ade la jungle tracking sikit sambil2 diiringi oleh pegawai2 hutan yang menerangkan tentang species pokok yg terdapat dalam rimba ni. 


Hutan ni tempat reakriasi untuk berjogging and jungle tracking selain memelihara banyak species tumbuhan yang amat bernilai dan ada sesetengahnya adalah species yang jarang ditemui. jom let me share some info's:

GEOLOGI BUKIT BAUK:
Bukit Bauk merupakan sebuah bukit pantai yang kecil lagi terasing yang terdiri daripada batuan granit dengan diselaputi tanah berstruktur tanih jenis loam (Anon 1954). Menurut laporan daripada Burgess 1975, batuan granit yang terdapat disebelah pantai timur Semenanjung Malaysia itu adalah seusia dengan era Triasik yang jauh lebih tua berbanding dengan batuan granit yang terbentuk di era Premian di mana kedapatan dan terletaknye kebanyakan gunung-gunung di Semenanjung Malaysia.

KEDUDUKAN KAWASAN:
Rimba Bandar Bukit Bauk merupakan sebuah banjaran bukit pantai dan mengunjur ke sebelah Banjaran Pantai Timur Semenanjung Malaysia dengan puncak etrtingginya 472 meter dari paras laut. Kedudukannya terletak di sebelah timur pantai Terengganu iaitu kira-kira 11 km dari Dungun.

SEJARAH PENUBUHAN DAN KELUASAN KAWASAN:
Rimba Bandar Bukit Bauk telah diwartakan sebagai Hutan Simpanan Kekal oleh Kerajaan Negeri Terengganu pada 23 Nov 1950 dengan keluasan 7 596 hektar melalui Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Hutan Simapan Bukit Bauk yang terletak berhampiran dengan Bandar Dungun ini telah diisytiharkan sebagai Rimba Bandar pada 7 Ogos 2005. Hutan yang berusia 355 tahun ini adalah hutan asli dalam bandar yang terbesar dalam Malaysia. Hutan yang masih kekal adalah berjumlah 7 564.73 hektar kerana sebahagian daripadanya dikeluarkan bagi tujuan pembinaan Pusat Pemancar Telefon Selular, bekalan air Petrokimia Kerteh dan Padang Ragut Jabatan Haiwan.

KEMUDAHAN:
Kemudahan yang disediakan di Hutan Rimba ini adalah seperti trek jogging, tapak perkhemahan, dataran hijau, pusat penerangan, surau, pondok rehat, tempat duduk dan tandas awam.

JENIS HUTAN DAN DIRIAN HUTAN:
Rimba Bandar Bukit Bauk terbahagi kepada 2 jenis hutan iaitu Hutan Darat seluas 6 276 hektar dan Hutan Paya Gambut seluas 1 329 hektar. Bancian terhadap dirian hutan telah dibuat pada tahun 1995 dimana terdapat 123 species, 81 genera dan 31 famili (Wyatt-smith, 1963) dijumpai bagi pokok2 berdiameter 30 cm ke atas.

Species yang paling dominan ialah Kapur (Dryobalanops sumatrensis) diikuti oleh Cleistanthus sumatranus, Nauclea officinalis, Knema hookeriana dan Scapium macropodum. Kawasan ini juga terdiri daripada species palma (Livistona endauensis) pada ketinggian 150 meter dari aras laut dan species seperti Meranti seraya (Shorea curtisii) dan Balau (S. foxworthyi) yang ada bersama dengan Calophyllum Sp. di atas Permatang.

Kawasan Rimba Bandar Bukit Bauk terdapat 3 lapisan kanopi di setiap vegetasi. Lapisan utama kebanyakkannya didominasi oleh species Kapur (Dryobalanops sumatrensis) yang mecirikannya sebagai Hutan Kapur dan sebahagiannya lagi diwakili oleh species dipterokarp seperti Meranti rambai daun (Shorea acuminata), Meranti Seraya (S. curtisii), Balau Bukit (S. foxworthyi), Meranti nemesu (S. pauciflora), Meranti melantai (S. macroptera) dan lain-lain.

Lapisan kedua terdiri daripada species pokok yang sederhana besar seperti Kedondong gergaji (Canarium liitorale f. rufum), Kedondong (Decroydes costate), Kedondong kerut (D. rostrata), Durian Hijau Laut (Durio wyatt-smithii), dan sebahagian besar daripadanya terdiri daripada species dipterokarp seperti Keruing kipas (Dipterocarpus costulatus), Keruing sol (D. lowii), Damar hitam pipit (S. multiflora) dan sebagainya. Lapisan bawah didominasi oleh species Palma seperti Licuala ahlidurii, L. ferruginae, L. terengganuensis, L. spinosa, dan Livistonia endauensis yang merupakan species tumbuhan yang dominan.      


Starting

Some briefing from forestry officer

Forestry office: They provide some exhibition and Karas tea herb for participant


Subhanallah, so beautiful. Buah pokok Mempening.

Little snake sleeping on the stick, cute!

with one of the organizer (MNS ecocare)

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

2 comments:

mselim3 said...

sedap dapat jalan2 joging ke apa dapat tgk hutan, udaranya bersih kan....damainya suasana mmg x dapat digambarkan....hanya orang pencinta alam aje dapat mentafsirkan nya...heheh....

TNH AR said...

Memang best!try la dtg.tp xla hebat cm taman negara.ni juz hutan simpan yg kecik je.org sini bt port jogging sbb track jogging naik ke atas ada disediakan ^^