.

Konco-konco

Time is Money

Friday, July 13, 2012

Cara menaiki flight firefly dan MAS untuk first timer~

Ohooooooooi...hehe. Ni nak share cara-cara untuk naik kapal terbang kepada sesiapa yang kali pertama nak naik. Biase lah, saye pun baru lagi dapat pengalaman naik flight, thanks to PC-OGD which give me this precious moment. Saye pun same, berblog walking jugak cari kat bloggers lain cara-cara nak naik. Ada blog yg sangat membantu. So, bila kita pulak dah tau, sangat2 la harus kongsi dgn org lain pulak kan..

sebelum tu nak share la sikit saye ni nak ke mane naik flight hari tu..sy nak ke KL, ade meeting kt KLCC pagi selase 10 July 2012. Jadi bertolak ke KL Isnin kul 6.20pm naik firefly kt Kertih airport turun kat airport Subang. Balik pulak naik MAS kt KLIA turun kat airport Kuantan. So, saye nak share lah care nak naik utk ke dua-dua flight ni..ni kali ke-2 sy ke KL naik flight.

Firefly: Kertih Airport
Kerteh airport ni kecik je, so lain sikit procedure die..

1) Mesti la sampai 1 jam sebelum depart. Sebab 1 hr before die akan buat announcement boleh start check-in. Tapi nak sampai 20mnt terakhir pun boleh..tp x syok la rushing kan. kalau bawak beg kecik bawah 10 kg boleh bwk naik atas flight (xperlu scan dulu, juz scan masa nak masuk balai berlepas je). Kalau korang ade bagasi/luggage korang kene scan dulu kt (cr la ade pye tmpt scan tu), beg yg dh scan die akan tepek sticker. pastu bwk luggage with sticker ke kaunter check in, org jage kaunter akan mtk IC utk bg kite boarding pass. Check in ni bertujuan untuk dapatkan boarding pass (tunjuk IC, IC jgn lupa bawa). Pass ni untuk nak masuk balai berlepas nanti. Xde pass xboleh naik.Pastu bagi beg tu kt org kaunter, die akan uruskan luggage korang.
Kaunter



Boarding pass firefly

2) Pastu tunggu la sampai ade announcement utk masuk ke balai berlepas. Selalunya 10-15 minit sebelum waktu depart. Cthnya, berlepas kul 6.20ptg. dlm kul 6 baru ade announce.Masa beratur nak masuk tu, beg utk bwk atas flight akan di scan, badan akan di check oleh kastam. Then, masuk la balai berlepas dlm 5 minit tgu dh boleh naik flight. IC and boarding pass always standby. Dia akan check b4 benarkan kita naik flight. Seat no 1-9 akan dipanggil masuk dulu..dorang nak penuhkan belah depan dulu.
Tempat menunggu b4 masuk balai berlepas
Ni la balai berlepas Kerteh airport. Kecik je.
3) HP selalunya dorang akan suruh off. Tapi hp canggih2 kan ade flight mode. On kan flight mode, so that u disable ur hp signal and other function except camera. Boleh la tangkap gambar byk2.
On de way ke flight
Luggage kecik abg tu maybe below 7kg so boleh bawa naik atas flight

4) Tgk pass..ur seat brape. Atas flight tu cari seat. Kalau xjumpe tanya stewardess. Firefly 4 seat je 1 line. A-B kiri, C-D kanan. Pastu dengar je la instruction and peraturan dari cabin crew and pilot. Then terbang lah kamu di atas awan...wieeeeeeeee~

Seat saya kali ni 7A.


Sape mabuk leh guna ni nak vomit
Safety info
Kerteh Port bird view
Kalau naik MAS/Firefly mmg akan dihidangkan meal/drink free of charge (include dlm harga ticket actually kan..)
 Saje tangkap gambar bentuk2 awan (^________^)







 Then, kul 7.20pm sampai kat airport Subang. Saya amek taxi bertiket terus ke KLCC. Tiba di KLCC kul 9 mlm. Ronda-ronda Suria KLCC sbb nak cari kerongsang. Xkan nak pakai tudung ekspress ni lg. Adess..tertinggal kerongsang, cmne nk pakai tudung esok. sengal~
 Malangnya, jgn harap nak jumpe org jual kerongsang kt Suria KLCC. Nasib baik kt telekung ade 1 kerongsang, at least boleh survive dgn 1 kerongsang tu. Alhamdulillah~
 Oh...bermulalah adventure mencari Hotel pulak. Dimana lah terletak agaknya Hotel The Zon ni..Jalan2 terjumpe kolam air pancut KLCC. Snap gambar sepam due dulu~



 Yess,..itu dia yg kita cari..The Zon hotel. Lenguh kaki terpakse merentas taman utk sampai kt bangunan hotel ni.

 Front hotel dah jumpe. Loby pulak nak kene cari..ciss..sesat kejap. (Dgr receptionist tu ckp kt member dia mcm nyaris2 die nak cancel room aku sbb lambat sgt smpai. Sesat kak, bukan sengaja =P)



 Ni la hotel room deluxe saye...boleh la, tapi best Mandarin Oriental lagi, Fridge full with foods!berbeza sgt.
 Tuesday morning..
 Breakfast package. Makan sengsorang...xsangka terserempak dgn En. Nazri HR.
Terracotta Restaurant & Bar level 1 Hotel The Zon.
 Morning view Taman KLCC

 Morning pond cleaning

 Canggih sungguh paip ni. Kesan haba tangan keluar air.
Surau KLCC level 3T
Lame xjumpe Aini and Ziha. Di kesempatan berada di KL. Dapat jumpe kejap pun dah boleh buat saye happy (^^)
 Ok2...nak share cara naik Flight MAS pulak...sorry, mase balik ni sy terlewat sampai KLIA. gile2 cuak takut tertinggal flight. X sempat nak tangkap gambar byk sebab byk berlari. Dengan 1st time masuk KLIA mencari2 tempat check in. Jadi dinasihatkan sampai AT LEAST 1 jam sebelum. adoila..but I try my best to share okeh.

KLIA : MAS
1) Korang cari la level balai berlepas. X ingat level berape. Tapi kt level tu byk kaunter2 and org ramai. Actually, self check-in boleh buat kt mesin2 dekat dgn kaunter byk2 tu. Tapi disebabkan rushing + xreti. Pegi la tye mane2 kaunter nk check-in. Penjage kaunter tu akan bgtau kaunter mane kite kene pegi check-in.

2) Jadi saye pun berlari ke kaunter B17 pas akak tu kate "oh..yg ni kene tye kaunter B17 sebab Gate dah nak tutup"...ape nak tutup?padan muke aku sape suruh sampai lambat. Depart 10.10pm aku sampai 9.45pm. (luckily aku xde luggage so xpyh pening2 nak cari tempat scan luggage bagai...yg ni korang kene discover sendiri eh, I xtau hehe..)

3)Kat kaunter tu bg IC. Then, die akan bg ticket mcm boarding pass la. Bezanya kertas die keras mcm ticket compare to firelfy boarding pass firefly mcm receipt biase.Check mase, tarikh, seat and paling penting Gate brape. Macam aku hari tu Gate A10.
Fuyooo...1st time naik kapal Boeing la~
4) Tanya akak tu nk pegi belah mane. Korang cari Pintu gerbang tulis 'Penerbangan Dalam Negeri'. Pastu ade kastam jage (1st security). Tunjuk IC and pass. Pass korang akan di scan. Then masuk. Jumpe 2nd security, dorang akan scan beg kite and badan kita. Dah lepas yg ni...korang cari Gate korang. tgk signboard.
Signboard ke Gate A,C,G,H
5) Amek kau..dah la lewat. Dapat Gate paling hujung A10. Padan muke. Kene berlari berape kilometer dah malam tu...arghhh penat. Sampai2 Gate..3rd security..die akan scan lagi sekali boarding pass korang mase nak masuk balai berlepas/Gate. Then, ngam2 aku sampai tu half passenger baru masuk flight. So, aku sampai tu mmg ngam2ho la timing nye. X sampai 3 minit sampai la turn aku lak masuk flight. Dorang akan panggil seat belakang 14 ke atas dulu. Berbeza dgn firefly sebab pintu MAS kt depan jadi die panggil passenger seat belakang masuk dulu (seat 14 ke atas). Kalau firefly pintu kat belakang jadi die panggil passenger depan masuk dulu (seat 1-9), phm x?
Balai berlepas. Tengah tunggu turn masuk kapal.
6) Cari seat..tgk pass. My seat 6E. belah kanan flight. So, macam biase ikut arahan dorang. Utk penerbangan aku malam ni, hanya dihidangkan minuman sahaja.hehe
Seat dalam MAS. Seat 3-3.
Hehe...itu sahaja, harap dapat membantu. For me, MAS is better than firefly. Ofcourse sebab saiz kapal, seat lebih banyak. Selain tu sebab bunyi die x sebising firefly. Shaking pun x sekuat firefly. Gayat pun kurang..
Thanks my friends yang menunggu di airport Kuantan to fetch me. Dah lewat malam, xberani nak naik teksi.
Line leaf top Pictures, Images and Photos onion head Pictures, Images and Photos

22 comments:

akak tulip said...

saya pun selasa ni 1st time nak naik flight dr senai ke klia.saya beli ticket online.cam ne ye?takut sebab pegi sorang2.then plan nk amik taxi airport terus ke petaling jaya.sbb course mula awal pagi..nervous...huhuhuhu

TNH AR said...

Sorry kak..lame xbkk blog.naik flight hr ni kan?so mcm mane?ok smlm

Anonymous said...

Thank for info.. nak tanya kan masa nak dptkan boarding pass utk f.fly just tjuk ic je ke? xperlu confirmation no masa kita tempah online tu?

TNH AR said...

Sesetengah tunjuk ic je based on exp sy..mase tgk passenger lain kt kaunter. Tp sy dh terbiase print slip e-itinerary yg ade details booking tu. So better print je spare. Tunjuk ic dulu. Usually ic je pun xpe. But in case die nk no confirmation, juz tunjuk je slip or bg no tu klu igt/save dlm fon/tulis atas kertas.

Anonymous said...

nak tanya...hee...saya 1st time nk naik MAS...nanti check in sndiri ke?or tanya kat kaunter je senang bg yg 1st time cam saya ni la...?pastu kalau booking online, just tunjuk ic je ke?copy of credit card kena ada ke?tq..heee

TNH AR said...

Hehe...MAS naik kat mane?klia ke? Klu kat klia xsilap boleh check in sendiri sebab ade 1 machine kat depan byk2 counter tu utk kite check in sendiri, ikut je arahan kt machine tu, jgn lupe bwk slip itinerary sebab ade no confirmation kat situ. Tapi saye xsempat nk practic gune machine tu hr tu so terus pegi counter check in, bagi ic or slip itinerary and then petugas tu akan bagi boarding pass untuk kite masuk ke gate yg ditetapkan. Tanye terus die pintu nak check in kt mane, dorang akan tunjuk direction. Jgn risau. Sy xpenah book sendiri, but yg penting ic mmg die nak, slip itinerary stanby, and salinan kad kredit tu awk spare jela kan...klu die nk kite ade. K thx.

TNH AR said...

Jgn lupe, klu ade luggage besar kene pegi scan and dpt kan tag utk bwk masuk, tye counter tu kat mane nk scan and check in beg.

Anonymous said...

saya naik dari penang ke KL...turun kat KLIA kan?kat KLIA ada ERL ke?heee...neves plak...sbb yg book tu bos saya...so kena mintak ngan dia la ni ea copy credit card dia?huu..tq....

TNH AR said...

Saya pun xpasti pasal a copy of credit card tu sbb xpenah gune kan. Cuma nasihat sy bawa je spare. Turun klia la tu, aah ade erl..nk turun mane?kl sentral ke..erl laju wooo...kl sentral me putrajaya 30mnt je naik erl =)

Sharinginfoz said...

Dah lama tak naik mas biasa ngan airasia

Myhara said...

nak tya, saya first time nak naik MAs kat KLIA nti, dari KLIA ke K.trganu..kalau saya booking online, n check in online, akn dpt boarding pass kan?? n masa kat KLIA tu perlu ker saya check in lagi?? or cam mana??heheh nervous...

TNH AR said...

Xsure la, maaf. Tp yg awk dpt after book on9 tu bukan e-itinerary ke..e-itinerary ni bukan boarding pass. Boarding pass mas macam dlm gambar yg sy upload dlm entry ni warne hijau tu. U need to check in jugak rasenye dkt kaunter. To be more clear awk kene tye org yg penah book on9 lah.

Anonymous said...

sy just nk kongsi.. ms book onlne tket flight mas nama kena tulis penuh klu x pnuh nk cx in nti ssh.kna dnda rm50 n klu wt byr kt kauntr rm98 lg mhl. klu nk tkr tarikh kna denda rm50 brdasarkn hrga tket smasa klu tket yg dbeli ms lalu lbh murah dr hrga trkh br yg dtkr(mhl) so kna tmbhla duit tu lg. mslh nma tu first nme prlu nma diri n last name tu nma ayh so nk kna tls binti ke?klu sy sy naik airasia xdela crewt mcm mas..

TNH AR said...

Thanks for the infos :)

Anonymous said...

sedikit info untuk di kongsi bersama:
Bagasi:
Bagasi tangan (hand baggage) yg dibenarkan utk dibawa naik ke dalam pesawat, berat mestilah tidak melebihi 7Kg dan saiz bagasi tidak melebihi 56cm tinggi(22 inci), 36cm (14 inci)lebar dan 23 cm (9 inci) tebal. JIka melebihi saiz tersebut, pihak penerbangan berhak untuk memindahkan bagasi tersebut kedalam ruang kargo walaupun beratnya tak melebihi 7Kg.

Untuk bagasi besar yg didaftar masuk ke ruang kargo, penumpang pesawat firefly akan diberikan kemudahan untuk membawa muatan tidak melebihi 20Kg manakala MAS menawarkan bagasi percuma tidak melebihi 30Kg bagi kelas ekonomi dan 40Kg bg kelas perniagaan. Tinggi bagasi hendaklah tidak melebihi 158cm atau 62 inci.

Check-in
Dalam dunia IT yg serba moden, pihak penerbangan menggalakkan para penumpang utk melakukan check-in secara layan diri samada melalui web check-in (dirumah/pejabat) atau melalui kiosk yg disediakan di airport (MAS). Web check in boleh dibuat seawal 14 hari sblm tarikh penerbangan bg firefly dan 48jam bagi MAS.

Penumpang yg mempunyai bagasi yg ingin didaftar masuk (ke ruang kargo) hanya perlu menyerahkan bagasi masing2 di kaunter khas yg disediakan (baggage check-in) tanpa perlu beratur panjang bersama para penumpang lain yg ingin mendaftar masuk. Peumpang MAS dari KL Sentral juga boleh check-in dan mendaftar bagasi masing2 di kaunter di KL Sentral tetapi perlu dilakukan sekurang2nya 1 jam 30 minit bagi penerbangan dalam negeri. Kelebihannya, penumpang boleh terus ke KLIA tanpa perlu risau atau menggendong bagasi masing2 kerana bagasi tersebut akan terus dihantar ke klia utk dimasukkan kedalam pesawat yg akan dinaiki nanti. (Dlm erti kata lain, boleh melenggang kangkung @ cat walk ke klia)

Sewaktu daftar masuk secara layan diri, (web atau kiosk) sistem akan menetapkan tempat duduk bg setiap penumpang, kecuali bagi penumpang yg telah menempah tempat duduk khusus sewaktu membeli tiket masing2 (bayaran tambahan dikenakan)

Tempat duduk:
Susunan tempat duduk di dalam pesawat firefly adalah 4 sebaris, 2 disebelah kanan & 2 disebelah kiri. Sistem nombor adalah A-C & D-F (B & E tidak diguna pakai).

Di dalam pesawat lebar. Boeing 737-400 & 737-800 menggunakan sistem 6 kerusi sebaris 3 disetiap bahagian A,B,C di satu bahagian & D,E, F di sebelah yg satu lagi bagi kelas ekonomi manakala 4 tempat duduk sebaris bagi kelas perniagaan/bisnes (A-C & D-F).

Bagi pesawat yg lebih besar seperti boeing 777-200 atau airbus A330-300 memiliki lebih bnyk kerusi pd setiap baris di kelas ekonomi. sistem 2-4-2 sebaris pada pesawat airbus A330-300 & 2-5-2 sebaris pd pesawat boeing 777-200. Untuk pesawat Airbus A380 saya tak pasti sbb tak pernah naik lg.

makanan:
Bagi penerbangan dalam negeri, MAS akan menyediakan makanan bagi penerbangan yg melebihi 60 minit (ke sabah & sarawak). Penerbangan bagi negeri2 di semenanjung (kurang 60 minit), penumpang MAS akan diberikan kacang dan air manakala firefly akan memberikan pilihan kacang/roti atau muffin berserta air (muffin firefly adalah antara yg paling sedap)

Belimbing Masam said...

Terima kasih atas experience akk TNH AR tu.Lepas je baca perasaan gementar dan takut sya berkurang kak.Insyaallah ujg bln ni saya akn naik flight Mas Airlines,blik ke kpg halamn sya kt lIMBANG,SARAWAK.Selalu sy blik sekali dgn abg ipr dan kakak.Tapi kli ni saya blik kemudian.Doakan sya selamat smpai kt kpg yer kak.Sya buknlah kali pertma naik flight.Tpi ntah bila je naik flight tu rse gementar dan gabra smua ada.:)

Erol Airol said...

Boarding pass nak kena chop ke oleh pegawai imigresen ? Perlu passport tak penerbangan dalam negeri

TNH AR said...

Belimbing Masam: AMinnn...ok x hari tu? Hope everything ok ya.

Erol Airol: Boarding pass tu pegang bawa sekali. Masa kt KL nak masuk ke Perlepasan dalam negeri ada pemeriksaan boarding pass, badan etc. Then, masa awk nk masuk gate nnti ada sekali lagi check boarding pass. Dalam negeri x perlu passport unless U memang bkn warganegara Malaysia memang kena la passport haha. MAS kite panggil tiket kot, klu Firefly boarding pass cm kertas resit tu.

TNH AR said...

*mase kt KLIA

Lieyna Ricci said...

sy first time nk naik flight mas 17/6 jumaat ni.. dri klia ke labuan.. nerves pn ada ni, huhu

TNH AR said...

Lieyna: ouh ya?same la sy hr tu..nervous sebab 1st time. Haha..enjoy the moment.hari ni kan?first time is always memorable.

Unknown said...

If dah self cekin tp ade cabin luggage yg nk dibawak bersama kita beg tu nk buat cne eh?