.

Konco-konco

Time is Money

Tuesday, October 5, 2010

satu kan kiblat manusia~




interesting kn tajuk entry ni??!
ye...aku quote tajuk ni dr slh seorg hmmmm...nk ckp cmne eh,cmni la..mase kt matrix dulu aku ternampak biodata seorg budak yg gune trademark/quote cm entry ni,so i like it and gune sampai skrg...

SATUKAN KIBLAT MANUSIA...1 ayat yg penuh makne yg amat mendalam,dunno la to u all kn,but its happen on me.,

1 lg bende yg aku musykil...and aku rase tertanye,tak puas hati,bende ni berkait dgn kiblat.cube korg bygkan..rumah korg kiblat nye menghale ke arah barat which is klu dlm bilik mak korg barat tu menghala ke bucu kanan rumah..so pade pendapat aku, xkire la korg berade kt bilik tgh ke hujung ke blakang ke, rumah tingkat tige ke, rumah kt blog belakang ke, bilik blakang stor ke, kiblat korg still ke arah barat la..phm x?

tp aku observe, certain person..salah konsep, contohnye, kt matrix, ade la sum1 si "S", die ni my rum8...kiblat kami menghadap ke timur laut bilik kami (arah bucu bilik)...so secare logik akal nye itulah kiblat kami even solat kt mane position dlm bilik,tp budak ni bile die solat ke belakang sikit tepi katil aku,die ubah kiblat nye ke arah senget ke utara sikit (die cm nk point kan kiblat ke arah bucu yg td dijadikan direction kiblat kitorg yg ke arah timur laut tu...)...nmpk x skrg?dorg jadikan 1 objek yg ade depan mate sbg kiblat, disini berlaku kekeliruan...(timur laut bilik kami mghala ke arah barat ikut kompas)

helooo...please la,kiblat korg kaabah tau,bkn objek depan mate,bucu bilik, and objek2 yg dekat dgn korg...Kiblat kite Kaabah,BEAR IN YOUR MIND!!!

kite boleh bg cth yg terbaik ialah masjid...karpet yg ade line2 saf tu kn,menghale ke arah kiblat...klu la nk ikut theory point to one nearest object in house, kenape saf yg paling hujung tepi dinding kanan dan kiri x senget kan sikit menghala ke arah imam???...so, fikir2 kan lah.. contoh saf kat masjid p0n dh terang2 jelas sbg petunjuk~

bende ni bkn je jd kt my rum8 mase matrix, kt UiTM ni p0n jumpe, dlm fmly p0n ade...so aku xheran ramai lg yg salah and keliru psl ni...hopefully i can share diz matter to all readers expecially Muslimin and Muslimah lah...kami umat Muhammad berlindung dgn agama Mu Ya Allah,aminnnnnn~


p/s: owh..i found sumtin interesting in one of websites dat i had visited>> http://zonbebas.com/sami-ikut-sembahyang-di-masjid/

Line leaf top Pictures, Images and Photosonion head Pictures, Images and Photos

No comments: