Salam sejahtera,
Nak share resepi masak lemak sardin. Resepi dia simple je. Malahan bahan pun senang. Just pakai santan kotak. Tapi saya buat pekat, kuah sikit. So, memang padu la rasa dia. Tak tambah air banyak.
Sardin 1 tin besar @ 2 tin kecik
1 kotak kecik santan kara
Bawang besar - hiris
Daun kunyit - carik
Kentang 2@3 biji - potong 4
Asam keping
Garam
Gula
Bahan tumbuk:
Cili padi 8 biji
Kunyit hidup 1 inci (kalau takde pakai serbuk kunyit je sikit)
Cara-cara:
1. Panaskan sikit minyak masak. Tumis bawang. Dah naik bau, masukkan bahan tumbuk. Kacau².
2. Masukkan santan dan kentang. Api perlahan supaya santan tak cepat pecah. Sampai mendidih. Masukkan daun kunyit, asam keping, ikan sardin sekali kuah...kemudian perasa dengan gula&garam.
3. Masak seketika sampai kentang lembut..boleh la tutup api. Sedia dihidangkan.
Selamat mencuba..confirm terangkat!