Friday, March 12, 2021

Resepi Ayam Blackpepper Berkuah

Hai, salam PKPB 2.0..

Sekarang kes dah makin turun. Vaksin dah diperkenalkan dan disuntik fasa pertama kepada frontliner kita start 24 Febuari 2021 hari tu. Semoga dengan pengambilan vaksin ni dapat menghapuskan penularan wabak covid di Malaysia. Siapa yang belum daftar sila daftar di Mysejahtera ye, please uols..iols nak rentas negeri balik kampung..!!

So, berbalik kepada tajuk entry..actually nak share resepi ayam blackpepper yg easy peasy..berkuah ya. Orang tak pandai masak pun boleh cuba.


Bahan A :

Ayam 200gram (potong dadu)

1 sudu kecil blackpepper (tumbuk)

1 sudu tepung jagung

1 sudu sos tiram

1 sudu kicap cair

(gaul semua, perap sekejap)

sementara perap ni...sediakan bahan B untuk kuah.



 

Bahan B :

Lada hidup 1 batang (potong dadu)

Bawang besar 1 biji (potong dadu)

Bawang putih (cincang halus)

Halia 1 inci (hiris panjang2)

Lada hitam 2 sudu (tumbuk kasar)

Sos tiram 3 sudu besar

Kicap manis (renjis2 sikit buat penyedap rasa)

Bancuhan air tepung jagung sikit

Gula secukup rasa



Cara-cara :

 

Panaskan minyak. Goreng ayam yang diperap tadi sampai masak. Toskan dan angkat.


Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan halia sampai wangi. 
Masukkan sos tiram dan kicap dan sedikit air...masukkan juga lada hitam...perasa dengan gula sikit.

 


Masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah. Terpulang nak pekat mana. Kalau terpekat boleh tambah air untuk cairkan. Tapi kalau saya pekat2 la sedap huhu..

Bila dah pekat masukkan ayam goreng tadi..Lepas tu masukkan bawang besar dan lada hidup. Gaulkan seketika..

Siap untuk di ngappp....nyum3 confirm sedap terangkat..!

Selamat mencubaaaa.... ( ^____^ )v

No comments:

Post a Comment