Hai semua,
Salam PKPB, Stay home, Stay safe.
Sape suka makan paprik? Saya suka. Kadang bila teringin mesti masak. Lagi pun bahan-bahan dia simple tak susah. Jom saya share resepi, confirm sedap.
Bahan-bahan : (Boleh makan 2@3 orang)🍽️👨👩👦
👉Ayam🐔 (potong dadu gaulkan dengan garam)-kuantiti ayam ikut suka
👉Serai 1 batang (titik)
👉Bawang Holland sebiji🔪 (hiris)
👉Halia 1 inci (tumbuk lumat)
👉Bawang Putih 3 ulas (tumbuk lumat)
👉Lada Merah🌶️1 biji 🔪(hiris)- takde pun takpe saja untuk meriahkan paprik
👉Cili 5 biji (tumbuk kasar)
👉Lobak Merah 1/2 batang 🔪(hiris)🥕
👉Kacang Buncis 5 batang🔪 (hiris)@kacang panjang 3 batang
👉Daun Limau Purut 6 helai🍃🍃🍃🍃🍃🍃
👉Sos Tiram 2 sudu besar🥄🥄
👉Sos Cili 2 sudu besar🥄🥄
👉Kicap manis kipas udang 1 sudu besar🥄
👉Serbuk Cili 1 sudu besar(campur air sikit)🥄
Cara-cara masak :
1. Gaulkan ayam dengan sedikit garam.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, halia, cili padi, serai sampai wangi. Alert ya sebab bawang putih cepat garing/hangit. Api sederhana je.
3. Bancuhkan serbuk lada dengan sedikit air dan tumiskan dalam kuali tadi. Biar serbuk cili masak sikit.
4. Masukkan ayam. Gaul rata. Biarkan ayam sedikit kecut.
5. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap manis.Tambah garam, gula hingga secukup rasa.
6. Kemudian, masukkan hirisan bawang, lobak merah, lada merah. Tambahkan sedikit air ( ikut la nak kuah banyak atau sedikit), renehkan sekejap.
7. Akhir sekali, masukkan hirisan kacang buncis dan daun limau purut. Gaul rata dan biarkan seketika. (Saya suka kacang buncis sebab lebih lembut berbanding kacang panjang). Biar mereneh dalam 5 minit.
Siap! Boleh la dihidang👍👍
Senang kan? Selamat mencuba. Dah cuba jangan lupa drop komen ya.
No comments:
Post a Comment