Monday, May 18, 2020

First Trial Almond London

Hi semua,
Walaweh...dah bulan 5 nak dekat raya lak tu baru up entry tahun 2020🤭. Well, kita semua 1 dunia mengharapkan keajaiban 2020 kan even since sekolah kita dah ditanam wawasan 2020 adalah tahun dimana negara kita dah mencapai so much pencapaian kemajuan🚀🛩️🦸. Tapi Allah kata Kun Fa Ya Kun, jika tak dengan izin Allah tetap ia takkan terjadi..tahun ni kita dilanda wabak Covid19 yg mana Malaysia mengambil tindakan drastik untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan 2 bulan dan disambung lagi 4 minggu sehingga 9 Jun Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat. Makanya, rakyat Malaysia ramailah terkandas tak dapat balik raya😭😭. The weird hari raya ever for everyone. The new norm bak kata PM.😷😷

Walaupun kita semua tak dapat balik kampung. Hari lebaran harus diraikan sebagai umat Islam🕌. Macam saya sendiri, tetap beli baju raya, kasut raya, dan buat 2 jenis kuih (tak rajin nak buat banyak😂)

So, lets me share my first trial of making Almond London.

Bahan-bahan:
🧀250gram butter (saya pakai Anchor pure butter)
🍫500gram Beryls Chocolate Milk Compound
👉3/4 cawan gula aising
👉2 1/2 cawan tepung gandum
👉1/2 cawan tepung jagung
👉1/2 sudu teh baking powder
👉1 sudu teh essence vanilla
🥚1 biji telur (ambil kuning telur sahaja)
👉3 sudu susu tepung (takde takpe)
🌰1/2 cawan serbuk badam
🌰Kacang badam secukupnya
🌰Badam hancur secukupnya

Kacang badam sebiji² tu sangai kejap atas kuali. Lepastu bakar dalam oven 150° 15 minit. Badam hancur pun sangai dulu atas kuali. Untuk kerangupan.

Saya guna Anchor salted pure butter

🍫🍫🍫1kg Beryls choc bar tu pakai half sahaja tu pun berlebih. Saya hiris² supaya kejap je cair. Campur 1 sudu butter

🥚🧀Masukkan dalam 1 bekas gula aising, essence vanilla, telur, butter

Kacau perlahan-lahan hingga sebati

Masukkan tepung, baking powder, serbuk badam, susu tepung...gaul sebati.

Uli sampai doh tak melekat kat tangan camni..

🥄🥄Sis takde sudu sukatan😂sis pakai sudu anak ni haa buat sukatan. Terlebih besar pulak acuan. Better cari la sudu sukatan kat Mr DIY @ kedai bakery. Kalau boleh buat kecik² je adunan kang jadi cam saya tak muat sarung kuih tu😂😂


Saya guna oven kipas. 🌡️So suhu di adjust 150° selama 15 minit⏱️. Lain oven lain suhu, kalau oven api atas bawah 160° 20 minit. Try and error lah ye.⏰

Biskut setelah di bakar..menjadi!!

🍫Cairkan chocolate guna kaedah double boil. Sila google cara.

Biskut dah sejuk boleh la celup@tuang chocolate kat biskut, tabur badam hancur. Dah sejuk baru masuk balang. Done!!

Siap..selamat mencuba ya!! 💪

Oh lupa..kalau ada badam lebih² dan chocolate cair tu, you all boleh buat kudap² badam salut chocolate, 🍫🌰sejukkan dalam fridge then ngap², memang yummeyh🥰🤤


No comments:

Post a Comment